);
COnecteaza-te cu noi

Carte

Scrisoare catre tata, de Franz Kafka

Publicat

pe

Scrisoare catre tata

Recenzie carte: Scrisoare către tata, de Franz Kafka

,,Scrisoare către tata” și despre sensibilitatea lui Franz Kafka

   Când vorbim despre literatura secolului XX și despre marii scriitori pe care acesta i-a consacrat, nu putem să nu ne gândim la Franz Kafka. Născut la Praga, pe 3 iulie 1883, Franz Kafka avea să devină, fără să intenționeze sau să prevadă, una dintre marile figuri ale literaturii universale.

   Născut în zodia racului, dacă ar fi să ne luăm după astrologi, Kafka este un copil sensibil, introvertit și cu un grad redus de încredere în sine. Toate acestea se încadrează la polul opus al personalității tatălui, Herman Kafka, acesta urmând să îi influențeze în totalitate viața fiului său – într-un mod negativ, în principiu.

   Întreaga operă a lui Kafka este greu descifrabilă, dar deloc lipsită de sens. De la romane precum ,,Procesul” sau ,,Castelul”, până la povestiri precum dureroasa ,,Metamorfoză” sau uimitoarea ,,Colonie penitenciară”, Kafka își păstrează originalitatea și stilul imposibil de imitat, în așa fel încât numele său a dus la crearea unui adjectiv – kafkaesque [1]; probabil că un astfel de adjectiv se cerea creat, în condițiile în care opera lui Kafka era greu de asociat cu ceva deja existent.

   Scrisul a devenit pentru el un refugiu, locul în care tatăl său nu își putea pune amprenta, în care nu îl putea găsi. Pe de altă parte, doar prin scris, Kafka a reușit să riposteze față de tată și tot prin scris, a încercat să aducă pace între ei doi, în speranța de a reuși, măcar în al doisprezecelea ceas, să salveze ceva din relația lor dificilă.

   Ultima încercare pe care Kafka o face este adresarea unei scrisori tatălui, în care pornește de la originile relației lor deficitare, pentru a analiza întreaga lui viață și rolul pe care tatăl său l-a avut în luarea diverselor decizii. Mai mult decât o scrisoare, textul face dovada unei reale introspecții; fiind un introvertit, nu este de mirare că îi reușește foarte bine analiza interioară, la care, de altfel, se supunea constant. De asemenea, scrisoarea în sine este apreciată și pentru valoarea ei literară, căci Franz Kafka își scrie gândurile într-un mod emoționant, dar fără a avea această intenție; atunci când Kafka povestește despre primul moment pe care l-a considerat drept punctul de plecare al temerii față de tatăl său, cititorul se înduioșează în fața unui copil care nu înțelege de ce tocmai acela care ar fi trebuit să-i ofere protecție îl pedepsește în mod nedrept. Concret, este vorba despre amintirea momentului cu care Kafka își începe incursiunea spre adâncurile sufletului său, cel în care, fiind mic copil, începe să plângă în miez de noapte, din cauza nevoii de a bea apă, până ce tatăl său, exasperat, îl scoate afară, pe balcon, unde îl lasă să își petreacă restul nopții. Kafka va explica faptul că plânsetul său era doar o formă de a atrage atenția tatălui, însă ceea ce a reușit, de fapt, a fost să trezească mânia acestuia; astfel, momentul respectiv devine punctul de plecare în ceea ce privește frica recurentă a copilului față de tatăl său.

   Din cauza acestor sentimente, el nu reușește niciodată să se deschidă în fața tatălui sau să i se arate așa cum este, pentru că are certitudinea că acesta îl va considera un ratat. De altfel, în numeroase rânduri, Herman Kafka desconsideră fără pic de sensibilitate alegerile făcute de fiul său, fie că este vorba despre o slujbă sau despre o potențială soție.

   În consecință, Franz însuși începe să creadă despre sine că nu este suficient de bun, că este lipsit de calități și că nu se va putea ridica vreodată la nivelul așteptărilor tatălui său. Nu reușește niciodată să se desprindă de influența tatălui, tocmai pentru că îl vede ca pe o somitate – figura lui puternică este reprezentativă, de exemplu, pentru ideea de bărbăție, iar felul în care își gestionează afacerile inspiră hotărâre, ba chiar tiranie, adică un tip de comportament pe care Franz nu l-ar putea adopta niciodată.

