Multumim pentru vizita! Incercam pe cat posibil sa ajutam la crearea de continut din arii precum cultura, educatie, stiinta. literatura si altele. Orice distribuire este binevenita, asadar va invitam cu drag sa folositi butoanele de Social Media.

Constelatia fenomenelor vitale, de Anthony Marra. Recenzie de carte

Constelatia fenomenelor vitale, de Anthony Marra

  Acum cateva luni am fost amenintata (prin intermediar) cu o carte: Constelatia fenomenelor vitale. Un prieten a incercat sa o citeasca si, dupa ce a renuntat, i s-a parut de bon ton sa nu o lase orfana si sa mi-o paseze mie, in scopul unei recenzii edificatoare. Evident ca am apreciat gestul – n-as vrea sa risc sa fac umbra pamantului degeaba.

   Asa ca, draga Maestro, iata-ma gata sa ma achit de sarcina. Pentru inceput sa stii ca, daca ajungeai la pagina 184 (da, am gasit si lasat semnul de carte la pagina 109), acolo te astepta cuminte cheia interpretarii cartii. O definitie a vietii (tautologica, intre noi fie vorba) dintr-un dictionar medical.

   Dar am inteles de ce ai renuntat. Cartea este greu de urmarit la inceput. In primul rand din cauza glisarii permanente intre diferite momente temporale pe axa specificata de autor (intre 1994 si 2004). De asemenea, fiind introduse mereu noi si noi personaje, nu e deloc greu sa le pierzi sirul.

Constelatia fenomenelor vitale, de Anthony Marra. Recenzie de carte   Dar vei fi rasplatit inzecit pentru efortul initial. Iar pe masura ce te obisnuiesti cu stilul autorului si te familiarizezi cu personajele, lectura merge din ce in ce mai usor si povestea te prinde din ce in ce mai mult.

   Actiunea se petrece in 2004, intr-o Cecenie in care razboiul s-a terminat de jure, dar nu de facto, intr-un satuc ai carui locuitori sunt victimele conjuncturii politice si sociale. O mica lume in care lipsurile de orice fel, violenta si moartea sunt realitatile dureroase de zi cu zi.

   “Prezentul” este reprezentat de 5 zile. 5 zile de la disparitia lui Dokka. 5 zile in care un barbat (Ahmed) si o femeie (Sonja) incearca sa salveze viata unei fetite de 8 ani (Havaa), ascunzand-o de rusii care i-au luat tatal.

   Destinele celor 3 personaje se intalnesc in ceea ce a fost candva un spital renumit, cu sute de angajati. Au ramas din el numai 2 sectii, urgente si maternitate, pentru a-i tine in viata pe cei ramasi si a aduce pe lume noi suflete. Si o mana de oameni condusi de un chirurg: Sonja.

   Asa cum, psihologic vorbind, traim rareori exclusiv in prezent, pentru ca reiteram amintiri si ne gandim la viitor, nici personajele cartii nu sunt limitate la cele 5 zile in care are loc actiunea. Autorul face permanent salturi intre prezent si trecut, explicand si completand relatiile dintre ele.

   Rezulta o constructie foarte interesanta, ca o lume inchisa, o constelatie in care totul este interconectat. Relatiile dintre personaje sunt complexe, uneori surprinzatoare, se imbogatesc si uneori chiar se schimba dramatic in lumina noilor informatii, pe masura ce lectura inainteaza.

   Aceasta tehnica a incursiunii in trecut si a dezvaluirii graduale are un dublu rol. Pe de o parte confera forta si autenticitate personajelor, pe de alta identifica in „memorie” un instrument al supravietuirii. Personajele au nevoie sa se raporteze identitar la trecut, in conditiile unui prezent dificil si ale unui viitor incert. Natasa, sora Sonjei, picteaza imaginea unui oras care nu mai exista decat in amintirile ei. Un istoric amator nu-si poate termina niciodata cartea pentru ca istoria se scrie si rescrie in fiecare zi. Ceea ce era “corect” astazi devine fals sau perimat a doua zi.

   Sunt multe „detalii” dureroase, care ne fac sa ne cutremuram in fata dramei acestei lumi in disolutie. O lume in care barbatii isi coseau adresa in tivul pantalonilor astfel incat, daca  erau ucisi (ceea ce era posibil oricand), macar corpul lor neinsufletit sa mai ajunga „acasa”.

   Paradoxal insa, desi destinele tuturor personajelor sunt marcate de moarte, pierdere (a persoanelor iubite, a demnitatii, a identitatii), tradare sau toate trei, Constelatia fenomenelor vitale nu este o carte trista. Este o carte despre vointa de a supravietui. Despre triumful vietii si pastrarea sperantei, despre iubire si compansiune. Ajungi sa intelegi, sa empatizezi, dar nu sa judeci. Pentru ca insusi autorul isi trateaza personajele cu tandrete, ca si cum ar fi, toate, alter ego-uri ale sale.

   Este o carte coplesitoare despre o lume dura, care si-a pierdut orice repere si pretentii de normalitate. O lume in care vei regreta uneori ca ai intrat. Dar forta scrisului lui Marra te va tine acolo.

____________________

Cartea este disponibila aici, la reducere.

Discutii pe Facebook
libhumanitas.ro
Post a Comment

You don't have permission to register