Multumim pentru vizita! Incercam pe cat posibil sa ajutam la crearea de continut din arii precum cultura, educatie, stiinta. literatura si altele. Orice distribuire este binevenita, asadar va invitam cu drag sa folositi butoanele de Social Media.

cronica de teatru

O poveste foarte simpla de Marina Lado in Fest(in) pe Bulevard

Cronica de teatru

   O poveste foarte simpla, de Marina Lado, este unul dintre spectacolele Teatrului Nottara (productie sub egida NETA), repetat si construit in perioada in care s-a realizat re-expertiza si consolidarea cladirii din Bulevardul Magheru. Bulina rosie nu i-a speriat pe actori si nici pe regizorul Ljupcho Gyorgievski, venit, pentru aceasta colaborare, din sud-vestul Macedoniei, de la Teatrul Mic din Bitola.

   O poveste foarte simpla a avut premiera pe 18 septembrie 2016, iar in Fest(in) pe Bulevard a participat in cadrul sectiunii NETA si s-a jucat in sala Horia Lovinescu.

   Textul care sta la baza piesei este scris de Marina Lado, tradus de Galina Zil si montat de catre regizorul macedonean secundat de Filip Ristovski (care creeaza si un rol savuros in spectacol – Cocosul) intr-un decor gandit de Luana Dragoiescu. Muzica, inclusiv melodiile interpretate de personaje, este cea originala, compusa special pentru spectacol de Marjan Nechak.

   O poveste foarte simpla se desfasoara sub ochii nostri timp de 90 de minute. Este o poveste pentru oameni mari, curata, profunda si duioasa. Este simpla doar prin faptul ca solutia conflictelor si problemelor aparute de-a lungul povestii este una si aceeasi: iubirea. Reciproca este si ea valabila, interzicerea iubirii reprezentand intriga spectacolului.

   Dasa (Diana Roman) si Alexei (Vlad Galatianu) sunt doi tineri indragostiti, vecini de ferme si inca de la inceputul povestii aflam ca Dasa este insarcinata, spre bucuria iubitului ei. Pana aici totul simplu…dar tatal Dasei (Sorin Cocis) il uraste pe vecinul sau (Ion Grosu), tatal lui Alexei si, implicit, si pe fiul acestuia. Povestea se complica si mai mult in momentul in care Dasei i se impune sa faca intrerupere de sarcina.

O poveste foarte simpla   Partea inedita a spectacolului, insa, o reprezinta lumea animalelor din ferma familiei Dasei. Animalele, cele pe care le regasim in mod obisnuit intr-o ograda, sunt interpretate de actori cu mult talent si autenticitate:

  • o vacuta gestanta, Zorika (Ada Navrot), materna, calda, linistita
  • iapa Surioara (Victoria Cocias), inteleapta, generoasa, eleganta, dar si incercata de sentimentul inutilitatii cauzat de varsta sa inaintata, dar si de scoterea din uz a carutei, consecinta a progresului tehnologic
  • Purcica (Ioana Calota in distributia din Festin) care si-ar dori sa zboare, indragostita pana peste cap de stapanul sau (care o hraneste cu orice prilej), vesela, teribil de amuzanta si haioasa
  • Cainele Napoleon (Raluca Juganaru Grosu), energic, loial, inimos si curajos
  • Si… nelipsitul Cocos (Filip Ristovski), colorat, infumurat, artagos, superior, fricos, mereu avand ceva de comentat sau de barfit, spre deliciul publicului

   Asadar, povestea foarte simpla se desfasoara pe doua planuri, cel al oamenilor, al problemelor dintre ei si cel al animalelor si al modului in care percep ele aceste probleme.

   Doua lumi aflate de multe ori in opozitie, animalele cautand prietenia, iubirea, neintelegand cum si de ce oamenii pot fi atat de absurzi si cruzi. Toate animalele se bucura ca Dasa asteapta un copil, toate isi pretuiesc stapanii, toate cauta solutii pentru problemele aparute.

   Momentul cel mai dramatic in reprezinta pregatirea Purcicii pentru sacrificiu, ea neavand habar de ceea ce urmeaza si, mai ales, avand incredere deplina in stapanul pe care il divinizeaza. Momentele crude sunt doar sugerate, dar se intampla sub privirile oripilate ale celorlalte animale ingrozite, infricosate si absolut neputincioase.

   Magia povestii insa abia incepe. Purcica revine pe scena… zburand. Se pare ca a devenit inger (fiind un suflet nevinovat) si isi viziteaza prietenii de care ii este dor si pe care vrea sa-i linisteasca, povestindu-le cum este in cer si cum este sa zboare. Vrea sa participe si la rezolvarea situatiei si, punand cap la cap detaliile, ajung cu totii la concluzia ca, pentru a salva copilul Dasei, este nevoie ca unul dintre ei sa se sacrifice pentru a deveni ingerul protector al copilasului.

O poveste foarte simpla   Cum se leaga lucrurile, cine va fi sacrificat si cum se termina povestea foarte simpla va invit sa vedeti cu propriii ochi si sa traiti cu toata inima in ograda frumos construita, animata de candoarea acestor personaje.

   Spectacolul are urmatoarea reprezentatie pe 5 noiembrie, de la ora 19.00. Detalii despre bilete gasiti pe site-ul Teatrului Nottara, aici.

______

Pozele au fost preluate de pe site-ul Teatrului Nottara.

Discutii pe Facebook
carturesti.ro

Actor visator independent in Bucurestii lui 2016, imi pare foarte bine, bine ne-am gasit! Militez pendru tandrete, armonie si frumos si asta se simte in tot ce sunt, deci si tot ce scriu, cu riscul de a fi siropoasa

Post a Comment

You don't have permission to register