);
COnecteaza-te cu noi

Promotii si evenimente

Seara aniversara Ileana Iliescu la Opera Nationala Bucuresti, cu spectacol

Publicat

pe

balerina Ileana Iliescu

   Opera Nationala Bucuresti are onoarea de a va invita duminica, 29 octombrie 2017, ora 18:30 la o seara aniversara dedicata artistei emerite Ileana Iliescu, pentru îndelungata si prodigioasa sa cariera artistica, recunoscuta pe plan national si international. Cu aceasta ocazie va avea loc spectacolul-eveniment „Un minut de dans sau Uf!!! si TragiComedy” marca Gigi Caciuleanu. În prima parte a serii publicul se va putea bucura de evolutia pe scena a maestrului Gigi Caciuleanu, în spectacolul a carui regie si coregrafie o semneaza.

   Coregraful a dedicat spectacolul-eveniment celebrei balerine: „Pe Ileana Iliescu am cunoscut-o si am admirat-o fara rezerve întâi si-ntâi ca spectator. Eram înca pe bancile scolii când Ileana Iliescu stralucea deja nu numai pe scena Operei din Bucuresti dar si în marele teatre de balet ale lumii, devenind imediat, foarte tânara fiind, o stea de neînlocuit. O priveam cu ochii larg deschisi si cu batai de inima. Parca priveam un superb film de aventuri! O tehnica de brici si o bucurie de a dansa rar întâlnite. Una din cele mai extraordinate “lebede negre” din câte mi-a fost dat sa vad!

   Apoi am redescoperit-o cu privirea colegului de scena, la intrarea mea în Opera. Unul din primele mele roluri era cel al “marionetei scotiene” din Copellia, si de abia asteptam actul doi ca s-o admir pe Luli-Swanilda cu câta nebunie frumoasa si de uragan îsi juca fiecare aparitie. Apoi foarte curând, dar cu câta emotie!, am avut privilegiul de a o avea ca partenera. Nu am dansat împreuna decât putin, dar a fost o întâlnire de neuitat pentru mine, acel duet din “Un American la Paris”:  Lulli – Parizianca, eu – Americanul. Sunt deci de trei ori fericit sa-i pot oferi Ileanei Iliescu, de ziua ei, ceea ce am mai de pret: un spectacol! La multi ani, Luli!” – Gigi Caciuleanu

   Sub directia artistica a coregrafului Gigi Caciuleanu vor evolua pe scena balerini ai Operei Nationale Bucuresti alaturi de cuplul de dansatori, Ana Visan si Valentin Stoica. Matei Dersidan (Les Atelliers Nomade) a creat scenografia si mapping-ul video, iar light design-ul poarta semnatura lui Cristian Simon.

   Spectacolul “TragiComedy”, în partea a doua a serii, promite sa fie unul special si datorita viziunii regizorale originale a prime parti, “Un minut de dans, sau Uf!!!”, inspirat de „chinurile” creatiei, dupa cum coregraful însusi declara:

   „Montarea piesei coregrafice este aproape terminata. Nu lipseste decât un minut de dans, înainte de partea finala. Acest minut de dans, îl voi re-inventa, la fiecare spectacol, în prezenta publicului. Iar protagonistii, compozitorul muzicii si cuplul de dansatori, Ana Visan si Valentin Stoica, vor trebui sa  “faca fata”, sa se adapteze starii “de urgenta”, fanteziei sale de moment, trebuind sa memorizeze partitura coregrafica si  bineîtteles pe cea muzicala, create ambele pe moment, s-o integreze si s-o interpreteze, cât se poate de bine. Pentru a fi în masura sa prezente imediat publicului piesa în forma sa finala.

