Multumim pentru vizita! Incercam pe cat posibil sa ajutam la crearea de continut din arii precum cultura, educatie, stiinta. literatura si altele. Orice distribuire este binevenita, asadar va invitam cu drag sa folositi butoanele de Social Media.

Nietzche pentru stresati - Allan Percy - recenzie de carte

Nietzche pentru stresati. 99 de pilule de filozofie

Sub semnatura lui Allan Percy, lucrarea Nietzche pentru stresati – 99 de pilule de filozofie radicala pentru a tine mintea treaza constituie un compendiu de concepte filozofice ale marelui Friedrich Nietzche cu privire la existenta umana in viata de zi cu zi, atitudinile noastre in diverse imprejurari, cum putem gestiona situatiile bune si rele.

Nietzche pentru stresati - Allan Percy - recenzie de carte

Nietzche pentru stresati – Allan Percy | recenzie de carte

   Allan Percy este un binecunoscut expert in coaching si in tehnici de indrumare profesionala, in prezent consultant editorial in domeniul formarii si dezvoltarii umane. In lucrarea de referinta a acestei recenzii, Allan Percy foloseste prilejul acestui volum pentru a ne prezenta si recomandari referitoare la arta conversatiei, la identificarea tipologiilor umane, a vampirilor energetici, tehnici de persuasiune, gestionare a emotiilor s.a.m.d.

   Fiecare mini-capitol al lucrarii incepe cu un aforism al filozofului, analizat in continuare prin interpretarea acestuia in contextul actualitatii prezentului, cateodata cu exemple din alte lucrari de referinta ale universului filozofic.

   Pe rand, Nietzche pentru stresati este in aceeasi masura un manual de buzunar catre dezvoltare personala, dar si un index al celor mai des intalnite panseuri cu privire la natura umana, la relatiile interumane (de cuplu, sociale si profesionale), precum si interpretari ale gandurilor interioare ale fiecaruia dintre noi.

Iata, mai jos, cateva extrase din lucrare:

Numai cel care construieste viitorul are dreptul sa judece trecutul.

   Cel care construieste este, in general, mult prea ocupat pentru a emite judecati cu privire la trecut.

   Inca din copilarie, cand primim note la scoala, suntem obisnuiti sa fim evaluati si apreciati. Atunci cand judecam trecutul unei epoci sau al unei persoane avem falsa convingere ca am inchis o usa.

   In acelasi timp, orice judecata ascunde in sine aroganta de a crede ca suntem in posesia adevarului. Ea ne dezvaluie si o mare nesiguranta, caci cei care judeca nu obisnuiesc sa actioneze. Din pozitia lor imobila se erijeaza intr-un fel de mici regi sau evaluatori ai actiunilor altora.

   Dar viata merge inainte si este mult mai productiv sa construim ceva, decat sa analizam ceea ce a fost, asa cum ne aminteste Nietzche. In plus, oamenii de actiune se elibereaza de preocuparile care au tendinta sa se cuibareasca in capetele ce nu se misca.

   Exista numai doua forme de a privi lumea: fie intoarcem capul spre trecut, fie acordam atentie drumului din fata noastra. Tu ce alegi? (Allan Percy – Nietzche pentru strsati – 99 de pilule de filozofie radicala pentru a tine mintea treaza [p. 31], editura Herald, 2014)

Daca ne simtim atat de bine in sanul naturii este pentru ca natura nu are nici o parere despre noi.

[…]   Pentru a trata cazurile de anxietate datorate excesului de munca si sederii prea indelungate in jungla urbana, o escapada de doua-trei zile in mijlocul naturii poate fi mai eficienta decat un pumn de medicamente.

   Cand vom simti mirosul de pamant reavan, de aer curat, cand ne vom intalni cu linistea intrerupta numai de zumzetul gâzelor care zboara in jurul nostru, ne vom gasi radacinile de mult abandonate.[…] Este suficient sa ne lasam indrumati de natura spre noi insine, acolo unde ne asteapta un izvor de calm si seninatate. (Allan Percy – Nietzche pentru strsati – 99 de pilule de filozofie radicala pentru a tine mintea treaza [p. 17], editura Herald, 2014)

   Uimitor cum, in cateva randuri, autorul reuseste sa comprime esenta unui aforism si sa ii confere o interpretare practica, valabila. Aceasta reusita determina o lectura cursiva, rapida, usoara, lectura ce va fi asimilata fara nici un pic de efort.

  Desigur, am ales, aproape la intamplare, doar doua aforisme ale lui Nietzche si interpretarea acestora de catre Allan Percy. Raman 97 de pilule de filozofie radicala pentru a tine mintea treaza pe care trebuie sa le descoperiti, fie in periplul vostru prin jungla urbana, fie in momentele de liniste pe care vi le oferiti.

______________________

   Volumul Nietzche pentru stresati – 99 de pilule de filozofie radicala pentru a tine mintea treaza ne-a fost oferit de editura Herald si poate fi achizitionat la pret redus de aici.

Discutii pe Facebook
libris.ro

Iubitor de arta si bun-simt, dispus intotdeauna la flirt cu Social Media, Advertising, Copywriting, Jurnalism si Fotografie. Entuziast Wordpress si SEO, dar cu limita, jurnalist pensionat inainte de termen din pricina dezgustului politic.

Post a Comment

You don't have permission to register