Multumim pentru vizita! Incercam pe cat posibil sa ajutam la crearea de continut din arii precum cultura, educatie, stiinta. literatura si altele. Orice distribuire este binevenita, asadar va invitam cu drag sa folositi butoanele de Social Media.

Cronica film Octav (2017), regie Serge Ioan Celebidachi

Octav (2017), regie Serge Ioan Celebidachi

Cronică film: Octav (2017), regie Serge Ioan Celebidachi

   Octav este o călătorie înapoi în timp, în vremea copilăriei. A lui Octav, poate și a ta. O vreme în care lucrurile se întâmplau și se făceau pe îndelete, în ritmul lor, prea încet în comparație cu jungla noastră cotidiană. Și totuși nu m-am uitat deloc la ceas.

   O lume în care copiii sunt copii și plăcerea râsului, a jocului și a micilor glume prea sărate sunt întrerupte arareori și doar de muștruluiala uneori cam severă, dar mereu protectoare a părinților. Și totuși lecțiile de viață își găsesc locul și rolul lor, între reverii muzicale, tuburi de culoare și povești cu copaci îndrăgostiți.

   O lume în care copiii văd tot, dar spun puține – cu perdea, și mai nimic – direct. Și nu pentru că nu ar putea să o facă, ci pentru că dramele adulților se trăiesc în intimitate, iar secretele dureroase sunt ținute în sipete, sub cheie. Și totuși se află.

   O lume a primelor iubiriri care se nasc natural și tot natural își trăiesc momentul, cu seninătatea și inocența vârstei. Și totuși lasă urme pe care timpul nu le poate șterge niciodată. Nu întru totul.

   O lume în care prietenia și fidelitatea se oferă și se primesc în tăcere. Și de ambele părți. În care datoria și fidelitatea nu se pun sub semnul întrebării. Și totuși ne convingem de asta abia în cel de-al treisprezecelea ceas.

   O lume în care casa este întotdeauna acasă, fie că trăiești în ea sau ești departe. Pentru că acolo până și pereții au suflet. O lume în care victoria este uneori doar una morală. Și totuși rămâne cea mai de preț, împreună cu amintirile cărora le este închinată.

   Un film în care simplitatea și frumusețea te fac să închizi ochii în fața micilor scăpări, inadvertențe sau nereușite. Un film în care îl urmărești mereu cu drag și reverență pe Marcel Iureș, te surprinde plăcut Lia Bugnar, ți se umple sufletul de tandrețe pentru personajul lui Victor Rebengiuc, și treci astfel mai ușor peste faptul că nu ți-a plăcut o fetiță. Și totuși nu te poti abține să nu te bosumfli că Andi Vasluianu n-a zăbovit mai mult pe ecran.

   Un film cât o lume. Lumea lui Octav. În cinematografe din 6 octombrie.

Discutii pe Facebook
libris.ro
Post a Comment

You don't have permission to register