Multumim pentru vizita! Incercam pe cat posibil sa ajutam la crearea de continut din arii precum cultura, educatie, stiinta. literatura si altele. Orice distribuire este binevenita, asadar va invitam cu drag sa folositi butoanele de Social Media.

Stranii Surate - Terry Pratchett (seria Lumea Disc). Recenzie de carte

Stranii Surate – Terry Pratchett (seria Lumea Disc)

   Oamenii isi construisera o lume ceva mai mica, in care cea mare se oglindea precum un munte intr-o picatura de apa. Si totusi… si totusi…

   Inauntrul acestei lumi minuscule, inghesuisera, trudind din greu, toate lucrurile de care ar fi fost normal sa vrea sa scape, precum ura, teama, tirania si asa mai departe. Asta il intriga. Oamenii pretindeau ca se afla acolo pentru a uita, si totusi toate artele pe care le nascoceau nu faceau decat sa le-aduca aminte. Era fascinant. (gandurile personajului Moarte, despre teatru)

   Stranii Surate este a sasea carte din seria Lumea Disc, considerata pe plan mondial „cea mai amuzanta serie fantasy a tuturor timpurilor.” Aceasta ne readuce in prim plan trei vrajitoare nonconformiste, presonaje recurente din seria mai sus mentionata, care trebuie sa intervina in pofida principiilor lor in demersurile regatului Lancre din muntii Varful Berbecului.

stranii surate -Terry Pratchett - recenzie de carte

Stranii surate -Terry Pratchett ~ recenzie de carte

   Pentru cei care inca nu au avut ocazia de a le intalni in opera lui Pratchett, este vorba despre Jupaneasa Granny Weatherwax, cea mai experimentata si respectata dintre cele trei, care apeleaza la mintologie mai mult decat la vraji si magie, Nanny Ogg, care iubeste cu precadere mancarea, bautura si distractia, fapt care o scoate de multe ori din sarite pe Granny, si Magrat Garlick, o tanara vrajitoare, care incearca sa impuna magia si ritualurile pe care le citeste in carti, fiind de multe ori luata in deradere de celelalte doua surate.

   Cele trei personaje principale se trezesc implicate in treburile cotidiene ale regatului, pe care acestea le considera in afara atributiilor lor, atunci cand, dupa asasinarea precedentului rege, urca la putere ducele Felmet, un om influentabil, crud si nebun. Interventia vrajitoarelor este fortata de actiunile ducelui, impins de la spate de sotia lui sa persecute intreg poporul, care trezesc mania regatului. Si nu e vorba aici de oamenii care constituie in mod traditional un regat, ci de toate fiintele care traiesc si au trait vreodata in Lancre. Animalele, copacii, stancile si pamantul se unesc, devenind o forta de sine statatoare plina de furie si dorinta de razbunare.

   Stranii Surate este mai mult decat un basm satiric despre detronarea unui rege prin asasinare si incercarea personajelor de a gasi un rege demn, cu toate ca la prima vedere in asta consta intriga povestii. Este o opera complexa care atinge subiecte precum puterea cuvantului si rastalmacirea adevarului cu ajutorul acestuia, si puterea personajelor de a se impotrivi destinelor prestabilite de familie, societate sau chiar, de divinitate.

   In acest sens, Pratchett ne ofera personaje precum Magrat care doreste sa experimenteze diferitele vraji citite in carti impotriva traditiilor locului, marea majoritate impuse de Granny prin simpla-i prezenta, il avem pe Nebunul curtii care isi uraste meseria si intreaga Breasla a Nebunilor, cu regulile lor stricte in privinta glumelor permise, si pe piticul Hwel, care in loc sa lucreze in mine ca orice pitic care isi respecta neamul, alege sa scrie scenarii pentru o trupa de teatru nu foarte buna de altfel.

   Este un roman interesant, plin de aventura, discutii amuzante si intamplari absolut originale, care te face de multe ori sa te opresti si sa te gandesti la metaforele complexe cu care Terry Pratchett a imbogatit literatura secolului, si implicit, vietile cititorilor sai.

   Sir Terence David John Pratchett (28 aprilie 1948 – 12 martie 2015) este cel mai cunoscut autor britanic al stilului fantasy, cunoscut in special pentru seria Lumea Disc, care cuprinde 41 de romane.

   Cu peste 85 de milioane de copii vandute in lume, traduse in 37 de limbi, Terry Pratchett a fost cel mai bine vandut autor britanic al anilor ’90. Aecsta a fost desemnat Ofiter al Ordinului Imperiului Britanic pentru servicii aduse literaturii, iar in 2009 a fost desemnat cavaler in New Year Honours. In 2001 a obtinut Medalia Carnegie pentru literatura adolescentina cu romanul Uluitorul Maurice si rozatoarele lui educate, iar in 2010 a primit Premiul World Fantasy pentru realizari de o viata.

   In decembrie 2007 Pratchett a facut public faptul ca sufera de Alzheimer si, ulterior, a facut o donatie substantiala catre Fondul de Cercetare dedicat bolii Alzheimer. A realizat un documentar pentru BBC care prezinta evolutia bolii sale.

Terry Pratchett - Stranii surate - recenzii literare

Terry Pratchett, cu umor, despre boala Alzheimer de care a suferit

   Pratchett moare la varsta de 66 de ani, anuntul fiind facut pe Twitter-ul propriu, printr-o discutie imaginara cu personajul seriei Lumea Disc, Moarte, care i se adreseaza cu majuscule, in stilul binecunoscut din carti, spunandu-i: „IN SFARSIT, SIR TERRY, TREBUIE SA MERGEM IMPREUNA.”

   „Terry a fost unul dintre cei mai mari fantezisti ai nostri, si fara indoiala cel mai amuzant… Un om inteligent, amuzant, profunt, cald si darnic, un om cu o rabdare infinita, un om care stia cu adevarat sa se bucure de viata… si de carti.” George R.R. Martin

Discutii pe Facebook
carturesti.ro

Imi place sa dezbat orice, oricat, pun pasiune in tot ceea ce fac si nu fac decat ce-mi place. Cred puternic in libertatea de exprimare si dispretuiesc cenzura.

Post a Comment

You don't have permission to register