    La fiecare reprezentatie, coregraful si compozitorul vor fi nevoiti sa-si puna picioarele în apa rece pentru a produce de fiecare data, în prezenta publicului, o secventa inedita. Muzica îi apartine “omului orchestra” Paul Ilea (SENSOR / KULT STUDIO) caruia i-am cerut sa plece de la temele cele mai cunoscute si populare ale “colegului” sau întru muzica si ”traznai”: Wolfgang Amadeus Mozart. Cu conditia sa le re-creeze apoi în felul sau cu cât mai multa “dragastoasa ireverenta”. Întreg spectacolul este conceput de fapt în jurul complicatului si deseori “nebunului” proces creator necesar pentru a obtine chiar si un singur minut de dans. Datorita acestei improvizatii de fiecare seara, spectacolele vor deveni cât se poate de diferite unul de celalalt…

 ASADAR, FIECARE SPECTACOL VA FI UNIC.

   Chinurile creatiei pentru artisti! … Dar o re-creatie de fiecare seara, pentru spectator… Uf !!!” – Gigi Caciuleanu

   Spectacolul va avea loc pe scena Operei Nationale Bucuresti, în data de 29 octombrie, ora 18:30. Biletele se pot achizitiona de la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti sau online, la http://tickets.operanb.ro/

Portret balerina Ileana Iliescu realizat de Paul Buciuta

Discutii pe Facebook
Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Promotii si evenimente

Carti deschise pentru minti deschise. A X-a editie a campaniei nationale „Te asteptam în librarie!” – 2018

Publicat

pe

Carti deschise pentru minti deschise - Te asteptam in librarie Herald

   De-a lungul celor zece editii derulate pâna în prezent,  campania Te asteptam în librarie a pornit de la ideea repozitionarii acestui centru cultural (libraria) ca un element activ în viata omului contemporan, încercând sa evidentieze rolul librarului ca formator de opinie si mediator cultural între editura si cititor.

   În perioada 1 august – 1 noiembrie 2018, Editura Herald împreuna cu librariile partenere, îti ofera sansa sa redescoperi importanta lecturii si modul în care cartile îti pot influenta evolutia prin intermediul ideilor, conceptelor si teoriilor transmise de catre cele mai importante personalitati ale istoriei, traditiilor si culturii universale.

   Carti deschise pentru minti deschise este invitatia noastra pentru a considera lectura ca un instrument de învatare, o sursa inepuizabila de idei, inspiratie si intelepciune. Pentru ca suntem împreuna în cautarea celor mai relevante raspunsuri la întrebarile fundamentale, am adus pe rafturile librariilor o colectie de 30 de lucrari inovatoare, care pot deschide în mintea ta noi perspective ale gândirii.

   Descopera acum doar în librarii, reducerea de 20% aplicata la titluri precum Spovedanie (Autobiografia) de Lev Tolstoi, Religie si stiinta de Bertrand Russell, Marea Trezire de Bodhidharma, Totem si tabu de Sigmund Freud, Eliberarea de cunoscut de Jiddu Krishnamurti, Pasi pe Cale de Inayat Khan, Cartea celor cinci cercuri (Go Rin no Shō) de Miyamoto Musashi, Duh si Contemplatie de Alan Watts.

   Fie ca esti în cautarea celor mai importante raspunsuri în paginile cartilor noastre, fie vrei sa petreci o ora de liniste departe de cotidian, nu uita ca în libarie poti gasi surse sigure si valoroase de cunoastere care te pun în acord cu tine însuti si te ajuta sa întelegi mai bine lumea din jurul tau.

Te asteptam în librarie!

Discutii pe Facebook
Litera.ro
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

CONVERSION, colectia de foto-pictura a artistului Daniel Zlota, expusa la QREATOR

Publicat

pe

Daniel Zlota Conversion Raftul cu idei pictura vernisaj

   Artistul Daniel Zlota îsi prezinta colectia CONVERSION, proiect inedit de pictura si colaj fotografic, la QREATOR BY IQOS. Cei interesati o pot vizita în perioada 21-28 iunie 2018.

   Colectia este realizata în colaborare cu 12 cunoscuti fotografi români: Vlad Eftenie, Miluta Flueras, Radu Gasler, Zoltan Marton, Dan Mirica, Ruxandra Ana Mirica, Sorin Onisor, Adrian Petrisor, Crina Popescu, Catalin Urdoi, Liviu Octavian Vasile, Mihnea Turcu.

