Multumim pentru vizita! Incercam pe cat posibil sa ajutam la crearea de continut din arii precum cultura, educatie, stiinta. literatura si altele. Orice distribuire este binevenita, asadar va invitam cu drag sa folositi butoanele de Social Media.

A Royal Affair, cronica de film

A Royal Affair, sau eleganta unei aventuri regale

A Royal Affair - cronica de film   Filmul A Royal Affair a fost tradus in limba romana “O afacere regala”, desi traducerea corecta ar fi fost “O aventura regala”. Si inca una cu adevarat regala. Filmul descrie intr-o maniera eleganta o pagina din istoria Danemarcei la fel de celebra precum razboiul nostru de independenta. Filmul incepe infatisand-o pe prea tanara regina Caroline Mathilde scriindu-si deja memoriile, sub forma unei scrisori catre ai sai copii, si continua prezentand aceste memorii.

   Caroline Mathilde a fost cel mai mic copil al lui Frederick, Print de Wales si al Printesei Augusta de Saxa-Gotha si la varsta de 15 ani a parasit Marea Britanie pentru a se casatori cu varul sau, Christian al VII-lea al Danemarcei, ce suferea de o boala psihica grava, dar nediagnosticata in film, iar in istorie prezumata a fi schizofrenie. Soarta face in asa fel incat regina sa se indragosteasca de mintea si mai apoi de trupul celui prin care va reusi sa-si impuna pentru o scurta perioada infloritoare vederile liberale, regina fiind inainte de toate o femeie nu doar instruita, ci chiar inteligenta. Episodul din istoria Danemarcei despre care vorbim este plasat in plina epoca a iluminismului, insa Danemarca inca era la acel moment o tara a preotimii.

   Firul povestii il veti descoperi singuri, insa va asigur ca veti fi captivati de jocul actorilor. Am spus-o si o repet, actorii non hollywoodieni sunt adevarate revelatii. Mie mi-a placut extrem de mult actrita ce a interpretat-o pe regina Caroline Mathilde, suedeza Alicia Vikander. Prin gratia si naturaletea cu care a interpretat-o pe regina, celebra aventura regala mi-a parut o eleganta poveste de dragoste, si nicidecum o chestiune vulgara si frivola, cum este de cele mai multe ori un adulter. Distributia este completata de Madds Mikkelsen, deja celebru si in afara granitelor tarii sale, Danemarca, iar danezul Mikkel Boe Følsgaard, cel ce-l interpreteaza pe regele Christian, desi era doar un student la teatru cand s-a turnat acest film, a primit Ursul de Aur pentru interpretare in 2013, filmul aparand in 2012.

   Este adevarat ca nu e o aparitie recenta, dar fiind un film non-hollywoodian nu a fost indeajuns promovat in Romania, desi a rulat in cateva cinematografe, insa il puteti gasi oricand pe site-urile de profil. Si va recomand sa-l cautati, pentru ca nu de pomana a fost nominalizat pentru premiile Oscar si Globul de Aur la categoria cel mai bun film strain, si nu de pomana a castigat un premiu de interpretare la Berlin, precum si Ursul de Aur pentru cel mai bun scenariu. De asemenea, din echipa de productie face parte nu mai putin celebrul Lars von Trier. Desi acesta ne-a obisnuit cu un cu totul alt gen de filme, “A Royal Affair” ramane eleganta poveste a unei idile cu titlu regal.

Discutii pe Facebook

Pentru ca lucrez in domeniul juridic, un domeniu mult prea pragmatic pentru firea mea romantica, evadez cat de des pot in lumea artelor: citesc neaparat inainte de culcare, ador cinematografia non-hollywoodiana si fotografiez secvente de frumos. In lumea pianului evadez prea rar, din pacate, pianul ramanand in casa parinteasca, dar muzica ma insoteste non-stop. Sufletul mi-e ca o carte deschisa, dar scrisa codificat, cu coperte frumoase si scriitura melodioasa.

Post a Comment

You don't have permission to register