Multumim pentru vizita! Incercam pe cat posibil sa ajutam la crearea de continut din arii precum cultura, educatie, stiinta. literatura si altele. Orice distribuire este binevenita, asadar va invitam cu drag sa folositi butoanele de Social Media.

Talismanul. Dupa douazeci de ani, de Diana Gabaldon

Seria Outlander, din care face parte Talismanul, cred ca nu mai are nevoie de niciun fel de prezentare. Cunoscuta publicului romanesc drept Calatoarea, atat cartea cat si serialul TV au tinut cititorii si telespectatorii cu nervii incordati si au stimulat imaginatia catorva generatii.

   Mai exact, calatoarea este Claire Beauchamp Randall care, in timpul unei vacante in Scotia, depaseste barierele temporale intorcandu-se cu doua sute de ani in urma. Ea dispare din anul 1945, lasandu-si sotul (Frank Randall) buimac si deznadajduit in fata ansamblului enigmatic de la Craigh na Dun si ajunge in 1743 cand relatiile dintre scotieni si englezi stateau pe un butoi cu pulbere. Fiind o “sassenach” priceputa in leacuri, cu o personalitate tare si imbracata straniu, Claire trebuie sa faca fata ostilitatii ambelor tabere. Singurul care ii castiga increderea e Jamie Fraser, cel care ii va schimba si viata.

   Al doilea din cele opt volume care constituie aceasta serie, Talismanul, ne poarta cu douazeci de ani inainte, dar continua firul intamplarilor din secolul al XVIII-lea.

   Claire este acum un cunoscut medic din Statele Unite, aflata in a doua jumatate a vietii si hotarata sa gaseasca raspunsurile pentru care a asteptat douazeci de ani.

   Actiunea incepe in 1968 intr-o Scotie neschimbata in care Claire si fiica ei, Brianna, intreprind o calatorie cruciala.

   La scurt timp, suntem purtati din nou in secolul al XVIII-lea, pentru a fi, alaturi de Brianna si Roger, martori la evenimentele care au precedat batalia de la Culloden in care iacobitii si-au ratat sansa de a restabili dinastia Stuart pe tronul Angliei.

DIANA GABALDON – TALISMANUL. DUPA DOUAZECI DE ANI. Recenzie de carte

Talismanul. Dupa douazeci de ani. Diana Gabaldon | recenzie de carte

   Daca la inceput naratiunea alterneaza intre vocea unui narator obiectiv si cea a lui Claire, in momentul in care aceasta incepe sa rememoreze timpul petrecut alaturi de Jamie, cititorul modern patrunde in lumea de la Curtea franceza si in tabara scotiana prin simturile personajului principal.

   Spre deosebire de prima parte, in care Claire trebuie sa renunte la preceptele si valorile invatate pentru a putea supravietui intr-o lume despre care citise doar in cartile de istorie, in Talismanul, aflam un personaj intrat pe deplin in pielea unei femei a anilor 1700. Acum Claire se integreaza cu usurinta in cotidianul Curtii franceze, dar si al vietii de fermier: invata sa teasa intrigi si sa faca sacrificii umane pentru a-si salva viata, sa toarca lana si sa cultive cartofi.

   Odata casatorita cu Jamie, ea devine parte a celei de-a doua lumi, prezentul ei transferandu-se cu doua sute de ani in urma, singurul liant cu lumea de dincolo de pietre fiind verigheta primita de la Frank.

   Spre deosebire de alte romane istorice scrise in ultimii ani, Diana Gabaldon detine praful magic pe care il arunca pentru ca scrierile ei sa fie autentice. Discursul curge lin, nimic din dialogurile personajelor din trecut nu tradeaza interventia unui narator modern. Fara explicatii superflue, stiind sa lase loc cititorului sa umple spatiile goale, autoarea creeaza un roman care, desi geometric, poate fi, dupa cum ea insasi spune, greu de definit.

   In spatele romanului istoric de aventuri si a unei iubiri care e traita deopotriva cu judecata si pasiune, poate cea mai importanta lectie pe care o invatam din paginile cartii este aceea a responsabilitatii. Avem pe de o parte responsabilitatea lui Claire care, ajunsa intr-o alta epoca, e constienta ca pentru a nu periclita lucrurile trebuie sa accepte lumea in care a intrat, sa renunte la ideea ca exista alternative. Asemeni lui Alice, ea trebuie sa inteleaga ca absurdul poate fi singura realitate acceptabila, iar pentru a supravietui in Wonderland, e nevoie sa-ti readaptezi ratiunea. Pe de alta parte, ne surprind responsabilitatea si curajul lui Jamie de a se avanta in acelasi necunoscut ca sotia sa.

   Talismanul continua seria Outlander care nu inceteaza sa fascineze si sa trezeasca interesul diferitelor generatii de cititori, iar Diana Gabaldon poate fi cu usurinta asezata alaturi de romancieri ca Alexandre Dumas, Michel Zevaco, Paul Feval sau George RR Martin.

___________________________________________________________________

Lectura a fost oferita de editura Nemira. Cartea poate fi achizionata cu reducere aici.

Discutii pe Facebook
libris.ro

Cu capul in nori mai mereu, uneori sunt trantita pe pamant insa nu stau mult si ma intorc in lumea mea. Mi-ar placea sa cunosc toate graiurile pamantului si sa descopar toate cotloanele planetei. Pana atunci insa biletul meu de calatorie e doar cartea.

Post a Comment

You don't have permission to register