Multumim pentru vizita! Incercam pe cat posibil sa ajutam la crearea de continut din arii precum cultura, educatie, stiinta. literatura si altele. Orice distribuire este binevenita, asadar va invitam cu drag sa folositi butoanele de Social Media.

Recenzie Prada, de Michael Crichton

Prada, de Michael Crichton

Dupa Prizonierii timpului n-aveam prea mari asteptari de la acest roman. Poate tocmai din acest motiv m-a surprins placut. Mi s-a parut mult mai bun decat primul.

   Pentru ca Prada este o combinatie fericita intre stiinta, SF (prepoderent science), suspans, thriller, situatii limita si niste personaje excelent portretizate.

Prada, de Michael Crichton - recenzie de carte   Desigur, povestea este o fictiune, insa atat de bine scrisa, incat citind-o, deseori iti pui intrebarea daca nu cumva ar putea deveni realitate – intr-un timp si loc unde stiinta depaseste limitele controlului uman. Nu-i deloc imposibil, iar “accidente” de acest fel a mai cunoscut epoca moderna. Si se pot repeat oricand, poate chiar acum cineva dospeste un imposibil periculos.

   Nanotehnologia este grozava si poate face minuni, mai ales in domeniul medical. S-a demonstrate asta la nivel de laborator, insa producerea la scara industriala ridica mari probleme. Se pare ca problemele pot fi rezolvate de informaticienii vizionari. Cei care inca mai spera ca inteligenta artificiala nu e doar rezultatul unui cod de programare, dar ea poate invata si memora ca o entitate de sine statatoare. Iata un deziderat care, odata atins, poate deveni un pericol planetar.

   Michael Crichton ne prezinta o combinatie naucitoare intre cele doua realizari de varf ale stiintei si merge mai departe cu imaginatia, aratandu-ne rezultatul. Terifiant!

   „Tehnologiile sunt o forma a cunoasterii si, ca intreaga cunoastere, tehnologiile cresc, evolueaza, se maturizeaza.”

   Despre asta e vorba in Prada. Iar dupa maturizarea tehnologiei, intr-un fel neprogramat si neasteptat, ea nu mai poate fi controlata. Nanoparticulele din Prada nu doar ca se maturizeaza, dar ele se adapteaza mediului si invata singure cum sa se hraneasca, sa se inmulteasca si sa domine.

   Si mai este vorba despre aroganta Omului care crede ca stie tot si stapaneste tot, fara echivoc.

   Noi credem ca stim ce facem. Intotdeauna am fost convinsi de asta. Se pare ca nu resim sa ne dam seama ca am gresit in trecut si deci am putea gresi si in viitor.

   Prada – un roman foarte bun! Bine scris, cu suspans bine dozat, cu informatii interesante, chiar daca inspaimantatoate – ca un semnal de alarma, poate. Acest roman nu este doar un SF captivant si atat. Avem in el personaje interesante, caractere complexe si situatii extreme in care “umanul” este corupt de tehnologie.

 

Prada, de Michael Crichton

Michael Crichton | sursa foto: telegraph.co.uk

Discutii pe Facebook
nemira.ro

?n loc sa stau la cratita, buchisesc literatura, absorb filme, schingiuiesc sudoku si detest televiziunea. ?ntre o omleta si un sandvis, scriu. Pentru ca n-am talent de scriitor, scriu despre ce-au scris altii, cu talent. Si dupa ce-mi obosesc capul, trec la picioare: dansez salsa.

Post a Comment

You don't have permission to register