Multumim pentru vizita! Incercam pe cat posibil sa ajutam la crearea de continut din arii precum cultura, educatie, stiinta. literatura si altele. Orice distribuire este binevenita, asadar va invitam cu drag sa folositi butoanele de Social Media.

balerina Ileana Iliescu

Seara aniversara Ileana Iliescu la Opera Nationala Bucuresti, cu spectacol

   Opera Nationala Bucuresti are onoarea de a va invita duminica, 29 octombrie 2017, ora 18:30 la o seara aniversara dedicata artistei emerite Ileana Iliescu, pentru îndelungata si prodigioasa sa cariera artistica, recunoscuta pe plan national si international. Cu aceasta ocazie va avea loc spectacolul-eveniment „Un minut de dans sau Uf!!! si TragiComedy” marca Gigi Caciuleanu. În prima parte a serii publicul se va putea bucura de evolutia pe scena a maestrului Gigi Caciuleanu, în spectacolul a carui regie si coregrafie o semneaza.

   Coregraful a dedicat spectacolul-eveniment celebrei balerine: „Pe Ileana Iliescu am cunoscut-o si am admirat-o fara rezerve întâi si-ntâi ca spectator. Eram înca pe bancile scolii când Ileana Iliescu stralucea deja nu numai pe scena Operei din Bucuresti dar si în marele teatre de balet ale lumii, devenind imediat, foarte tânara fiind, o stea de neînlocuit. O priveam cu ochii larg deschisi si cu batai de inima. Parca priveam un superb film de aventuri! O tehnica de brici si o bucurie de a dansa rar întâlnite. Una din cele mai extraordinate “lebede negre” din câte mi-a fost dat sa vad!

   Apoi am redescoperit-o cu privirea colegului de scena, la intrarea mea în Opera. Unul din primele mele roluri era cel al “marionetei scotiene” din Copellia, si de abia asteptam actul doi ca s-o admir pe Luli-Swanilda cu câta nebunie frumoasa si de uragan îsi juca fiecare aparitie. Apoi foarte curând, dar cu câta emotie!, am avut privilegiul de a o avea ca partenera. Nu am dansat împreuna decât putin, dar a fost o întâlnire de neuitat pentru mine, acel duet din “Un American la Paris”:  Lulli – Parizianca, eu – Americanul. Sunt deci de trei ori fericit sa-i pot oferi Ileanei Iliescu, de ziua ei, ceea ce am mai de pret: un spectacol! La multi ani, Luli!” – Gigi Caciuleanu

   Sub directia artistica a coregrafului Gigi Caciuleanu vor evolua pe scena balerini ai Operei Nationale Bucuresti alaturi de cuplul de dansatori, Ana Visan si Valentin Stoica. Matei Dersidan (Les Atelliers Nomade) a creat scenografia si mapping-ul video, iar light design-ul poarta semnatura lui Cristian Simon.

   Spectacolul “TragiComedy”, în partea a doua a serii, promite sa fie unul special si datorita viziunii regizorale originale a prime parti, “Un minut de dans, sau Uf!!!”, inspirat de „chinurile” creatiei, dupa cum coregraful însusi declara:

   „Montarea piesei coregrafice este aproape terminata. Nu lipseste decât un minut de dans, înainte de partea finala. Acest minut de dans, îl voi re-inventa, la fiecare spectacol, în prezenta publicului. Iar protagonistii, compozitorul muzicii si cuplul de dansatori, Ana Visan si Valentin Stoica, vor trebui sa  “faca fata”, sa se adapteze starii “de urgenta”, fanteziei sale de moment, trebuind sa memorizeze partitura coregrafica si  bineîtteles pe cea muzicala, create ambele pe moment, s-o integreze si s-o interpreteze, cât se poate de bine. Pentru a fi în masura sa prezente imediat publicului piesa în forma sa finala.

    La fiecare reprezentatie, coregraful si compozitorul vor fi nevoiti sa-si puna picioarele în apa rece pentru a produce de fiecare data, în prezenta publicului, o secventa inedita. Muzica îi apartine “omului orchestra” Paul Ilea (SENSOR / KULT STUDIO) caruia i-am cerut sa plece de la temele cele mai cunoscute si populare ale “colegului” sau întru muzica si ”traznai”: Wolfgang Amadeus Mozart. Cu conditia sa le re-creeze apoi în felul sau cu cât mai multa “dragastoasa ireverenta”. Întreg spectacolul este conceput de fapt în jurul complicatului si deseori “nebunului” proces creator necesar pentru a obtine chiar si un singur minut de dans. Datorita acestei improvizatii de fiecare seara, spectacolele vor deveni cât se poate de diferite unul de celalalt…

 ASADAR, FIECARE SPECTACOL VA FI UNIC.

   Chinurile creatiei pentru artisti! … Dar o re-creatie de fiecare seara, pentru spectator… Uf !!!” – Gigi Caciuleanu

   Spectacolul va avea loc pe scena Operei Nationale Bucuresti, în data de 29 octombrie, ora 18:30. Biletele se pot achizitiona de la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti sau online, la http://tickets.operanb.ro/

Portret balerina Ileana Iliescu realizat de Paul Buciuta

Discutii pe Facebook
carturesti.ro

Raftul cu idei - cronica de teatru, recenzie de carte, evenimente culturale, educatie, psihologie.

Post a Comment

You don't have permission to register