Multumim pentru vizita! Incercam pe cat posibil sa ajutam la crearea de continut din arii precum cultura, educatie, stiinta. literatura si altele. Orice distribuire este binevenita, asadar va invitam cu drag sa folositi butoanele de Social Media.

Recenzie Eleganta ariciului, de Muriel Barbery. Recenzie de carte

Eleganta ariciului, de Muriel Barbery

Publicata in putine exemplare, devenita best-seller si premiata cu Prix des libraires, Eleganta ariciului este o carte mai putin obisnuita, a carei actiune pune accent pe introspectie. Dar nu pe o introspectie personala, a sinelui, ci a socialului si a vietii de zi cu zi. Intrebari, presupuneri si variate raspunsuri despre relatiile dintre oameni, mai ales relatiile sentimentale, despre „de ce asa si nu altfel”, despre frumusetea trairilor si a sentimentelor obisnuite, proprii fiecarui om, indiferent de conditia sa sociala – toate acestea intr-o lectura elegant si delicat prezentata cititorilor. Mai ales cititorilor depresivi, pentru ca, experimental, s-a constatat ca acest roman are un mare succes la ei.

Eleganta ariciului, de Muriel Barbery. Recenzie de carte

Eleganta ariciului – Muriel Barbery | recenzie de carte

   Doua personaje ce nu se cunosc, doua naratoare ce-si povestesc cu oarecare umor impresiile despre ceilalti si cu auto-ironie apucaturile personale, fiecare in jurnalul ei personal.

   Cele doua personaje din prim-plan:

   Portareasa Renée Michel – contrar aparentelor sleampede, o femeie inteligenta cu o singura dorinta in viata: sa fie lasata in pace. Cu preocupari mai mult intelectuale decat casnice, Renée stie tot despre toti locatarii, insa nu interactioneaza decat cu cativa alesi, doar cu cei care-i stimuleaza gandirea.

   Pustoaica de 12 ani Paloma Josse nu iarta nimic in judecarea si catalogarea celor din jurul sau. Componenta a unei familii de elita si cu o infatisare stearsa, Paloma isi ascunde inteligenta pentru a nu iesi in evidenta si a fi lasata in pace. Are pareri foarte clare despre viata pe care o considera o capcana, caderea in capcana se numeste „maturizare”, iar ea desfida asa ceva. Motiv pentru care este hotarata sa se sinucida la momentul potrivit…

   Eleganta ariciului un roman simpatic, cu un limbaj pe alocuri pedant, dar de cele mai multe ori savuros. Un roman in egala masura apreciat si controversat, laudat si criticat.

   Muriel Barbery, dupa o cariera ca profesoara de filozofie, traieste in Japonia (pe care o iubeste foarte mult) alaturi de sotul ei sociolog caruia ii este dedicat acest roman.

Discutii pe Facebook
libris.ro

?n loc sa stau la cratita, buchisesc literatura, absorb filme, schingiuiesc sudoku si detest televiziunea. ?ntre o omleta si un sandvis, scriu. Pentru ca n-am talent de scriitor, scriu despre ce-au scris altii, cu talent. Si dupa ce-mi obosesc capul, trec la picioare: dansez salsa.

Post a Comment

You don't have permission to register