);
COnecteaza-te cu noi

Promotii si evenimente

Seara aniversara Ileana Iliescu la Opera Nationala Bucuresti, cu spectacol

Publicat

pe

balerina Ileana Iliescu

   Opera Nationala Bucuresti are onoarea de a va invita duminica, 29 octombrie 2017, ora 18:30 la o seara aniversara dedicata artistei emerite Ileana Iliescu, pentru îndelungata si prodigioasa sa cariera artistica, recunoscuta pe plan national si international. Cu aceasta ocazie va avea loc spectacolul-eveniment „Un minut de dans sau Uf!!! si TragiComedy” marca Gigi Caciuleanu. În prima parte a serii publicul se va putea bucura de evolutia pe scena a maestrului Gigi Caciuleanu, în spectacolul a carui regie si coregrafie o semneaza.

   Coregraful a dedicat spectacolul-eveniment celebrei balerine: „Pe Ileana Iliescu am cunoscut-o si am admirat-o fara rezerve întâi si-ntâi ca spectator. Eram înca pe bancile scolii când Ileana Iliescu stralucea deja nu numai pe scena Operei din Bucuresti dar si în marele teatre de balet ale lumii, devenind imediat, foarte tânara fiind, o stea de neînlocuit. O priveam cu ochii larg deschisi si cu batai de inima. Parca priveam un superb film de aventuri! O tehnica de brici si o bucurie de a dansa rar întâlnite. Una din cele mai extraordinate “lebede negre” din câte mi-a fost dat sa vad!

   Apoi am redescoperit-o cu privirea colegului de scena, la intrarea mea în Opera. Unul din primele mele roluri era cel al “marionetei scotiene” din Copellia, si de abia asteptam actul doi ca s-o admir pe Luli-Swanilda cu câta nebunie frumoasa si de uragan îsi juca fiecare aparitie. Apoi foarte curând, dar cu câta emotie!, am avut privilegiul de a o avea ca partenera. Nu am dansat împreuna decât putin, dar a fost o întâlnire de neuitat pentru mine, acel duet din “Un American la Paris”:  Lulli – Parizianca, eu – Americanul. Sunt deci de trei ori fericit sa-i pot oferi Ileanei Iliescu, de ziua ei, ceea ce am mai de pret: un spectacol! La multi ani, Luli!” – Gigi Caciuleanu

   Sub directia artistica a coregrafului Gigi Caciuleanu vor evolua pe scena balerini ai Operei Nationale Bucuresti alaturi de cuplul de dansatori, Ana Visan si Valentin Stoica. Matei Dersidan (Les Atelliers Nomade) a creat scenografia si mapping-ul video, iar light design-ul poarta semnatura lui Cristian Simon.

   Spectacolul “TragiComedy”, în partea a doua a serii, promite sa fie unul special si datorita viziunii regizorale originale a prime parti, “Un minut de dans, sau Uf!!!”, inspirat de „chinurile” creatiei, dupa cum coregraful însusi declara:

   „Montarea piesei coregrafice este aproape terminata. Nu lipseste decât un minut de dans, înainte de partea finala. Acest minut de dans, îl voi re-inventa, la fiecare spectacol, în prezenta publicului. Iar protagonistii, compozitorul muzicii si cuplul de dansatori, Ana Visan si Valentin Stoica, vor trebui sa  “faca fata”, sa se adapteze starii “de urgenta”, fanteziei sale de moment, trebuind sa memorizeze partitura coregrafica si  bineîtteles pe cea muzicala, create ambele pe moment, s-o integreze si s-o interpreteze, cât se poate de bine. Pentru a fi în masura sa prezente imediat publicului piesa în forma sa finala.

    La fiecare reprezentatie, coregraful si compozitorul vor fi nevoiti sa-si puna picioarele în apa rece pentru a produce de fiecare data, în prezenta publicului, o secventa inedita. Muzica îi apartine “omului orchestra” Paul Ilea (SENSOR / KULT STUDIO) caruia i-am cerut sa plece de la temele cele mai cunoscute si populare ale “colegului” sau întru muzica si ”traznai”: Wolfgang Amadeus Mozart. Cu conditia sa le re-creeze apoi în felul sau cu cât mai multa “dragastoasa ireverenta”. Întreg spectacolul este conceput de fapt în jurul complicatului si deseori “nebunului” proces creator necesar pentru a obtine chiar si un singur minut de dans. Datorita acestei improvizatii de fiecare seara, spectacolele vor deveni cât se poate de diferite unul de celalalt…

 ASADAR, FIECARE SPECTACOL VA FI UNIC.

