Multumim pentru vizita! Incercam pe cat posibil sa ajutam la crearea de continut din arii precum cultura, educatie, stiinta. literatura si altele. Orice distribuire este binevenita, asadar va invitam cu drag sa folositi butoanele de Social Media.

Tit for tat - aplicatii si invataminte

Tit for tat – partea a doua – aplicatii si invataminte

   In primul episod am vorbit despre cum tit for tat este strategia care a gastigat cele mai multe puncte in lupta cu alte cateva zeci de strategii de rezolvare a unui conflict repetat de tip dilema prizonierului.  Ce a facut din tit for tat un campion? Putem extrage chiar si cateva invataminte din raspunsurile la aceasta intrebare.

   Este o strategie simpla. Un partener isi da imediat seama cum functioneaza cealalta baricada: daca tradeaza,  va fi tradat drept pedeapsa, dar daca revine la sentimente mai bune, este recompensat. De aici si a doua caracteristica importanta: este o strategie care uita destul de usor, nu fara a pedepsi imediat dupa tradare, dar doar o singura data.  In acelasi timp putem spune ca e o strategie care nu iarta, pentru ca nici o tradare nu scapa nepedepsita.

tit for tat

   Totusi pentru ca tit for tat sa ajunga o strategie castigatoare, este necesara anticiparea unei interactiuni de durata lunga/medie de catre ambii parteneri.  Asa a fost cazul si in cateva luni din timpul celui de-al doilea razboi mondial, cand instalarea unei relatii stabile intre batalioanele franceze si germane baricadate de o parte si de alta a transeelor,  a dus la un acord nemarturisit dar bine respectat de a nu rani adversarul decat cand acesta trage primul. Transeele erau fixe, batalioanele se schimbau destul de rar, iar informatia utilizarii incognito a strategiei tit for tat era transmisa de la un soldat la altul. Ei au reusit sa minimizeze numarul ranitilor, pana cand superiorii au inceput sa miroasa intelegerea si sa-i trimita dincolo de transee, in lupte corp a corp.

tit for tat   Principiile tit for tat  se aplica si in functionarea unei ustensile de mare interes:  torrentul. Programul ofera acces unui utilizator pentru descarcarea unui fisier, care este luat pe bucati de la multi alti utilizatori ce il au deja. Cu cat cineva pune la dispozitie mai multa informatie in acest sistem pentru a fi descarcata, cu atat i se va facilita accesul la fisierele celorlaltor utilizatori. Se cauta insa un principiu superior acestuia*, deoarece exista paraziti in sistem ce profita de primul pas al partenerului (care in tit for tat este intotdeauna unul de colaborare) si pot ajunge la informatie fara sa ofere nimic in schimb. Pentru ca sunt indeajuns de multe noduri, parazitul poate sari de la unul la altul in parteneriate scurte si fructuoase doar pentru el.

   Comportamentul strategiei tit for tat in medii artificiale sau naturale ofera cateva indicii despre cum ar putea functiona un individ in situatii in care intreaga populatie are libertatea alegerii. Poate incepe prin a colabora si prin a asigura o buna comunicare. Atunci cand este sigur de o tradare, este indreptatit sa se razbune, relativ in aceeasi cantitate si cat mai curand, pentru ca reactia sa fie perceputa de cealalt in legatura cu tradarea lui si nu ca aleatoare. Cand partenerul revine la ganduri mai bune, tit for tat incurajeaza uitarea neplacerilor si reluarea colaborarii.  E o strategie simpla, care poate fi repede inteleasa dupa cateva interactiuni.

   Asadar, intr-o societate unde relatiile pe termen lung ar fi majoritare, cel mai mult ar avea de castigat indivizii care colaboreaza si platesc ochi pentru ochi dupa care uita.  Cei ce nu ar folosi tit for tat ar putea supravietui doar prin migratie.

 *Going Beyond Tit-for-Tat: Designing Peer-to-Peer Protocols for the Common Good
Ryan Peterson,  Emin Guen Sirer – Cornell University

Discutii pe Facebook
nemira.ro

Scriu ca sa (ma) inteleg mai bine si sa impartasesc din micile mele revelatii. Imi place sa descopar. As calatori in jurul lumii, dar n-am curaj. Oscilez zilnic intre dezlanare si avant.

Post a Comment

You don't have permission to register