   Cu toate acestea, prin scrisoarea pe care i-o adresează, încearcă să îi explice toate aceste lucruri, îndrăznește să fie el însuși și să își dea frâu liber exprimării sentimentelor, dar totul în ideea de a restaura liniștea, atât de devreme pierdută, dintre el și tată. Nu renunță la ideea de împăcare, tocmai din cauza influenței masive pe care Herman Kafka a avut-o asupra lui, atât de puternică, încât nu reușește niciodată să se detașeze de imaginea tatălui și singura modalitate de a fi liniștit este ca și tatăl să dea semne de înțelegere a semnificațiilor întregii povești.

   Din nefericire însă, scrisoarea va rămâne doar literatură, Herman Kafka neintrând niciodată în posesia ei; Franz îi înmânează scrisoarea doar mamei sale, rugând-o pe aceasta să o transmită mai departe, lucru care nu se va mai întâmpla.

   Franz Kafka se stinge din viață pe 3 iunie 1924 și lasă în urma sa adevărate capodopere, recunoscute însă prea târziu ca atare.

______

[1] Franz Kafka Online, http://www.kafka-online.info/

Discutii pe Facebook
Libris.ro

Ador cartile, cafeaua, soarele, scriu pentru a ma regasi si pentru a intelege lumea mai bine, fac tot posibilul sa traiesc in prezent si sa ma bucur de oamenii dragi de langa mine.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Carte

INGERI RATACITI de Marius Albert Negut

Publicat

pe

recenzie de carte ingeri rataciti marius albert negut raftul cu idei

   Cartile lui Marius Albert Negut sunt mereu surprinzatoare. Fiecare pagina dezvaluie o noua experienta, un alt drum decat cel pe care erai convins ca ai plecat.

   In cazul romanului INGERI RATACITI citim o cronica al unor timpuri involburate si instabile, care partial isi dezvaluie acum consecintele.

   Ce imi place la scrierile lui Marius Albert Negut este ca in cadrul aceleiasi naratiuni schimba registrul si ba citesti un Bildungsroman (pana la urma urmarim niste personaje in devenirea lor – Gargamel, Ursu), ba o cronica istorica – evenimente de la revolutia din 1989 sau mineriade – ba un roman politist, asa cum este partea de final a romanului.

   Gliseaza cu maiestrie si in cel mai natural mod si cu planurile temporale –  1976, apoi 1995 – chiar impartite pe ore, ceea ce involuntar atrage atentia asupra evenimentelor. Si totul se impleteste firesc in mai multe fire narative care alcatuiesc o realitate dura si necrutatoare.

   E lumea de la marginea societatii cea pe care ne-o infatiseaza Marius Albert Negut, lumea subteranelor metroului, lumea aurolacilor si a celor pripasiti pe strazi.

recenzie carte Ingeri rataciti Marius Albert Negut   Sunt parti ale romanului care sunt de-a dreptul terifiante – orfelinatul in care este aruncat Radu  – sunt fraze care aproape dor atunci cand le citesti, scrise cu intensitate si fara mila, “Manolache scoase o sticla din fiset si isi turna atent in causul palmei. Ii puse lui Radu continutul, pe pielea plina de rani si incepu sa frece violent, hahaind incantate. Asa numita lotiune, era gazul pe care il tineau pentru paduchiosi.”

   Marius Albert Negut ne-a obsnuit deja cu abilitatea magica de a folosi limbajul argotic, care acum este parte integranta a cronicii si a prezentarii personajelor.

   Nici nu stii pentru cine compasiunea e mai mare – pentru Mihaita, zis Gargamel – copil al strazii, trecut prin suferinte greu de imaginat, pentru Radu Ursu, caruia destinul ii joaca festa dupa festa – cei apropiati il cred mort iar iubita lui Ana, se arunca in apele Dambovitei de pe podul Izvor – ca o alta Ofelie, Lia – hartuita de un tata vitreg , Iordache,  a,junsa si ea pe strazi.

