Multumim pentru vizita! Incercam pe cat posibil sa ajutam la crearea de continut din arii precum cultura, educatie, stiinta. literatura si altele. Orice distribuire este binevenita, asadar va invitam cu drag sa folositi butoanele de Social Media.

7 fenomene stranii ale mintii. Psihologie

7 fenomene stranii ale mintii

Deja vu

fenomene stranii ale mintii - deja vu

   Este senzatia ca ai experimentat o anumita situatie, iar aceasta se repeta in momentul respectiv. De multe ori senzatia este reala, pentru ca, daca ne gandim, o multime de lucruri pe care le facem in fiecare zi sunt repetitive. Alteori, experientele au facut parte dintr-un vis si un anumit obiect sau cuvant ne aminteste de ele.

Deja vecu

fenomene stranii ale mintii -

   Este similar cu deja vu, dar are un grad de implicare mai mare. Daca in cazul deja vu ai sentimentul ca ai mai „vazut” ceva deja, cand ai un moment deja vecu, este vorba despre ceva ce ai „trait” deja. Senzatia este mult mai intensa, iar mirosurile si sunetele adiacente sunt percepute mult mai detaliat.

Deja visite

fenomene stranii ale mintii - Déjà Visité

   Este senzatia de familiaritate pe care ti-o da un loc in care nu ai mai fost niciodata. Atunci cand te plimbi printr-o padure sau un oras nou si ai sentimentul ca ai mai fost acolo.

Deja senti

fenomene stranii ale mintii - Déjà Senti

   Este fenomenul de „a fi simtit” deja ceva. Un exemplu este situatia in care crezi ca ai spus ceva, fara sa scoti un sunet de fapt. Se intampla in momentele in care visezi cu ochii deschisi, cand ai senzatia ca tocmai ai facut ceva, dar revii la realitate si realizezi ca ai fost pur si simplu pierdut in ganduri in tot acel timp.

Jamais vu

fenomene stranii ale mintii - Jamais Vu

   Este opusul lui deja vu, atunci cand nu mai recunosti ceva bine cunoscut. Un exemplu este atunci cand analizezi un cuvant pe care l-ai mai folosit de multe ori, iar pe masura ce il repeti in minte, ti se pare din ce in ce mai necunoscut. Incepi sa te intrebi daca l-ai scris corect si ti se pare ceva strain, o simpla insiruire de litere.

Presque vu

   Este senzatia aceea enervanta cand ceva iti sta pe limba, cand aproape ai identificat cuvantul pe care il cauti, dar totusi iti scapa. E o experienta ciudata, ca si cum poti vedea parti separate din cuvant dar nu le poti aranja in forma corecta, nu poti face conexiunile necesare pentru extragerea din memorie a informatiei dorite.

L’esprit de l’escalier

fenomene stranii ale mintii - l'esprit de l’Escalier

   Se refera la gasirea replicii potrivite abia atunci cand este prea tarziu. Cand, in cadrul unei conversatii, incerci sa dai o replica inteligenta si surprinzatoare, dar nu-ti vine nimic in minte. Iar odata incheiata conversatia, cand deja nu mai conteaza, iti vine o idee geniala.

[via]

Discutii pe Facebook
books-express.ro
Post a Comment

You don't have permission to register