Multumim pentru vizita! Incercam pe cat posibil sa ajutam la crearea de continut din arii precum cultura, educatie, stiinta. literatura si altele. Orice distribuire este binevenita, asadar va invitam cu drag sa folositi butoanele de Social Media.

Recenzie Jocurile foamei, de Suzanne Collins. Vol 1 - Tributurile

Jocurile foamei, de Suzanne Collins. Vol 1 – Tributurile

Chiar daca literatura SF nu e genul meu, Jocurile foamei mi-a fost recomandata ca foarte buna si n-am rezistat tentatiei – nu regret! Un roman captivant, cu un tempou ridicat pe tot parcursul celor 3 volume ale sale: Tributurile, Sfidarea si Revolta.

jocurile foamei - recenzie de carte

Jocurile Foamei, de Suzanne Collins | recenzie de carte

 Candva, la 75 de ani in viitor, pe un pamant distrus al Americii, o dictatura crunta stapaneste din Capitoliu cele 12 districte ale tarii, sub conducerea malefica a lui Snow. Au existat 13 districte, tinute intr-un regim de foame si saracie la limita subzistentei. La acest regim a fost asezonat un regim militar crud, pentru a tine populatia cuminte. Si pentru ca in urma cu 74 de ani districtele s-au revoltat, cel numit Treisprezece a fost ras de pe fata pamantului, ca exemplu de ceea ce ar putea pati si celelalte, daca nu se supun.

   Si s-au supus… Si pentru ca nimeni nu trebuie sa uite „obraznicia” de-atunci, Snow obliga in fiecare an „celebrarea” victoriei sale asupra poporului prin Jocurile foamei. Eveniment de o somptuozitate megalomana, mai potrivit s-ar fi numit Jocurile mortii, pentru ca tributurile sunt obligate sa se lupte intre ele, sa se omoare, pana ramane unul – castigatorul. In fiecare an, districtele isi platesc tributul sacrificandu-si copiii pe altarul distractiei morbide. Pe modelul luptelor cu sclavi din epoca romana.

   Va amintiti emisiunile Big Brother si cum ne zgaiam toti la tv sa-i vedem pe jucatori? Imaginati-va un astfel de joc in care protagonistii incearca sa se elimine unul pe altul. Prin crima…

   Regulile jocului sunt multe, variabile si infricosatoare. Prima regula: din fiecare district, anual, se aleg prin tragere la sorti 2 adolescenti  – un baiat si o fata – numiti „Tributuri”. Toti copiii districtului cu varsta intre 12 si 16 ani sunt obligati sa participe la aceasta „extragere”. Tributurile sunt aduse in Capitoliu, pregatite fizic si psihic sa se arunce in Arena – un loc special conceput, cu o infinitate de pericole si capcane, regizate de „Creatorii de joc”. Totul, dar absolut totul, este un spectacol al mortii cu 24 de actori, pe care toata tara este obligata sa-l priveasca, spre distractia populatiei din Capitoliu – singura care traieste in belsug si e privilegiata.

   Actiunea o are in prim-plan pe Katniss Everdeen din Districtul 12 – fata de 16 ani care se ofera voluntar in locul surorii sale de 12 ani, Prim, pe care o iubeste mai mult decat viata. Firava, stangace, mai mereu ursuza, dar inteligenta, Katniss este insotita de Peeta – baiatul ales din Districtul 12. Peeta – coleg de scoala si indragostit in secret de ea – se va lupta in Arena alaturi de Katniss, stiind amandoi ca daca raman ultimii, unul din ei va trebui sa-l omoare pe celalalt.

   Dupa cateva zile pregatitoare in Capitoliu – unde tributurile cunosc o lume bizara si exacerbata, aventurile din Arena sunt multe, imprevizibile, greu de escaladat, mortale, devastatoare fizic si psihic. Cine va trai? Katniss sau Peeta? Aflati cititnd volumul 1 al romanului Jocurile foamei. Iar ce se va intampla mai departe aflam in volumul 2.

   Jocurile foamei – un roman excelent care depaseste imaginatia – oare nu asta e prima calitate a unui SF? Un roman distopic care, pe alocuri, il intrece pe celebrul „1984” al lui G.Orwell.

 

Suzanne Collins - Jocurile Foamei

scriitoarea Suzanne Collins | Jocurile Foamei – recenzie de carte

 

_______________________

Un roman oferit de Libris unde gasiti peste 100.000 de carti online, acum cu un discount substantial!

Discutii pe Facebook
books-express.ro

?n loc sa stau la cratita, buchisesc literatura, absorb filme, schingiuiesc sudoku si detest televiziunea. ?ntre o omleta si un sandvis, scriu. Pentru ca n-am talent de scriitor, scriu despre ce-au scris altii, cu talent. Si dupa ce-mi obosesc capul, trec la picioare: dansez salsa.

Post a Comment

You don't have permission to register