Multumim pentru vizita! Incercam pe cat posibil sa ajutam la crearea de continut din arii precum cultura, educatie, stiinta. literatura si altele. Orice distribuire este binevenita, asadar va invitam cu drag sa folositi butoanele de Social Media.

Targul de Florii, 3 - 5 aprilie, Muzeul National al Taranului Roman

Targul de Florii, 3 – 5 aprilie, Muzeul National al Taranului Roman

COMUNICAT DE PRESA

Targul de Florii, 3 – 5 aprilie, Muzeul National al Taranului Roman

   Printre bunele obiceiuri de primavara ale Muzeului Taranului se numara si Targul de Florii, la care va invitam sa luati parte anul acesta, de vineri, 3 aprilie, pana duminica, 5 aprilie, intre orele 10 dimineata si 6 seara.

   Pe langa numeroasele lucruri mestesugite cu sarg, incarcate cu semne si intelesuri, pe care le veti putea negutatori, veti avea prilejul sa-i intalniti si sa stati la taifas cu cei care le-au faurit: olari, fierari, cioplitori, lingurari, cojocari, pielari, rudari, iconari, dar si incondeietoare, tesatoare, cusatorese, impletitoare, din toate zonele tarii.

   Oua incondeiate, icoane, obiecte din lemn, ceramica, tesaturi, jucarii, instrumente muzicale, podoabe, mobilier pictat si alte obiecte frumoase vor putea fi tocmite si targuite la Muzeul de la Sosea.

   Iar pentru a va pune stomacul la cale gasiti: cozonaci, cofeturi din Teleorman, turta dulce de Harghita, kurtos kalacs, mere din Maramures, miere de albine, polen si propolis, ierburi de leac, palinca si dulceata.

Targ (o)randuit de Muzeul National al Taranului Roman. Pret bilet: 4 lei, 2 lei (elevi, studenti, pensionari).

   Obiceiuri din batrani

  • Se zice ca in vremea de demult o femeie avea un baiat, si baiatul acela se numea Lazar, si era slab si dorea sa manance placinte. Insa mama lui n-avu cand sa faca si sa ii dea placinte de mancat, si Lazar muri de dorul placintelor. Si ziua in care a murit el era o zi de sambata. Mama lui, vazand aceasta, se intrista si incepu a plange si a zice: „Sa nu fie iertata de Dumnezeu femeia aceea care nu face in Sambata lui Lazar placinte.” Si de atunci fac femeile intotdeauna in Sambata lui Lazar placinte.
  • In ziua de Florii se face dezlegare la peste. Desi se afla in post, in aceasta zi mananca peste chiar si oamenii saraci, ca e slobozenie.
  • Ca sa se fereasca roadele de piatra, podgorenii leaga primavara vita de vie cu salcie de la Florii sau ingroapa un ou rosu din Vinerea Mare.
  • De Florii se umple ciubarul cu fiertura de paduret si sovarf care servesc la incondeierea oualor de Pasti.
  • Ouale se vopsesc in rosu, galben, verde, albastru si negru. Cele negre inseamna chinul si durerea lui Hristos.
  • Ouale incondeiate se mai numesc: impistrite, picate, scrise sau muncite.
  • Diavolul intreaba mereu doua lucruri: de se mai scriu oua pe pamant si de mai sunt colinde-n sat. Cand nu se vor mai scrie oua si nu vor mai fi colinde, atunci si el va aparea.
Discutii pe Facebook
carturesti.ro
Post a Comment

You don't have permission to register