   Chinurile creatiei pentru artisti! … Dar o re-creatie de fiecare seara, pentru spectator… Uf !!!” – Gigi Caciuleanu

   Spectacolul va avea loc pe scena Operei Nationale Bucuresti, în data de 29 octombrie, ora 18:30. Biletele se pot achizitiona de la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti sau online, la http://tickets.operanb.ro/

Portret balerina Ileana Iliescu realizat de Paul Buciuta

Discutii pe Facebook
Litera.ro
Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Promotii si evenimente

Opera Nationala Bucuresti prezinta premiera spectacolului SPARGATORUL DE NUCI

Publicat

pe

balet ONB Spargatorul de nuci premiera Raftul cu idei eveniment cultural

   Opera Nationala Bucuresti prezinta sâmbata, 10 noiembrie, duminica, 11 noiembrie si miercuri, 14 noiembrie, începând cu ora 18:30 premiera spectacolului de balet Spargatorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski, coregrafia lui Oleg Danovski, adaptarea regizorala si coregrafica poarta semnatura lui Oleg Danovski Jr., scenografia a fost realizata de catre Andreea Koch. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Iurie Florea.

(Imagine si montaj: Sebastian Bucur/ Opera Nationala Bucuresti)

   Coregraful Oleg Danovski Jr., despre spectacolul Spargatorul de nuci de pe scena Operei Nationale Bucuresti: „Spargatorul de nuci prezinta o poveste între realitate si visul Clarei în noaptea de Craciun, un balet plin de magie, culoare, fascinatie, dinamism si, totodata, cel mai asteptat  spectacol de balet din preajma sarbatorilor de iarna. Ma bucur foarte mult ca în an centenar am reusit sa colaborez cu Opera Nationala Bucuresti, oferind din tot sufletul acest minunat spectacol, care, din pacate, lipsea din repertoriu de mai multi ani.

   Am descoperit aici balerini si maestri talentati, profesionisti si dedicati, asa cum este necesar sa avem pe prima scena a tarii. Timpul a fost scurt, dar am reusit împreuna în doar doua luni sa realizam un spectacol pe care cu siguranta publicul îl asteapta cu nerabdare si entuziasm.

   Invit cu drag publicul Operei Nationale Bucuresti sa descopere tarâmurile magiei, sa traiasca povestea alaturi de personaje si sa fie martori ai acestui balet feeric, original montat de Oleg Danovski .”

   Ceaikovski a început lucrul asupra creatiei sale, Spargatorul de nuci, în luna ianuarie a anului 1892, iar în martie lucrarea a fost terminata, dând dovada de o ireala forta inspirationala ce a creat o capodopera, în care muzica si dansul se împletesc într-o perfectiune desavârsita.

   Celebrul balet Spargatorul de nuci a cucerit publicul spectator de toate vârstele chiar de la premiera mondiala de pe scena Teatrului Imperial Mariinski, Sankt Petersburg, ce a avut loc pe 6 decembrie 1892. Piotr Ilici Ceaikovski a devenit astfel compozitorul care a bucurat inimile copiilor de pretutindeni în prag de sarbatoare, oferindu-le cel mai frumos cadou: o poveste de basm cu o traditie lirica ce continua sa anunte si astazi sarbatorile de iarna, cu exaltare si pe partituri fermecatoare.

   Datorita succesului de care s-a bucurat, celebrul balet a fost transpus de-a lungul anilor cu succes  în filme artistice, desene animate sau balet pe gheata, partitura compozitorului rus având la baza basmul omonim semnat de Alexandre Dumas. Povestea de iarna ne aduce în atmosfera de basm în care dansul, emotia si simfonia se întregesc într-un vals de vis.

Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
Libris.ro
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

Cea mai noua productie a primei scene lirice, – Otello -, se joaca pe 31 octombrie pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

Raftul cu idei Otello Opera eveniment cultural

   Opera Nationala Bucuresti prezinta miercuri, 31 octombrie, începând cu ora 18:30 cea mai noua productie a stagiunii, Otello de Giuseppe Verdi. Regia artistica, decorul si luminile poarta semnatura maestrului Giancarlo del Monaco, costumele sunt realizate de Stella del Monaco. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Mihnea Ignat – invitat. Maestru de cor, Daniel Jinga. Asistent de costume este Ricardo Coelho, iar asistent de regie Alex Nagy.

