Multumim pentru vizita! Incercam pe cat posibil sa ajutam la crearea de continut din arii precum cultura, educatie, stiinta. literatura si altele. Orice distribuire este binevenita, asadar va invitam cu drag sa folositi butoanele de Social Media.

Eva Luna si povestirile ei onirice

Eva Luna si povestirile ei onirice

   Eva Luna este intruchiparea talentului de narator al scriitoarei Isabel Allende, un alter ego oniric al acesteia, prin intermediul careia isi revarsa inca o data realismul magic specific operei sale asupra cititorului.

  Eva Luna detine rolul principal in doua dintre cartile autoarei, romanul omonim Eva Luna si volumul de proza scurta Povestirile Evei Luna. Este indicat sa le cititi in aceeasta ordine, in povestiri regasindu-se si personaje cu care Eva Luna se va intersecta de-a lungul vietii sale si care, fiind mult mai amplu descrise in roman, vor fi mult mai usor asimilate/intelese in povestiri.

Eva Luna - Isabel Allende   In romanul Eva Luna o veti descoperi pe cea care s-a nascut pentru a povesti si va trai povestind vieti, vise, trairi si sperante. Eva Luna se naste dintr-o iubire de poveste, iubire ce-i salveaza tatal de pe patul de moarte, insa ramane orfana de mica, fiind nevoita sa se intretina singura, muncind ca servitoare in diverse case ale unor personaje care mai de care mai excentrice. De altfel, toate personajele intalnite in aceste doua carti sunt excentrice, unele prin infatisare, altele prin trairi, altele prin obiceiuri sau principii.

   Mostenind spiritul liber atat de la tatal sau, „un indian cu ochii chihlimbari”, care provenea din locul in care se unesc o suta de rauri si mirosea a padure, cat si de la mama sa, o data incheiata perioada adolescentei, decide sa-si exploateze talentul de povestitoare, dand frau liber tuturor amintirilor unor vieti inmagazinate in sufletul si mintea sa asemenea unor vise, ca o consecinta a numelui sau:

Ma cheama Eva, ceea ce inseamna viata, conform unei carti pe care a consultat-o mama ca sa-mi gaseasca numele. M-am nascut in ultima odaie a unei case intunecate si am crescut printre mobile vechi, carti in latina si mumii umane, dar asta n-a reusit sa ma faca melancolica, pentru ca am venit pe lume purtand in memorie boarea selvei”.

   Selva reprezinta acea padure ecuatoriala vesnic verde, care acopera tot bazinul Amazonului. Asemenea selvei, salbatica si luxurianta, este si viata Evei Luna, nevoita sa faca fata hatisului de intamplari si personaje ce-i apar neasteptat si necontenit in cale, pana in momentul in care il intalneste pe Rolf Carle.

   Romanul Eva Luna urmareste si traseul acestuia din urma, maniera in care se vor intretaia destinele celor doi urmand sa fie descoperita de dumneavoastra, insa va dezvalui ca lui Rolf Carle ii sunt  adresate/dedicate povestirile din volumul de proza scurta.

   Citind Povestirile Evei Luna am avut acelasi sentiment de incantare pe care mi-l trezeau bunicii cand imi citeau povesti inainte de culcare, ca sa visez frumos, iar romanul Eva Luna m-a facut sa tanjesc dupa o America Latina de vis, la care doar Gabriel Garcia Marquez m-a mai facut sa visez, dar parca nici macar el atat de intens.

Povestirile Evei Luna - Isabel Allende

Discutii pe Facebook
libris.ro

Pentru ca lucrez in domeniul juridic, un domeniu mult prea pragmatic pentru firea mea romantica, evadez cat de des pot in lumea artelor: citesc neaparat inainte de culcare, ador cinematografia non-hollywoodiana si fotografiez secvente de frumos. In lumea pianului evadez prea rar, din pacate, pianul ramanand in casa parinteasca, dar muzica ma insoteste non-stop. Sufletul mi-e ca o carte deschisa, dar scrisa codificat, cu coperte frumoase si scriitura melodioasa.

Post a Comment

You don't have permission to register