Multumim pentru vizita! Incercam pe cat posibil sa ajutam la crearea de continut din arii precum cultura, educatie, stiinta. literatura si altele. Orice distribuire este binevenita, asadar va invitam cu drag sa folositi butoanele de Social Media.

August Osage County, cronica de film

August Osage County… sau pomul laudat

   Intr-un sinopsis i s-a spus “comedie neagra”. Dupa ce am vazut acest film, as zice ca-i o negreala usor comica, mai degraba.

   S-o iau sistematic:

   Inspiratie – Ecranizare dupa piesa de teatru cu acelasi nume apartinandu-i autoarei Tracy Letts, care, in 2008, a primit premiul Pulitzer pentru aceasta piesa.. Poate ca asta este un caz in care teatrul bate filmul.

   Actorii: In afara celor doua actrite nominalizate la Oscar 2014, pentru cea mai buna actrita in rol principal (Meryl Streep) si in rol secundar (Julia Roberts), mai sunt cativa actori care joaca foarte bine. Notorietatea celor doua fiind mai mare, ele aduna toata atentia.

osage county

Imagine din filmul August Osage County

   Filmul: de o mare tristete! Ce-i drept, in valtoarea intrigilor familiale asezonate pe ici-colo cu umorul ala negru, nu-ti dai seama ca certurile alea sunt commune in orice familie.

   Si tot astepti sa se intample ceva, sa apara intriga, un click care sa-ti gogoneze ochii. Nimic. Se cearta toti ca chiorii, din te-miri-ce. Mama (Meryl Streep) a luat-o razna consumand alcool in cocktail cu antidepresive pentru ca are cancer. La gura; dar, intre noi fie vorba, gura nu-i mai tace! Din acest motiv tatal decide sa se arunce in lac si acolo ramane. Cele 3 fete ale cuplului – femei mature si imprastiate pe la casele lor – se aduna sa vada ce-i de facut. Si pentru ca nu prea e mare lucru de facut in nebunia asta, se cearta toata lumea cu toata lumea. Dupa ce mai apare un unchi, o matusa si odrasla lor, – tanarul verisor, treburile se mai complica. Pentru ca verisorul este incurcat intr-un mare amor cu una dintre fete (care-i este verisoara, desigur). Iar la acest moment – ta-dam! – spectatorii afla, inaintea amorezilor, ca varul si verisoara sunt, de fapt, frati de mama. Adica cel inecat in lac s-a dat la cumnata-sa in urma cu vreo 25 de ani. (Din cate am auzit, incestul frate-sora e patentat de telenovelele sud-americane; ce cauta asta aici?) Mai gasim si doi gineri. Unul in divort (de Julia Roberts) si celalalt cam fustangiu. Prin tot familionul, discreta dar eficienta, se misca menajera, bucatareasa desavarsita. Pe-asta as fi luat-o si eu acasa!

   Impresii: Un film static. Cu asa distributie, ma asteptam la ceva mai activ si mai spumos. Dupa umila mea parere, toti actorii au jucat excelent, doar ca scenariul nu le-a oferit  roluri spectaculoase. Poate ca o asa distributie ar fi meritat o poveste mai interesanta.

 

 

Si daca mai era nevoie, iata un demo al talentului numit Meryl Streep.

   Concluzii: Poate ca cele doua protagoniste vor lua un Oscar anul acesta, poate nu. Oricum, Meryl Streep si Julia Roberts joaca excelent in orice rol le-ai pune. Iar filmul are valoarea data de actori si-atat! Daca ar fi fost jucat de no-names, n-ar fi avut nici opt spectatori.
„August: Osage County”, ca poveste, merita vazut doar intr-o singura situatie: cand ai un scandal in familie. Vezi acest film si te calmezi. “Uite, dom’le, ca si altii au probleme, chiar mai mari ca ale noastre”…

Discutii pe Facebook
nemira.ro

?n loc sa stau la cratita, buchisesc literatura, absorb filme, schingiuiesc sudoku si detest televiziunea. ?ntre o omleta si un sandvis, scriu. Pentru ca n-am talent de scriitor, scriu despre ce-au scris altii, cu talent. Si dupa ce-mi obosesc capul, trec la picioare: dansez salsa.

Post a Comment

You don't have permission to register