(Video: Sebastian Bucur/ Opera Nationala Bucuresti)

   Creatia verdiana a reprezentat prin excelenta o împletire perfecta a artei dramatice cu muzica. De-a lungul secolelor, Otello s-a dovedit a fi o capodopera care s-a evidentiat nu doar prin simbolurile filosofice, ci si prin trairile  tulburatoare si puternice ale personajelor, din punct de vedere teatral.

   Regizorul Giancarlo del Monaco, despre montarea de pe scena Operei Nationale Bucuresti: „Eu fac o cercetare minimalista scenografica, în sensul ca spatiile nu mai sunt definite de un realism primitiv care reprezinta Ciprul, care poate reprezenta Venetia si tot ceea ce este; e o cercetare care vrea sa se sublimeze si sa se înalte în inima personajelor, lucru mult mai important decât faptul de a nara o poveste. Este necesar sa povestim situatii umane, situatii foarte dificile, complicate, ca gelozia, rasismul, raul, binele… Spre exemplu, raul si binele se confruntaîn aceasta opera între Desdemona si Iago, de acord ? Otello este o victima, o victima a raului; chiar si Desdemona este o victima a raului,dar confruntarea dintre binesi rau este reprezentata de Iago-Desdemona. În aceasta confruntare, eu vreau sa centrez atentia publicului pe actiunea scenica si pe drama, mai mult, pe psiho-drama acestei povesti.”

Biletele se gasesc pe tickets.operanb.ro si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
libhumanitas.ro
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

Spectacolul coupé de dans contemporan Tango. Radio and Juliet, pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

ango. Romeo & Juliet Raftul cu idei balet cultura

   Opera Nationala Bucuresti prezinta duminica, 28 octombrie 2018, începând cu ora 18:30 Tango. Radio and Juliet spectacol coupé de dans contemporan de Edward Clug.

   Tango. Radio and Juliet este un spectacol ce uneste doua coregrafii create de Edward Clug – artist de origine româna recunoscut pe plan international – în care se regasesc elemente de teatru si dans contemporan si fragmente muzicale extrem de diverse ca gen – de la Astor Piazzolla si pâna la Goran Bregovic si Radiohead.

(Imagine si montaj: Sebastian Bucur / Opera Nationala Bucuresti)

   Ambele lucrari ale coregrafului reprezinta un poem coregrafic, fiecare în parte fiind structurate ca poezie de stare. Miscarile dansatorilor, atent elaborate, spectaculoase, sunt încarcate de forta, atât în „Tango”, cât si în „Radio and Juliet”. În „Tango”, Clug împrumuta pasi de tango argentinian, iar în „Romeo si Juliet” miscari contemporane, rapide, uneori asemanatoare cu figuri breakdance.

   Tangoul, unul dintre cele mai pasionale dansuri din lume, si opusul povestii eternilor îndragostiti (Romeo si Julieta) se întâlnesc astfel, într-un mod inedit,  în spectacolul Tango. Radio and Juliet pentru a da viata celor mai puternice si contradictorii stari: pasiune, iubire, deziluzie, singuratate. Spectacolul se adreseaza în mare parte publicului tânar, dar si spectatorilor dorinic sa încerce o experienta speciala, o noua formula de dans contemporan.

   Edward Clug, despre spectacolul coupé de dans contemporan ce se va desfasura joi, 8 martie 2018,  pe scena Operei Nationale Bucuresti :„Tango si Radio and Juliet sunt spectacole care au lasat o amprenta în viata mea si mi-au marcat adânc drumul si evolutia mea ca artist. Tango este primul meu spectacol, pe care l-am realizat la o vârsta relativ frageda, la numai 23 ani. Acest lucru se reflecta în spectacol, printr-o comunicare directa, sincera, fara compromisuri conceptuale. Este un spectacol care pe undeva ma intimideaza prin puterea lui emotionala si îl retraiesc, nu usor, ca pe o oglinda a acelei tinereti.”

Biletele se pot achizitiona de la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti sau online, la http://tickets.operanb.ro

Discutii pe Facebook
Continua sa citesti

Calendar cultural

noiembrie, 2018

Filtreaza evenimente culturale

Niciun eveniment cultural

Facebook

Secretul fericirii – din 19 oct. in cinema

Trending

X