Multumim pentru vizita! Incercam pe cat posibil sa ajutam la crearea de continut din arii precum cultura, educatie, stiinta. literatura si altele. Orice distribuire este binevenita, asadar va invitam cu drag sa folositi butoanele de Social Media.

Revolver, cronica de film

REVOLVER – totul este un joc

   „Cel mai teribil adversar se ascunde in ultimul loc in care te vei uita.” – una din replicile cu care incepe filmul lui Guy Ritchie. Daca va mai spun ca este un film cu mafioti, avand in rolurile principale pe Jason Statham si Ray Liotta, veti crede ca este vorba despre partea a treia dintr-o serie de filme care a inceput cu Jocuri, poturi si focuri de arma in 1998 si a continuat cu Unde dai si unde crapa in 2000. Insa, adevarul este ca veti fi dezamagiti. Revolver este o lectie budista deghizata in ambalajul intoxicant al occidentului modern.

   Guy Ritchie era foarte interesat de cabalism in timpul conceperii si realizarii acestui film si, astfel, a inclus multe referinte la ideile, numerologia si simbolurile cabaliste. Referintele sunt subtile, dar se repeta pentru a atrage atentia aspura lor. Desigur, daca conceptele cabaliste nu va sunt familiare poate ca veti rata pe cele mai evidente dintre acestea. De la jocul de sah pana la trinitatea personajelor principale, de la culorile si costumele alese pana la numerele ce apar repetitiv pe parcursul filmului, totul se invarte in jurul unui concept antic, care sta la baza firii umane.

revolver

www.impawards.com/2007/posters/revolver_ver3_xlg.jpg

   Intregul film este despre lupta interioara, despre inselatoria suprema… cea in care te pacalesti pe tine insuti. Jake Green impotriva lui Sam Gold, noi impotriva egoului. Da, despre lupta eterna cu egoul personal este vorba in Revolver si totul se roteste (revolve) in jurul acestei batalii interioare. Cadrul filmului este nedeterminat. Un oras, dar nimeni nu stie care este numele lui sau unde este. La fel si despre cand se petrece actiunea. Deoarece timpul si locul nu sunt prezentate, creeaza impresia unei continuitati fara sfarsit a luptei cu egoul.

   Jake Green tocmai este eliberat din inchisoare, dupa ce a facut 7 ani in izolare. Pentru a-si obtine razbunarea pe cel din pricina caruia a ajuns acolo, decide a-l confrunta inainte de a incepe jocul, dar nu-si da seama ca si el intra in jocul unor adversari mai buni ca el, doi camatari de care nici cel mai mare mafiot din oras nu doreste a se atinge. Totusi, scopul lor nu este sa-l controleze pe Jake si sa-l invinga, ci sa-l elibereze de adevaratul lui inamic: vocea din cap, care ne este prezentata drept narator inca de la inceputul filmului.

   Incepe a lucra pentru cei doi camatari, care ii ofera protectie in schimbul intregii averi stranse de-a lungul anilor de Jake. Jake este stapanul jocului in primele minute, dar, cu timpul, inteligenta lui este pusa la indoiala de jocurile celor doi si, astfel, descopera incetul cu incetul unde se ascunde adversarul lui adevarat si cum sa-l invinga.

   Revolver este o introspectie in cel mai pur sens al cuvantului. O reflectie asupra propriilor ganduri si actiuni, prin care sa ne dam seama care sunt intradevar ale noastre si care sunt doar soaptele dulci si viclene ale egoului, acest uzurpator nevazut al mintii, care ne face sa credem ca suntem egali, chiar daca noi suntem regii si el un simplu slujitor meschin.

Discutii pe Facebook
nemira.ro

Eu sunt eu. Totul inclus intr-un singur cuvant si totusi nimic dezvaluit. Asa m-as descrie cel mai bine, caci habar n-am ce anume a-si putea spune cu adevarat despre mine. Imi place sa scriu, in special povesti; sa transpun fantezia din minte pe o foaie alba. Iubesc jocurile de orice fel, filmele, sa ma plimb agale cu muzica in casti, sa rad, sa discut idei din cele mai ciudate, sa pierd timpul si multe altele.

Post a Comment

You don't have permission to register