Multumim pentru vizita! Incercam pe cat posibil sa ajutam la crearea de continut din arii precum cultura, educatie, stiinta. literatura si altele. Orice distribuire este binevenita, asadar va invitam cu drag sa folositi butoanele de Social Media.

Practica meditatiei de concentrare si a celei analitice

Practica meditatiei de concentrare si a celei analitice

   Asociatia Rabten Compassionate Wisdom va invita la un nou curs cu tema “Practica meditatiei de concentrare si a meditatiei analitice”, prelegeri sustinute de calugarul buddhist Gelong Jampa Lungtog, de la Centrul de Înalte Studii Tibetane “Rabten Choeling” din Elvetia.

Data: 15-17 mai 2015
Unde: Centrul Seeds for Happiness
Programul prelegerilor:
Vineri, 19:00-21:00 (seara introductiva, cu intrarea libera)
Sâmbata si duminica, orele 9:00-17:00.

Prelegerile se vor tine în limba engleza, cu traducere în limba româna, si vor fi urmate de sesiuni de întrebari si raspunsuri.

ÎNSCRIERE AICI

Detalii despre invitat si eveniment:

   În Buddhism, cea mai importanta practica a Dharmei o reprezinta însasi practica meditatiei. Constientizând ca radacina tuturor suferintelor, precum si a fericirilor noastre se regaseste în propria minte, antrenarea mintii si transformarea interioara reprezinta cheia tuturor practicilor si calea spre trezire. Cu toate acestea, regasim o multitudine de conceptii gresite, care duc la o întelegere eronata asupra meditatiei sau la o lipsa de întelegere cu privire la ce înseamna meditatia. În cadrul acestui eveniment, invitatul nostru, calugarul buddhist Jampa Lungtog va explica si clarifica ce este în esenta meditatia.

Cursul este dedicat publicului larg si vine în întâmpinarea omului modern, ce aspira sa îsi dezvolte mintea într-un spirit de compasiune si întelepciune, în armonie cu toate fiintele si societatea. Oricine este binevenit la acest eveniment, nu sunt necesare cunostinte anterioare legate de meditatie sau de Buddhism.

Descrierea evenimentului

   Cum ne poate ajuta meditatia în viata de zi cu zi? Care este scopul practicarii ei?  Multe persoane cred ca meditatia este o tehnica de relaxare, dar adevaratul înteles al meditatiei este altul. Meditatia este un antrenament si o educare a mintii, orientate catre un scop. Astfel, practica corecta sporeste si cultiva în propria minte calitatile extraordinare ale compasiunii, dezvolta întelepciunea si claritatea mintii.

   Buddha a explicat numeroase metode de meditatie, în sanscrita: „Bhavana”, ceea ce înseamna „familiarizare”. Ele pot fi clasificate în doua mari categorii: meditatia de concentrare: Sthapita Bhavana si meditatia analitica: Vicharita Bhavana. Ambele tipuri de meditatie sunt necesare. Numai meditatia de concentrare sau numai cea analitica nu duc de unele singure la realizare. Este necesar sa combinam ambele tipuri de meditatie.

Practica meditatiei de concentrare si a celei analitice

Practica meditatiei de concentrare si a celei analitice

   Atunci când practicam meditatia, ne confruntam des cu lipsa de control asupra propriei minti. Pentru a dobândi un bun control al mintii este necesara dezvoltarea concentrarii. În prezent, mintea noastra nu este niciodata calma, linistita, ci este asemenea unui steag fluturat de vânt. Mintea are nevoie sa fie linistita înainte de a fi pusa sa urmareasca gânduri si rationamente analitice importante. Cât timp mintea se misca haotic, fara încetare, va fi practic imposibil sa urmam gânduri precise si profunde.

Meditatia este facilitata si de anumite posturi ale corpului, dar cel mai important aspect ramâne, întotdeauna, pozitia mintii. Unele persoane cred ca meditatia tine doar de postura asezata a trupului, dar nu este asa. Oricine poate sta într-un anumit fel, dar nu corpul face meditatia, ci mintea. (Gonsar Tulku Rinpoche) 

   În cadrul acestui curs, Venerabilul Jampa Lungtog va împartasi cu precizie si claritate din cunostintele sale cu privire la meditatie, rod al multor ani de studiu si practica sub îndrumarea Venerabililor Maestri Geshe Rabten Rinpoche si Gonsar Tulku Rinpoche. 

   Mai multe detalii despre invitat, în cadrul interviului de mai jos, realizat de catre Matei Georgescu înaintea conferintei “Educatie si Cunoastere în Est si în Vest”, din data de 8 Noiembrie 2013.

[derulati la 3:13]

Practica meditatiei de concentrare si a celei analitice_1

Gelong Jampa Lungtog

   Jampa Lungtog a avut bucuria de a fi prezent de mai multe ori în România, în calitate de invitat al Centrului Seeds for Happiness, cu sustinerea editurii Herald si a Asociatiei Rabten Compassionate Wisdom. Este una dintre prezentele buddhiste care sustin o continua predare a învataturii tibetane în România si în Europa. Absolvent de studii superioare tehnice la Zurich, în 1977 îsi începe cursurile de limba tibetana la manastirea budista situata în apropierea lacului Geneva, sub îndrumarea Venerabilului Maestru Geshe Rabten.

   A desfasurat activitati de traducere pentru o seama de importanti Lama, inclusiv si pentru Sanctitatea sa Dalai Lama, în perioada 1979-1995. În 1981 s-a implicat activ implicat în deschiderea Manastirii Budiste: Tashi Rabten din Austria. În prezent, este traducatorul si unul dintre discipolii apropiati ai Venerabilului Maestru Gonsar Tulku Rinpoche.

Costuri si înscriere

   Vineri 15 Mai, pentru seara introductiva, intrarea este libera.
Pe durata învataturilor din weekend (16, 17 Mai.), taxa de participare este de 150 RON/2 zile sau 80 RON/zi.

   Persoanele care momentan nu dispun de fonduri necesare taxei de participare (studenti, persoane fara un loc de munca, samd.) dar îsi doresc sa participe, sunt încurajati sa contacteze organizatorii pentru a beneficia de bursele cu participare gratuita alocate cu ocazia evenimentului. 

   Participarea se face pe baza înscrierii prealabile, locurile fiind limitate.

Adresa centrului este: Str. Fabrica de Chibrituri nr. 16, Sector 4

Pentru mai multe detalii si înscrieri va rugam sa ne scrieti la adresa:info@rabten.ro sau puteti completa direct formularul de înscriere aici: ÎNSCRIERE

Despre organizator:

Rabten   Asociatia Rabten Compassionate Wisdom urmareste prin activitatile sale sa sprijine si sa încurajeze dezvoltarea compasiunii si a întelepciunii în vietile  noastre facând cunoscute metodele vaste si profunde regasite în Buddhism. Citeste mai departe.

Practica meditatiei de concentrare si a celei analitice

Discutii pe Facebook
carturesti.ro

Iubitor de arta si bun-simt, dispus intotdeauna la flirt cu Social Media, Advertising, Copywriting, Jurnalism si Fotografie. Entuziast Wordpress si SEO, dar cu limita, jurnalist pensionat inainte de termen din pricina dezgustului politic.

Post a Comment

You don't have permission to register