   ”Totul a plecat de la o idee inedita: sa îmbin pictura si colajul fotografic. Parea o nebunie, dar nu m-am lasat pâna nu am pus-o în practica. Conversion înseamna o reinterpretare a unor povesti surprinse de colegii fotografi, pe care le-am preluat, le-am prelucrat si am reusit sa le reintrepretez într-o maniera proprie, rezultatul fiind de fapt o noua poveste. Va invit sa o descoperiti” – artistul Daniel Zlota.

   ”Iata ca acum pictura si fotografia, doua lumi aparent diferite, se regasesc împeuna într-o sinergie, într-o comuniune adusa prin felul în care Daniel întelege sa le concilieze. Pe de o parte, vedem experienta fotografica prin care artistii s-au dedicat pasiunii lor de a explora lumea, iar pe de alta parte simtim pasiunea pictorului care redescopera lumea prin prisma proprie, cu ajutorul acestui suport de inspiratie pe care îl reprezinta fotografia. Rezulta ceva complet nou. Nu mai sunt nici fotografii, este pictura, dar parca nu e doar pictura, parca sunt lumi întrepatrunse ca într-un vis. Eu ma uit la ele si îmi pare ca ma simt ca într-un vis: exista decupaje, exista tranzitii, exista treceri, exista o contiguitate vizuala. Va invit sa le priviti cu grija, cu atentie, cu admiratie pentru artist, cu curiozitate pentru fotografi si cu încântare”, a declarat fotograful Vlad Eftenie, în cadrul vernisajului de la QREATOR.

Despre Daniel Zlota

   Prins între doua mari pasiuni, dupa mai multi ani de arhitectura, tânarul artist Daniel Zlota a hotarât sa se dedice primei sale pasiuni, pictura. Daniel experimenteaza tehnici mixte, precum vopsea acrilica, acuarela, creionul, carbunele, pastel si colaj. O sursa de inspiratie o constrituie peisajele si temele marine ale pictorului si scenaristului Virgil Moise, dar si lucrarile artistilor internationali precum Castagnet, Zbugvic, Pekel etc. Lucrarile sale se regasesc în colectii personale din S.U.A., Mexic, Anglia, Italia, Spania, Franta, Bulgaria, Cehia si România.

artistul Daniel Zlota Conversion Raftul cu idei

artistul Daniel Zlota

Discutii pe Facebook
Libris.ro
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

Mezzosoprana Emanuela Pascu invitata în spectacolul – Carmen – de pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

Raftul cu idei Carmen Bizet opera

   Opera Nationala Bucuresti prezinta duminica, 1 iulie, ora 18:30 spectacolul Carmen de Georges Bizet, în regia Marinei Emandi Tiron. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

   Opera Carmen reprezinta un caz rar în lumea teatrului muzical. Daca în ceea ce priveste alte lucrari parerile pot fi împartite, în legatura cu Carmen, muzicologii si publicul, elita si spectatorii din balcon, specialistii si necunoascatorii sunt toti de acord: este o capodopera. Mai important, aceasta creatie depaseste barierele nationale. Muzicologii au catalogat-o uneori drept cea mai buna opera compusa vreodata în Franta, iar dupa introducerea ei în Rusia, Ceaikovski a prezis ca în zece ani va fi cea mai populara lucrare de opera din lume. Filosoful Friedrich Nietzsche a numit-o una dintre cele mai originale capodopere din literatura de opera.

   Întregul spectacol este, de la primul la ultimul act, o lupta în arena, la finalul careia nu exista învingatori, ci numai învinsi, starea continua de conflict fiind întretinuta de prestatia interpretilor, îndrumati de catre regizoarea Marina Emandi Tiron sa redea în forta emotiile personajelor.

   Pentru aceasta reprezentatie publicul spectator o va putea urmari pe mezzosoprana Emanuela Pascu în rolul Carmen.

   Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
Nemira
Continua sa citesti

Calendar cultural

august, 2018

Filtreaza evenimente culturale

Niciun eveniment cultural

Facebook

Trending

X