Multumim pentru vizita! Incercam pe cat posibil sa ajutam la crearea de continut din arii precum cultura, educatie, stiinta. literatura si altele. Orice distribuire este binevenita, asadar va invitam cu drag sa folositi butoanele de Social Media.

Recenzie Povestea lui Orisicine, de Philip Roth

Povestea lui Orisicine, de Philip Roth

   Philip Roth spune o poveste. Care poate fi a mea, a ta, a celui de langa tine, a orisicui. Poveste de viata aparent simpla, banala, dar agitata de trairi complexe, cu regrete pentru ce s-a facut si alte regrete pentru ce nu s-a facut. De aceasta data, Philip Roth are o scriitura simpla, lipsita de picanteriile prezente in alte romane ale lui

   Personajul principal este Orisicine – anonimul de langa noi pe care-l judecam de la distanta fara sa-l stim in profunzime. In romanul lui Roth Orisicine are 81 de ani, o viata plina, cu o profesie frumoasa si banoasa, cu foste trei neveste si actuali 3 copiii din care doi il reneaga. Pentru ca Orisicine nu e asa cum ar vrea ei sa fie…

   Orisicine e speriat de boala si suferinta, ca orisicare dintre noi. Mai putin il ingrozeste moartea si mai mult il obsedeaza neputinta, infirmitatea, moliciunea unui fizic impovarat de ani.

Povestea lui orisicine, Philip Roth - recenzie de carte

Povestea lui orisicine, de Philip Roth | recenzie de carte

    Povestea lui orisicine este un roman mai putin savuros decat altele ale lui Roth, insa in el se poate regasi oricare cititor, daca nu prin asemanarea situatiilor de viata, macar prin problematicile existentiale: Ce am facut bine? Unde am gresit? De ce mi se intampla numai mie? – fapte de viata care li se intampla, de fapt, tuturor. Casatorii, divorturi, infidelitati, esecuri si succese, aventuri si clipe minunate, boli si suferinte.

   Toate ar fi mai suportabile daca Orisicine n-ar fi permanent insotit de singuratate – stare greu de suportat de oricare dintre noi.

   Chiar daca Povestea lui Orisicine incepe cu o inmormantare si se termina cu un deces, este o poveste despre viata si alegeri, despre impliniri umbrite de regrete. Inspirat dupa o piesa moralizatoare medievala englezeasca, romanul Everyman (in original) are, se pare, destule amprente autobiografice.

   O noua capodopera a unui talent incontestabil. – apreciaza The Observer. Acest saptamanal sufera de pacatul de a exagera fara rost. Da, Philip Roth poate fi considerat un talent incontestabil. Totusi, Povestea lui Orisicine este departe de a fi o capodopera! Este doar un mic roman scris (intentioat) simplu, pe un ton usor blazat, asa cum Orisicine dintre noi poate fi la 81 de ani daca ii apuca.

   Chiar daca nu e o capadopora, este o carte buna de citit intr-un weekend sau intr-un voiaj, oferind prilej de meditatie.

Povestea lui orisicine, Philip Roth - recenzie de carte

scriitorul Philip Roth

Discutii pe Facebook
libhumanitas.ro

?n loc sa stau la cratita, buchisesc literatura, absorb filme, schingiuiesc sudoku si detest televiziunea. ?ntre o omleta si un sandvis, scriu. Pentru ca n-am talent de scriitor, scriu despre ce-au scris altii, cu talent. Si dupa ce-mi obosesc capul, trec la picioare: dansez salsa.

Post a Comment

You don't have permission to register