Multumim pentru vizita! Incercam pe cat posibil sa ajutam la crearea de continut din arii precum cultura, educatie, stiinta. literatura si altele. Orice distribuire este binevenita, asadar va invitam cu drag sa folositi butoanele de Social Media.

Recenzie Prizonierii timpului, de Michael Crichton

Prizonierii timpului, de Michael Crichton

   Michael Crichton este autorul binecunoscutului roman ecranizat Jurassic Park. Si, recunosc, este un tip cu multa imaginatie S.F.

   Printre subiectele mele preferate – film, carte – se numara spionajul si calatoriile in timp. Ca atare, titlul mi-a atras atentia si cu Prizonierii timpului am calatorit in epoca medievala – o delectare!

Prizonierii timpului - recenzie de carte   Romanul Prizonierii timpului se desfasoara pe doua planuri: un present (spre viitor apropiat) si un trecut indepartat. Zic un viitor apropiat pentru ca personajele din prezent – oameni de stiinta de inalta clasa – fac niste cercetari mai avansate decat cunoastem noi, deocamdata.

   Tratand teleportarea doar ca pe o teorie si atat, ei pun in practica teoria cuantica, reusind un alt procedeu de miscare in spatiu, pe diverse planuri temporale – procedeul de dezintegrare/reintegrare a oricarui obiect sau fiinta, in conditii optime.

   Usor de citit, greu de povestit! In esenta, povestea e simpla: cu o aparatura foarte sofisticata se reuseste transferarea a trei profesionisti (istorici, arheologi) in anul 1357 pentru a-l recupera pe Profesor – un alt specialist, ajuns acolo “accidental”.

   Aventura lor e fascinanta! Incepand cu hainele purtate – adecvate vremii, si terminand cu limba vorbita – cu totul diferita de limbile moderne. Chiar daca cei trei cautatori sunt nevoiti sa se adapteze la un secol cunoscut doar din carti, tehnologia de varf ii urmeaza: fiecare are plasat in ureche un mic dispozitiv emisie-receptie, cu ajutorul caruia reusesc sa comunice la o distanta limitata. Timp maxim dus-intors, doar 37 de ore, altfel raman definitiv in evul mediu.

   Peripetiile sunt multe, palpitante si…ciudate pentru omul modern. Pentru a nu stirbi din farmecul lecturii, n-am sa povestesc tot. Doar ca pleaca trei, se intorc trei, insa nu aceiasi trei…

   Ce nu m-a atras prea mult la acest roman: descrieri prea multe si prea amanuntite ale unor aspecte intalnite in 1357. Autorul se pierde in a detalia ata cu care erau cusute hainele, peisajele, sau materialele din care erau construite cladirile, armele, podurile. Un sir de informatii bine documentate probabil, dar un pic cam plictisitoare pentru cititor (concentrat pe actiune).

   Prizonierii timpului este un roman scris cursiv, placut ca lectura, cu un subiect interesant si captivant (inca de actualitate). Iar Michael Crichton, un maestru al cuvantului, inzestrat cu mult talent si imaginatie.

   Si acest roman a fost ecranizat. Insa niciun film nu egaleaza farmecul lecturii unei carti bune!

 

Prizonierii timpului - recenzie de carte

scriitorul Michael Crichton | sursa foto: telegraph.co.uk

Discutii pe Facebook
books-express.ro

?n loc sa stau la cratita, buchisesc literatura, absorb filme, schingiuiesc sudoku si detest televiziunea. ?ntre o omleta si un sandvis, scriu. Pentru ca n-am talent de scriitor, scriu despre ce-au scris altii, cu talent. Si dupa ce-mi obosesc capul, trec la picioare: dansez salsa.

Post a Comment

You don't have permission to register