Recolta, de Jim Crace, romanul castigator al prestigiosului International IMPAC Dublin Literary Award 2015

0
501
Recolta, de Jim Crace, romanul castigator al prestigiosului International IMPAC Dublin Literary Award 2015

COMUNICAT DE PRESA

   Recolta, de Jim Crace, a fost desemnat romanul castigator al celei de-a XX-a editii a prestigiosului International IMPAC Dublin Literary Award 2015.

   Organizat de Primaria orasului Dublin, IMPAC Dublin Literary Award este cel mai generos premiu (valoarea lui fiind de 100 000 de euro) acordat pentru o singura opera de fictiune publicata in limba engleza. In mod cu totul deosebit, nominalizarile pentru acest Premiu vin direct de la bibliotecile publice din orase de pe intregul glob, fiind recunoscute atat meritele scriitorilor, cat si ale traducatorilor.

   Apreciatul scriitor Jim Crace a declarat: „Am fost surprins, coplesit si in acelasi timp deosebit de incantat sa aflu ca cel mai recent roman al meu a castigat Premiul IMPAC DUBLIN. Recolta a fost o carte cat se poate de generoasa in ceea ce a privit procesul de creatie. La randul lor, cititorii si criticii s-au dovedit darnici cu aprecierile. Iar acum, gratie generozitatii unei retele a iubitorilor de carti, retea ce se intinde in lumea intreaga, Recolta are din nou parte de un noroc extraordinar – se va alatura prestigioasei liste a volumelor de fictiune ce au fost distinse cu acest premiu international pe parcursul a douazeci de ani. Nu exista bucurie mai mare pentru un scriitor.”

   „Un roman care merita sa stea alaturi de operele marelui mentor al lui Crace, William Golding.“ Sunday Times

   „Jim Crace stie cu o precizie de maestru ce trebuie spus si ce trebuie doar sugerat. Recolta este de departe cel mai bun roman al anului.“ The Spectator

   „Putine romane atat de rafinate sau atat de complexe in aparenta lor simplitate vor fi publicate anul acesta, sau de fapt in orice an de acum inainte.” Irish Times

   Romanul Recolta a fost nominalizat la Premiul Man Booker pentru anul 2013. Dintre romanele lui Jim Crace, la Editura ALLFA, in colectia Strada Fictiunii a mai aparut Casa molimei (2012).

Despre carte:

   A doua zi dupa strangerea recoltei, locuitorii unui satuc englezesc zaresc pe cer doua fuioare de fum care ii umplu de presimtiri sumbre. Primul vine de la acareturile stapanului: porumbarul a luat foc si o parte din recolta este compromisa. Cel de-al doilea vine din padure si vesteste sosirea unor straini. Hotarati sa caute un tap ispasitor printre nou-veniti, satenii pleaca intr-o expeditie de pedepsire a intrusilor, dar declanseaza un cumplit lant de razbunari, care, in doar sapte zile, ameninta sa distruga satul din temelii. Intr-o proza supla, care curge in cadente lirice, Jim Crace ne ofera o poveste cu subtile rezonante biblice, despre o comunitate care se lupta sa ramana neschimbata in siajul istoriei. Recolta este o elegie a trecutului plecat in exod.

Despre autor:

   Jim Crace s-a nascut in 1946, la St Albans, in Marea Britanie. A studiat literatura engleza la Birmingham College of Commerce si a lucrat ca voluntar in Sudan, realizand programe educative pentru televiziune. In calitate de membru al Tinerilor Socialisti, a militat pentru dezarmare nucleara si independenta coloniilor. La intoarcerea in Anglia a lucrat pentru BBC, unde a continuat sa realizeze programe educative. A debutat in 1974, in The New Review, cu povestirea Annie, California Plates. Primul sau roman, Continent (1986), marcheaza si inceputul succesului sau international, fiind distins cu premii prestigioase: Whitbread First Novel of the Year Award, David Higham Prize for Fiction si premiul pentru fictiune al cotidianului The Guardian. A publicat alte zece romane printre care Signals of Distress (1994), Quarantine (1997), Being Dead (1999), The Devil’s Larder (2001) si Casa molimei (The Pesthouse, 2007; Editura ALLFA, 2012). Recolta (Harvest, 2013; Editura ALLFA, 2015), nominalizat la Premiul Man Booker si castigator al prestigiosului International IMPAC Dublin Literary Award 2015, este cel mai recent roman al sau. Jim Crace este membru al Royal Society of Literature si doctor honoris causa al University of Central England.

______________________________

Cartea poate fi comandata aici.
Discutii pe Facebook
libhumanitas.ro

LEAVE A REPLY

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.