Multumim pentru vizita! Incercam pe cat posibil sa ajutam la crearea de continut din arii precum cultura, educatie, stiinta. literatura si altele. Orice distribuire este binevenita, asadar va invitam cu drag sa folositi butoanele de Social Media.

The Lobster (2015), regie Yorgos Lanthimos

The Lobster (2015), regie Yorgos Lanthimos

   Filmul inceputului de an 2016 va ramane pentru mine The Lobster.

   O distopie satirica delicioasa (inclusiv pentru cei care nu se omoara cu fructele de mare), cu un inceput surprinzator si un final pe masura, despre o societate in care nu ai “luxul” de a alege cum sa-ti traiesti viata… amoroasa si nu numai, in care a fi singur sau a-ti gasi si alege partenerul in ritmul tau nu reprezinta optiuni.

   Oamenii trebuie sa traiasca in cuplu, iar in momentul in care raman singuri au un termen limita pentru “reincadrarea in circuit”, prin gasirea unui nou partener. Nu va inchipuiti insa ca iti faci o strategie, iti dai intalniri de capul tau si dupa o vreme vine cineva de la “servicii sociale” sa beti o cafea si sa vada cum mai sta treaba. Nici vorba!  Vei trece printr-un proces de “reeducare”, cu reguli stricte, intr-un mediu controlat.

   La finalul lui urmeaza o noua viata in doi sau, in cazul esecului, vei fi transformat intr-un animal la alegerea ta (de exemplu lobster-ul din titlu). Pentru ca, nu? Imposibilitatea de a gasi un partener potrivit (sau refuzul de a convietui cu unul nepotrivit, doar pentru a nu fi singur) inca te transforma intr-un fel de lesser being in anumite contexte sociale.

   Daca exista si o a treia optiune? Da, exista. Poti deveni un renegat, alaturandu-te grupului de Loners, dar atentie! Nici aici nu ai scapat de pericole, reguli si control: vei trai in padure si vei fi “vanat” pentru a fi transformat in animal, iar tentativele de a deveni parte dintr-un cuplu sunt interzise si “sangeros” amendate. A, da, iar daca esti meloman pregateste-te sufleteste: poti asculta doar muzica electronica, pentru ca nu ai voie sa dansezi decat singur, iar alte genuri te-ar putea… inspira sa te apropii mai mult decat e cazul de sexul opus.

   Iesind din semi-salbaticia padurii cu sonoritati… electronice si revenind la modul de viata acceptabil social, in cadrul procesului de reintegrare (in societatea formata din perechi) afli o multime de lucruri interesante, printre care:

– ca barbat, este imperios necesar, ca sa nu zic foarte util, sa ai o femeie alaturi pentru ca, se stie, barbatii sunt cam hulpavi la masa si traiesc intr-un permanent pericol de a le ramane ceva (sa alegem un os de peste, pentru a nu deveni prea picturali) in gat. Deci, daca nu vrei sa mori singur, ca un prostut lacom ce esti, ia-ti o femeie care sa-ti faca Heimlich.

The Lobster
– ca femeie, pentru ca obsedatii sexual viermuiesc prin toate cotloanele, nici nu stii cand si cum te poti trezi cu un exemplar in carca. Ia-ti barbat, fara bodyguard nu ai nicio sansa de supravietuire… a virtutii!
– nu conteaza cum esti tu, nu conteaza cum e ea/ el, important e sa va cuplati ca sa nu ajungeti sa aveti blanita si/ sau copite. Ce potrivire de caracter? Daca aveti amandoi miopie e mai mult decat suficient. Go for it!

   Iar daca totusi va ganditi ca poate v-ar sta mai bine in regnul animal, va rog, fiti inspirati si alegeti si voi o specie mai… inedita: un macac, un kakadu, un cangur pitic (vorba celor de la Taxi), ca (vorba filmului) e plina lumea de caini!

Discutii pe Facebook
books-express.ro
Post a Comment

You don't have permission to register