Multumim pentru vizita! Incercam pe cat posibil sa ajutam la crearea de continut din arii precum cultura, educatie, stiinta. literatura si altele. Orice distribuire este binevenita, asadar va invitam cu drag sa folositi butoanele de Social Media.

Harry Potter. Povestea pentru oameni mari. Invers.

Harry Potter. Povestea pentru oameni mari. Invers.

   Acum ca mania Harry Potter s-a cam stins si JK Rowling scrie carti de oameni mari, m-a amuzat sa incerc sa rememorez povestea, dar in sens invers. Iata.

   In familia Dumbledore, formata printr-o casatorie intre incuiati si vrajitori “sange pur” se nasc trei copii: Albus, Abeforth si Ariana.

   Albus e briliant si ca orice om tanar si extrem de inteligent este si extrem de arogant. Abeforth e mediocru ca inteligenta, dar este un om cu inima buna si curata.

   Ariana are o sensibilitate iesita din comun si ca atare este fragila si vulnerabila. De la ea începe totul. Copila fiind, surprinsa de puterile ei de vrajitoare, are deseori reactii magice pe care nu si le poate explica si nici controla, puteri care o transforma intr-o ciudata.  Ariana este o victima sigura pentru trei incuiati agresivi care o terorizeaza constant provocand-o la gesturi extreme si infricosatoare. Infricosatoare  tocmai pentru ca sunt incontrolabile pentru ea insasi. In ciuda puterilor ei magice Ariana este abuzata de cei trei incuiati.

 

Harry Potter

Albus Dumbledore

 

   Trauma se instaleaza definitiv in sufletul ei necrescut si in trupul mutilat.  Parintii isi sacrifica in intregime existenta pentru Ariana. In fapt Intrega familie isi sacrifica existenta pentru  a o sprijinii pe Ariana. Albus, tanar  si inflacarat de ideile nobile ale stiintei si arta magiei, abia asteptand sa se dedice studiului dar si experimentelor unei noi filozofii, se trezeste, la moartea mamei, ca trebuie sa sustina familia si sa o ingrijeasca pe Ariana. Asta inseamna insa ca toate planurile lui nu vor mai avea nicio continuare, ca ii sunt retezate aripile inainte de a invata sa zboare cu adevarat. O mare frustrare se naste de aici, dar simtul datoriei il face pe Albus sa isi asume responsabilitatile, desi in inima lui ramane adanc ingropata speranta ca ceva, candva, se va schimba. Aceasta speranta intr-o schimbare a destinului  ajunge sa se materialize. Dar toata intamplarea duce la moartea Arianei, iar pe Albus il marcheaza gandul ca dorinta de a-si schimba destinul a provocat moartea sorei sale.

   Dupa moartea Arianei, Albus e liber sa traiasca asa cum vrea. Dar cu ce pret…Fratele lui, Abeforth, il invinuieste de circumstantele mor?ii surorii si se indeparteaza de  Albus. Acesta isi urmeaza destinul in lumea stiintei si a ideilor. Insa povara vinei mortii Arianei il face sa refuze lumea mare a magiei si alege, in schimb, cariera de profesor, dedicata pregatirii tinerilor pentru a deveni mari vrajitori la Hogwarts, Scoala de Magie, Farmece si Vrajitorii.

   Intr-un alt timp, in alta parte a lumii, familia de incuiati Evans remarca la fiica lor cea mica, Lily, gesture si puteri inexplicabile. Parintii nu o considera o ciudata, dimpotriva, fac tot ce pot pentru a potenta unicitatea fiicei lor, desi de neinteles pentru ei. Dar sora mai mare o invidiaza pe Lily pentru “darul” ei. Lily, care isi iubeste sora nu intelege aceasta atitudine. Ea nu se crede speciala, ci doar diferita si i-ar placea sa imparta totul cu sora sa. Dar se izbeste de un zid. Si atunci se refugiaza in prietenia cu vecinul lor Severus, un baiat de varsta ei, ciudat, introvertit, cu o  viata de familie plina de neajunsuri, dar cu o minte sclipitoare si cu puteri de vrajitor bine instapanite si controlate. Severus se indragosteste de Lily si devine singurul ei prieten. Severus o va iubi pe Lily pana la moarte, mai presus de propria lui viata. Dar sa nu anticipam, deocamdata el o vrea pe Lily cat mai departe de sora incuiata, care nu intelege nimic, si cat mai aproape de el.

   In acelasi timp, James Potter, fiu de vrajitori pur sange, creste frumos si intreg la minte si trup intr-o familie construita pe iubire. James abia asteapta sa studieze la Hogwarts.

