Hai intr-o excursie cu povesti despre castele

0
408
Hai intr-o excursie cu povesti despre castele

   Hai intr-o excursie cu povesti despre castele

   Toata lumea e ocupata in zilele noastre: acasa, la serviciu, cu extra-taskuri, cu mii de treburi de rezolvat ACUM (ieri, daca se poate), cu batai de cap, dealline-uri obositoare si neaparat cineva, de regula un sef, care sa comenteze, musai negativ, tot efortul tau!

   In toata ameteala asta, incerci ca macar in cele doua zile de weekend sa faci ceva care sa te ajute sa te relaxezi intr-un fel. Imi permit o sugestie: Castle Break – un alt fel de a calatori, de a vizita, de a promova locuri care merita vazute. Castle Break propune excursii de doua sau trei zile, cu autocarul, la… ati ghicit! Castele, conace, cule, domenii nobiliare de pe intinsul Romaniei.

   Ca la parfum. Nota de varf: promovarea monumentelor de tip castel, sprijinirea proprietarilor in ceea ce inseamna revitalizarea si restaurarea lor. Nota de baza: excursii de weekend pentru amatorii de istorie “de la fata locului”.

   Initial doar un proiect al unor studenti la arhitectura ce presupunea munca de teren pentru inventarierea resedintelor nobiliare din Transilvania si starea acestora, transformat dupa absolvire in Asociatia Arche. Fostii studenti si-au continuat activitatea si, pentru ca doreau sa impartaseasca lumii frumusetea muncii lor, au conceput si site-ul Monumente Uitate, respectiv  Castle Break.

   Puteti spune “Da, sigur, alta excursie!” sau “Hm! Am vazut Pelesul si Branul! Mai exista si altele?”

   Dar o excursie cu autocarul, in care stai confortabil, fara grija benzinei sau a traficului, socializezi (doar daca vrei) este ceea ce-ti trebuie. Organizatorii sunt simpatici foc, cu mult bun-simt si responsabilitate pentru ceea ce fac, dispusi sa rezolve imediat orice solicitare sau problema apare (si nu e trecuta pe lista zilei).

   Si, da, ai vazut Pelesul si Branul. Minunat! Dar ai fost oare la Conacul Sturza de la Miclauseni sau la cel din Bontida? La Daniel din Tarisoara, la culele oltenesti din Valcea?  Crissoveloni iti spune ceva?

Hai intr-o excursie cu povesti despre castele

   Iti propun sa mergi acolo, sa vorbesti cu proprietarii, cu personalul din administratie, oameni deschisi la minte si la suflet, sa le asculti povestile de ieri si de azi, sa simti istoria si sa te transpui in alte epoci. Sa vezi cu ochii tai ce inseamna restaurare, sa discuti, sa intrebi, sa cunosti oameni frumosi la chip, inima si suflet.

   De fiecare data, in fiecare excursie am avut parte de surprize placute. De fiecare data am simtit ca fac parte din echipa, din grup. De fiecare data am revenit. Si, in fiecare vara, imi fac timp pentru inca cel putin o excursie alaturi de ei.

   Daca vrei sa visezi cu ochii deschisi, sa afli mai mult despre istorie/ arhitectura/ patrimoniu/ restaurare, sa cunosti oameni noi si sa-ti faci prieteni noi, sa fii un “altfel de turist”, sa patrunzi in castele si domenii, dealfel inchise publicului larg, vino cu noi, cu ei, cu Castle Break!

Discutii pe Facebook
books-express.ro

LEAVE A REPLY

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.