   Acest Iordache este un personaj emblematic pentru realitatea romaneasca de dupa  Revolutie – securist de frunte, ajuns mare revolutionar si apoi senator, care se ocupa cu traficul de copii si organe. Ceea ce este dureros insa adevarat, este puterea pe care a avut-o si a pastrat-o fosta Securitate, si pe care acum o exercita in slujba unui rau suprem subjugat banului.

   Nu doar personajele sunt partea grea a romanului ci si atmosfera descrisa – catacombele metroului te duc cu gandul la catacombele Parisului, iar cei care au trait momentele din decembrie 1989 aproape le retraiesc cu toata teama si speranta de atunci, insa, surprizantor si cu umor “Poate ca soldatii, ei au tras in aer, dar daca revolutionarii au tras aerul acela in piept?” .Maiastra utilizare a sensurilor verbului “a trage” ne arata cat de sensibil este autorul la valentele limbii romane.

   Tehnica folosita  este cea a unei naratiuni  gen papusa Matrioska – intr-un cadru general  – strada Veseliei  sau subteranele metroului, apar alte naratiuni – povestile de viata spuse de Radu Ursu si Lia si descrierea momentelor din decembrie 1989.

   Partea de final este aducatoare de suspans maxim – Marius Albert Negut stie cum sa construiasca  naratiunea in asa fel incat sa pastreze aproape cititorul iar finalul vine ca o eliberare, ca o apa linistita care acopera tot raul si lasa sa pluteasca doar binele.

   “Cuvintele vindeca! Nu as fi crezut niciodata, dar asa este!Cuvintele elibereaza sufletul din temnita pe care, acesta, singur, speriat si-a construit-o, incercand naiv sa se protejeze de raul ce vrea sa ii franga aripile.”

   Asa reuseste autorul sa ne convinga de speranta pe care trebuie sa o avem ca orice inger ratacit isi gaseste drumul.

Romanul INGERI RATACITI este o experienta nu doar de lectura ,dar si de viata pe care m-as bucura sa stiu ca o va parcurge multa lume, mai ales avand in vedere vremurile pe care le traim!

Discutii pe Facebook
Nemira
Continua sa citesti

Carte

50 cele mai frumoase scrisori de dragoste din toate timpurile

Publicat

pe

Cele mai frumoase scrisori de dragoste

     Din dorinta de a descoperi tainele unei lumi demult uitate am dat intamplator peste o carte ce poarta numele de “50 cele mai frumoase scrisori de dragoste din toate timpurile”, realizata de David H. Lowenherz.

Scrisori de dragoste    Cu un oarecare scepticism am strabatut adevarate destainuri ale lui Mozart, Michelangelo, Balzac, Beethoven, Kafka, Hemingway si multi altii, toate adunate intr-un volum de exceptie.

    Fiecare manuscris purta cu el la acea vreme trairi si sentimente dintre cele mai felurite: dor, disperare, pierdere, amaraciune, respect, prietenie, recunostinta, gelozie sau poate chiar fericire si indoiala.

Scrisori de dragoste   Cei care isi puneau gandurile in scris reuseau sa inteleaga ca“ existau momente cand nimic nu vorbea mai tare ca un cuvant mut, scris pe o bucata de hartie”, de la oameni simpli, poeti, carturari, filozofi, toti isi exprimau trairile in aceeasi maniera, fie ea mai ordonata, fie insotita de pete de  cerneala, cuvinte sterse si urme de cafea.

 Epistolele surprind dragostea intr-o forma proprie si individuala, de la o dragoste tandra, ca cea dintre W.A.Mozart si Constanze Mozart, la una pasionala: Ludwig van Beethoven catre “Eterna iubita”  sau poate chiar una  interzisa ca cea dintre Henric al VII-lea si Anne Boleyn.

   Maniera scrierilor te ajuta sa-ti conturezi in timp si spatiu o imagine a celui care urma sa expedieze scrisoarea, intensitatea cuvintelor si dorinta nestavilita de a primi un raspuns, unul care sa inlature distanta si dorul, il fac pe cititor sa traiasca emotia fiecarui cuvant.

