Multumim pentru vizita! Incercam pe cat posibil sa ajutam la crearea de continut din arii precum cultura, educatie, stiinta. literatura si altele. Orice distribuire este binevenita, asadar va invitam cu drag sa folositi butoanele de Social Media.

Prejudecata despre psihoterapie. Psihologie

Prejudecata despre psihoterapie

   Depresia, anxietatea sau panica sunt termeni care din pacate nu mai sunt o noutate sau cel putin o raritate pentru multi dintre noi. Nevoia usoara sau intensa de a ne confesa cuiva isi face loc tot mai mult inlauntrul nostru, dar curajul parca ne lipseste. Multi dintre noi ne lovim de lasitatea sau rusinea de a apela la ajutor specializat cand vine vorba despre sanatatea noastra interioara. Ne gandim adesea ce vor spune ceilalti despre acest lucru avand in vedere ca una din prejudecatile despre psihoterapie este: “Merg la psiholog, deci sunt nebun?!”.

psihoterapie

   Stresul profesional  de care “beneficiem” intr-un  mod cat se poate de gratuit, ne poate duce adesea intr-o depresie. Aceasta din urma nu are nicio legatura cu nebunia, fiind o tulburare psihica de intensitate medie ce poate fi vindecata complet cu ajutorul psihoterapiei. S-a dovedit ca terapia prin consiliere le permite membrilor participanti sa-si intareasca resursele de care deja dispun ajutandu-i sa colaboreze in vederea gasirii solutiilor optime pentru problemele cu care se confrunta.

   Familia este una dintre cele mai importante resurse de dragoste si confort, insa din cauza problemelor de ordin financiar sau  legate de copii, in locul acestui izvor de dragoste isi poate face loc suferinta si durerea. Urmarea unui program de consiliere poate ajuta membrii familiei sa treaca peste aceste momente, aceasta fiind ca un suport cu ajutorul careia relatiile pot deveni din nou armonioase. De exemplu, o familie in cadrul careia comunicarea dintre parteneri nu este tocmai buna,isi poate gasi rezolvarea in urma vizitei la psiholog,astfel incat partenerii sa devina mai sensibili la nevoile si sentimentele lor si sa si le poata impartasi in cadrul cuplului.

   In orice problema de cuplu sau de familie este de preferat ca cei doi parteneri sa se concentreze in primul rand pe aspecte ce privesc comunicarea dintre ei. Conflictele apar, in general, atunci cand unul dintre parteneri inceteaza sa-si mai aprecieze eforturile reciproce. De multe ori,relatiile extraconjugale sau nepotrivirile sexuale vin sa intareasca aceasta situatie de criza. Tot pe acest fundal apar certurile, criticile fecvente, neglijarile si dispar lucrurile placute menite sa consolideze relatia. Acesta este unul dintre cazurile care necesita consiliere de specialitate in urma careia li se va sugera sa se concentreze in prima faza pe aspectele pozitive ale relatiei lor. Rememorarea momentelor placute traite impreuna, deciziei de a se casatori pot veni in ajutorul depasirii conflictului actual.In urma consilierii, cei doi parteneri isi pot reactualizeaza sentimentele de afectiune aparent pierdute.

psihoterapie

   Revenind la afirmatia “Merg la psiholog, deci sunt nebun!?”, putem face diferenta intre pesoanele care manifesta nebunia si cei ce manifesta depresia. In primul rand, ce este nebunia? Cum imi pot da seama daca cineva sufera de asa ceva? In viziunea psihoterapeutilor si a psihiatrilor, nebunia este reprezentata de episodul psihotic, atunci cand o persoana este rupta de realitate intr-o anumita masura. Apar halucinatiile vizuale (vede persoane care nu exista), auditive (aude voci care ii spun ce sa faca) sau idei delirante. Cine nu a vazut prin filme persoane care se cred Fecioara Maria, Iisus sau Dumnezeu?

   Persoanele care experimenteaza un episode psihotic n-au critica bolii, deci se considera perfect sanatoase. In consecinta, personele care sufera de nebunie NU apeleaza la psiholog! Acestea ajung mai degraba in spital, unde sunt tinute sub supraveghere o perioada, pana isi revin. La fel de important este ca medicatia antipsihotica din ziua de azi este foarte eficienta, astfel incat chiar si persoanele care au experimentat un episod psihotic au sanse mari sa isi revina si sa traiasca o viata destul de echilibrata.

Discutii pe Facebook
libhumanitas.ro

Iubitor de arta si bun-simt, dispus intotdeauna la flirt cu Social Media, Advertising, Copywriting, Jurnalism si Fotografie. Entuziast Wordpress si SEO, dar cu limita, jurnalist pensionat inainte de termen din pricina dezgustului politic.

Post a Comment

You don't have permission to register