Multumim pentru vizita! Incercam pe cat posibil sa ajutam la crearea de continut din arii precum cultura, educatie, stiinta. literatura si altele. Orice distribuire este binevenita, asadar va invitam cu drag sa folositi butoanele de Social Media.

Recenzie Emotii date pe fata. Paul Ekman

Emotii date pe fata. Paul Ekman

Emotii date pe fata - Paul Ekman - recenzii carti

Emotii date pe fata – Paul Ekman | recenzie de carte

Eram in tren si tineam in brate cartea lui Paul Ekman, Emotii date pe fata. La un moment dat, un domn mai in varsta, probabil intrigat de titlul cartii, mi-a cerut amabil sa ii povestesc “despre ce este vorba”. I-am spus ca autorul descrie emotiile, modul in care se declanseaza acestea si cum anumite expresii ne pot furniza informatii despre ce simtim intr-un anumit moment. Pentru ca parea interesat, i-am detaliat putin mai mult. La sfarsit, dupa ce ma ascultase cuviincios, mi-a spus cu seriozitate: “Pai si spune-mi, te rog, ce simt eu acum”. Am ramas putin blocata, bineinteles, pentru ca solicitarea lui mi s-a parut destul de naiva. In mod evident, nu ii puteam spune ce simte nici lui, si nici altcuiva. Mi-am pus totusi problema daca nu fusesem chiar eu naiva intrucat cumparasem cartea tocmai cu intentia de reusi, pana la finalul lecturii, sa dau niste emotii pe fata.

   Exista in noi aceasta tendinta inerenta de a “deconspira” emotional pe cineva si, de ce nu, de a fi deconspirati la randul nostru. Si citim carti, urmarim seriale in incercarea de a descifra limbajul nonverbal. Si este un lucru bun, pentru ca dobandim informatii valoroase, dar numai ani de cercetare in domeniu ne-ar putea ajuta sa “dam in vileag” emotiile cuiva. Paul Ekman este un asemenea specialist in psihologia expresiilor faciale, a emotiilor si a minciunii. In activitatea sa profesionala a colaborat cu FBI si CIA si a inspirat serialul de televiziune Lie to Me.

   Cartea ofera o initiere intr-ale emotiilor, fara a avea, totusi, un caracter pur teoretic, lucru care o face interesanta si o fereste de redundanta. La nivel structural, se pot identifica doua parti majore: intr-o prima parte, autorul insista asupra cercetarilor despre emotii si mai ales a descoperirilor sale ca urmare a studiului triburilor din Papua Noua Guinee. El ajunge la concluzia ca emotiile sunt intrinseci omului, adica un zambet, spre exemplu, nu este invatat social, ci este innascut. Autorul pune accent pe importanta comportamentului atunci cand suntem stapaniti de emotii si pe dezvoltarea unui tip special de constiinta, pe care o numeste “atentie”, pentru a deveni mai constienti de senzatiile fizice resimtite in timpul emotiilor. In cea de-a doua parte, Ekman exploreaza emotiile din viata noastra (tristetea, agonia, furia, surpriza, frica, dezgustul, dispretul), explica deslansatorii pentru fiecare dintre ele, cand si de ce ne sunt utile,  cum le putem controla, dar si identifica.

Emotii date pe fata - Paul Ekman - recenzii carti

sursa foto: www.subliminalhacking.net

   Paul Ekman foloseste un limbaj accesibil, un ton personal si adesea jucaus, care apropie cititorul si faciliteaza lectura. Cartea “Emotii date pe fata” este interesanta nu numai pentru cei pasionati de psihologie sau limbaj nonverbal, ci pentru toti cei care pornesc la drum cu intentia de a-si cunoaste mai bine emotiile si, de ce nu, de a reusi, prin invatare si practica, sa decripteze anumite expresii umane.

Emotii date pe fata - Paul Ekman - recenzii literare

scriitorul Paul Ekman | sursa foto: en.wikipedia.org

Discutii pe Facebook
libris.ro

Iubesc teatrul, cartea, filosofia, oamenii, locurile si lucrurile frumoase. Cred in cunoastere si activitate, ca modalitati de a pune lumea in miscare.

Comments
  • Mi-a placut tare mult serialul Lie to me, mi se pare fascinant cum simple trasaturi ale fetei te pot da de gol. Chiar as vrea sa citesc cartea.

    29 apr., 2015
Post a Comment

You don't have permission to register