    Intr-o lume in care predomina tumultul, aceste epistole opresc timpul in loc si sugereaza necontenit ca trairile, sentimentele si momentele cu adevarat importante cer timp si rabdare. In arta epistolara acestea se masoara in idei, transcrieri si raspunsuri mult asteptate.

Scrisori de dragoste

 Ludwig van Beethoven catre “Eterna iubita”

         Al tau pentru totdeauna

         A mea pentru totdeauna

               A noastra pentru totdeauna

Discutii pe Facebook
Continua sa citesti

Carte

Ce vreti sa fiti in viata? Vulturi sau viermi? Inocenta pacatului, de Marius Albert Negut.

Publicat

pe

Ce vreti sa fiti in viata? Vulturi sau viermi?

   Cartea lui MARIUS ALBERT NEGUT – INOCENTA PACATULUI deschide aceasta intrebare provocatoare.

   Nu m-am gandit pana acum ce poate iesi, peste timp, din GROAPA lui Eugen Barbu.

   Am aflat acum – a iesit un alt scriitor, crud si dureros de veridic – Marius Albert Negut cu al sau roman Inocenta Pacatului.

   Parca citeam o continuare  a romanului scris de Eugen Barbu. Sunt lecturi incomode care ridica probleme de toate felurile si care te scot din starea de confort.

   Eugen Barbu la vremea lui ne aducea im prim plan o lume despre care toti stiam ca exista, dar cu totii o ignoram si la fel face si Marius Albert Negut.

recenzie Inocenta pacatului website cultural   Cutaridei ii ia locul parcul Humulesti, intamplarile sunt la fel de violente si tin de o lume aparte – a consumatorilor de droguri si a tiganilor, a fricii de Securitate, urat mirositoare si intinzandu-se ca lepra si a unei povesti romantice de dragoste dintre profesorul Mihai Carp si sotia sa.

   Ne sunt prezentate simboluri iconice  ale unor lumi paralele, pe langa care trecem si ne facem ca nu o vedem. Consumatorul de droguri – Amalia, copilul de tigani dornic sa isi depaseasca conditia – Peti si profesorul – Mihai Carp, securistul – maiorul Datcu.

   Cartea e o lectura de suspans,  te tine cu sufletul la gura pana la final, inocenta pacatului este umbra intregii naratiuni.

   Se dezvaluie asa cum nu te astepti, inceputul te duce cu gandul catre alte pacate, al carnii , al betiei, hotiei, insa sensul e mult mai profund.

   Mihai Carp pacatuieste printr-un denunt fals. Tatal Amaliei, alcoolic, pacatuieste violandu-si propria fiica. Peti, copilul de tigan fugit din satra in lume, pacatuieste prin hotie. Maiorul  Datcu este reprezentantul fricii – securistul care o ancheteaza pe mama profesorului si apoi chiar pe el.

   Umbra pacatului se intinde si te face sa te intrebi – care din ele e cel innocent?

   Parcurgem un traseu intre lumi paralele, una este povestea profesorului Mihai Carp, alta este povestea Amaliei sau a lui Peti. Planurile temporale gliseaza si ele  intre timpul dictaturii comuniste si anii de schimbare care au urmat.

   Autorul foloseste cu maiestrie si limbajul argotic si in acest fel autenticitatea este garantata, insa nu uita sa explice in notele de subsol si cuvinte care folosite in epoca dictaturii comuniste aveau un sens aparte – RIC – de exemplu.

   La fel procedeaza si in capitolele care descriu lumea consumatorilor de droguri, o lume tulbure si haotica in care Amalia pluteste catre neant.

   Intr-un cuvant, romanul INOCENTA PACATULUI este o lectura complexa si o naratiune scrisa cu un simt al cuvantului si atmosferei deosebit.

   Iar intrebarea ramane provocarea lumii in care traim – vulturi sau viermi – finalul e deschis pentru fiecare si speranta inca exista.

Discutii pe Facebook
Nemira
Continua sa citesti

Calendar cultural

decembrie, 2018

Filtreaza evenimente culturale

Niciun eveniment cultural

Facebook

Secretul fericirii – din 19 oct. in cinema

Trending

X