 

 

Harry Potter

Severus Snape – Harry Potter

 

 

   Lily, Severus si James se vor intalni, cu totii, la Hogwarts, unde vor creste impreuna, facand parte din aceiasi generatie de tineri vrajitori. Lily continua sa fie cea mai buna prietena a lui Severus, desi sunt in case rivale si deseori este exasperata de gesturile de cruzime si cinism ale lui Severus. Severus o iubeste neconditionat pe Lily si este sfasiat intre aplecarile lui spre putere si cruzime pe de-o parte si iubirea dezinteresata pentru Lily pe de alta parte. James devine vedeta scolii (cel mai frumos, cel mai destept, cel mai amuzant, cel mai bun la vajthat) inconjurandu-se de cei mai cool tineri vrajitori din an, sfidand pe toata lumea cu norocul si carisma sa, dar intimidandu-se la cel mai mic gest al lui Lily.

   Albus Dumbledore este directorul scolii Hogwarts. El este cel care il aduce in scoala pe Tom Cruplud, un baiat orfan, nascut de o tanara vrajitoare, ultima descendenta a unei familii scapatate de mari vrajitori, familie cu un arbore genealogic care duce pana la Salazar Viperin, cel care a dat numele casei Viperinilor, cu mult timp în urma, pe vremea infiintarii scolii Hogwarts. Indragostita de un tanar dintr-o familie de incuiati de vita nobila (Tom Cruplud), tanara vrajitoare il farmeca pe acesta cu un blestem de dragoste si ramane insarcinata. Chinuita apoi de artificiul prin care a obtinut dragostea mult visata, vrajitoarea il elibereaza pe Tom Cruplud dar ii pastreaza copilul, pe care il naste, murind, intr-un azil. Numele e tot ce-i ramane micului Tom si puterile de vrajitor. Cand Albus Dumbeldore il ia la Hogwarts, promitandu-i studiul si aprofundarea puterilor sale speciale, Tom isi dedica in intregime viata magiei si stapanirii ei. Mai ales stapanirii ei. In acei ani se scrie istoria lumii magice si evenimentele de atunci vor influenta si vor decide viitorul.

   Dupa terminarea scolii, James se casatoreste cu Lily si au un baietel, pe Harry Potter. Severus este sfasiat de dragostea celor doi si nu ii va iarta niciodata, continuand insa, paradoxal, sa o iubeasca, necondi?ionat, pe Lily. Tom Cruplud obsedat de dorinta de-a deveni stapanul absolut al lumii, conduce batalia nemiloasa pentru instapanirea raului pe lume. Nemultumit de rezonanta meschina a numelui sau de incuiat isi impune renumele de  Lordul Intunericului. Setea de putere absoluta stange in jurul sau fanatici, rasisti ( cei ce vor exterminarea celor cu sange mal, adica vrajitori amestecati cu incuiati) si  tot felul de suflete cazute. Dar ascensiunea Lordului viperin e oprita  de ceva incontrolabil: iubirea absoluta si puterea de sacrificiu, dusa pana la sacrificiul suprem.

 

Harry Potter

Harry Potter

 

   Visul lui Tom Cruplud este zadarnicit de un copil care supravietuieste blestemului de moarte. Puterile Lordului Intunericului scad, moartea se intoarce impotriva-i facandu-l sa dispara. Harry Potter capata renumele de “Baiatul care a supravietuit blestemului de moarte al celui mai puternic vrajitor”, scut al binelui in fata raului. Harry Potter va salva lumea vrajitorilor de tot raul ce va sa vina, sub domnia Celui-al-carui-nume-nu-l-rostim. Iata profetia.

   Cand implineste 11 ani Harry Potter incepe primul an la Hogwarts, iar Lordul Intunericului face primul pas pentru a reveni in lumea pe care o vrea a lui.

 

Harry Potter

Voldemort – Harry Potter

 

   De aici incepe povestea. A prieteniei, a slabiciunilor omenesti, a iubirii, a mortii, sacrificiului, a smereniei, a curajului alegerii, a recunoasterii adevarului, a relativitatii, a binelui si a raului. A vietii.

Discutii pe Facebook
carturesti.ro

Nascuta in comunism, intrata la 18 ani si o revolutie in capitalismul original romanesc. Educata brutalist in sistemul universitar autohton timp de trei ani, abandonez si scap intreaga la cap si ma vand unor televiziuni romanesti ale anilor 2000-2010, pe bani castigati usor. Apoi, lacoma, vreau mai multa putere si ma angajez in grupul MediaPRO. Acolo era sa mor.

Post a Comment

You don't have permission to register