Multumim pentru vizita! Incercam pe cat posibil sa ajutam la crearea de continut din arii precum cultura, educatie, stiinta. literatura si altele. Orice distribuire este binevenita, asadar va invitam cu drag sa folositi butoanele de Social Media.

Recenzie Caietul Mayei, de Isabel Allende

Caietul Mayei, de Isabel Allende

Caietul Mayei, de Isabel Allende sau vindecarea unei vieti

Cu Isabel Allende n-ai cum sa ratezi. Orice carte a ei iti pica in mana e una castigatoare (chiar daca nu e de pica). Cea de fata este o carte-caiet. Maya, o tanara razvratita, cu o adolescenta chinuita si furtunoasa, decide sa-si vindece viata trecuta, dar mai ales pe cea viitoare, scriindu-si trairile. Nimic de genul siropos “jurnal intim” – Allende, oricat de sentimentala ar fi, nu e niciodata siropoasa.

Caietul Mayei - Isabel Allende   Exista voci care spun ca acest roman n-ar fi deloc in stilul Isabelei Allende. Citind-o, afirm contrariul. Chiar fara coperta, fara indicii sau numiri, stilul povestirii te trimite direct la Allende.

   Actiunea si personajele romanului se plimba intre Berkeley, Las Vegas si Chiloe – un sat chilian uitat de lume, pierdut in spatiu si timp.

   Berkeley–ul conservator ii ofera Mayei o copilarie fericita in casa bunicior cu care are o legatura profunda. Cu un tata aviator si o mama disparuta in Europa, Maya se bucura de iubirea si protectia bunicior Nini si Popo.

   Las Vegas-ul extremist in ale viciului zguduie adolescenta fetei. Extrem de depravat, de nociv, de tentant, de luminos si ademenitor, Las Vegas este ultimul loc unde o adolescenta ar putea trai normal. Maya nimereste in el si viata ei devine un haos, vecin cu coma. Fizica, morala, psihica, sociala. Ca sa nu moara, ii trebuie un antidot: Chiloe. Ca Chile e departe, o stim. Chiloe e mai departe si decat Chile. In timp, spatiu, civilizatie, mentalitati.

   Si pentru ca Maya se vede proiectata in alt veac, isi scrie caietul intr-un sevraj din care nu stie cum va scapa, daca va scapa. Nu vrea nimic, nu-i place nimic, nu simte nimic. Dar Chiloe o vindeca mai bine decat orice psihianalist sau centru de reabilitare. Descopera o lume ciudata, dar sanatoasa; un loc in care binele si raul sunt inca in echilibru stabil; si un timp in care se poate face orice, pe indelete.

   In Caietul Mayei personajele sunt marca “Allende” – niciunul banal sau plictisitor, niciunul lipsit de importanta. De la bunici, parinti, prieteni, pana la mafioti, politisti, criminali, vecini sau vraci, fiecare este o “figura” bine conturata de condeiul scriitoarei.

   N-am detaliat actiunea, doar am schitat sumar personajele si s-ar putea crede ca romanul povesteste despre oameni. Insa nu e numai atat. Caietul Mayei este despre viata, despre deciziile care o pot schimba, despre vindecare cand te-ai lasat otravit de rau. Si despre iubire. Iubirea de sine si iubirea celorlalti.

   Ce zi era? Ce ora? N-aveam nici cea mai mica idee. Deschideam ochii, ma sufocam, inima mea era o bomba cu ceas care ticaia tot mai repede, tresaream necontrolat, mi-era greata, horcaiam, din nou vidul. – Caietul Mayei, pag.204

 

Caietul Mayei - Isabel Allende

scriitoarea Isabel Allende | sursa foto: www.theguardian.com

Discutii pe Facebook
carturesti.ro

?n loc sa stau la cratita, buchisesc literatura, absorb filme, schingiuiesc sudoku si detest televiziunea. ?ntre o omleta si un sandvis, scriu. Pentru ca n-am talent de scriitor, scriu despre ce-au scris altii, cu talent. Si dupa ce-mi obosesc capul, trec la picioare: dansez salsa.

Comments
Post a Comment

You don't have permission to register