Multumim pentru vizita! Incercam pe cat posibil sa ajutam la crearea de continut din arii precum cultura, educatie, stiinta. literatura si altele. Orice distribuire este binevenita, asadar va invitam cu drag sa folositi butoanele de Social Media.

Recenzie Confidentul de Hélène Grémillon

Confidentul de Hélène Grémillon

Cum ar fi ca intr-o zi sa incepi sa primesti scrisori. Scrisori de la o persoana necunoscuta. Scrisori despre care nu stii daca iti sunt adresate sau au ajuns la tine din greseala. Scrisori care contureaza povestea unei vieti si portretele personajelor cheie din ea. Povestea ar putea avea legatura cu tine. Sau nu. Ar putea fi o poveste adevarata. Sau nu.

Confidentul - Helene Gremillon    Personajul principal al cartii se confrunta cu aceasta situatie, se intreaba, se framanta, investigheaza si afla raspunsurile.

   In paralel cu urmarirea acestui curs al actiunii, va provoc sa va puneti intrebari suplimentare. Sa priviti aceasta carte ca pe un exercitiu, ca pe o analiza de caz. Pentru ca veti urmari aceeasi poveste expusa de 3 personaje diferite. Oricare dintre ele, privita separat, poate fi considerata cea „reala”, „adevarata”, „completa”. Fiecare atrage, convinge, te incurajeaza  sa empatizezi cu povestitorul si sa ii dai dreptate.

   Dar… exista un mare dar: cate persoane, atatea „adevaruri”.

   In orice situatie exista mai multi actori si (chiar si mai multi) observatori. Fiecare dintre ei o intelege si o expune in functie de un cumul de factori. Cantitatea de informatie la care are acces si corectitudinea acesteia, capacitatea de a interpreta corect si miza personala sunt numai cateva dintre ele. Astfel, fiecare relatare trebuie privita cu un ochi critic. Pentru ca poate avea lacune, parti eronate, „intuitii” (in loc de fapte), omisiuni intentionate (pentru a proteja sau dimpotriva, a afecta imaginea cuiva).

   Dar suma povestilor poate aproxima „realitatea”, poate oferi o imagine de ansamblu, anuland interesele personale si completand sau punand in oglinda informatia din mai multe surse.

   Si adevarul? Este, desigur, undeva la mijloc.

 

Confidentul - Helene Gremillon

scriitoarea Elene Hemillon | sursa foto: lejdd.fr

Discutii pe Facebook
libhumanitas.ro
Comments
  • eu am fost dezamagita de aceasta carte. citisem cateva recenzii pozitive si chiar am facut un efort ca sa o cumpar. din pacate, m-au deranjat cliseele si faptul ca am putut anticipa ceea ce va urma. oricum, e doar parerea mea :)

    12 mai, 2015
Post a Comment

You don't have permission to register