Multumim pentru vizita! Incercam pe cat posibil sa ajutam la crearea de continut din arii precum cultura, educatie, stiinta. literatura si altele. Orice distribuire este binevenita, asadar va invitam cu drag sa folositi butoanele de Social Media.

MODA SI FRUMUSETE IN INTERBELIC: PARIS & BUCURESTI

MODA SI FRUMUSETE IN INTERBELIC: PARIS & BUCURESTI

O cronica a Bucurestiului chic

 

Daca as fi personajul lui Woody Allen din Midnight in Paris, probabil ca la miezul noptii, ca o nostalgica si respectabila Cenusareasa, as schimba Bucurestiul de azi cu varianta lui interbelica. Macar pentru o noapte la Capsa, urmata de o plimbare tot nocturna pe Calea Victoriei.

MODA SI FRUMUSETE IN INTERBELIC: PARIS & BUCURESTI

Calea Victoriei I sursa foto: istorie-pe-scurt.ro

 

Daca nu va este straina ideea, sunteti in locul potrivit, la momentul potrivit. Fundatia Calea Victoriei ne invita la o incursiune in timp, sub egida Luna Bucurestilor 2015: sarbatoarea interbelica revine in prezent. Puteti asista la conferinte, va puteti plimba… cultural, merge la film si chiar la teatru. Ii puteti vedea jucand in Chirita in provincie pe talentatii elevi actori din trupa liceului Tudor Vianu, deja prieteni ai Raftului cu Idei.

Primul eveniment din serie, conferinta MODA SI FRUMUSETE IN INTERBELIC: PARIS & BUCURESTI a avut loc sambata dimineata, intr-o locatie pe masura temei, Grand Hotel Continental de pe Calea Victoriei. Am petrecut doua ore boeme ascultand-o pe doamna Monica Neatu, istoric si lector al Fundatiei Calea Victoriei, evocand Bucurestiul chic. Doua ore parfumate discret cu Chanel no 5, condimentate vizual cu poze de epoca si sonor cu nume din elita bucuresteana si moda pariziana.

Am vazut un Bucuresti care nu mai vrea sa astepte, un Bucuresti incadescent care isi cauta reperele de eleganta si vrea sa intre in lumea buna. Un Bucuresti al pariziencelor si londonezilor – pentru ca doamnele elegante se imbracau de la Paris, in timp ce busola domnilor stilati indica Londra (ii multumesc pe aceasta cale printului Edward al Marii Britanii caruia se pare ca ii datoram pantalonii cu fermoar).

Am mers la Paris pentru a asista la detronarea lui Jean Patou si ascensiunea lui Coco Chanel, cu a ei petite robe noir. Am revenit pe meleaguri autohtone alaturi de regina Maria si principesa Ileana, modele de eleganta urmarite si urmate indeaproape de cocheta burghezie, sustinuta (cu) material de Vulturul de Mare si magazinul Victoria.

MODA SI FRUMUSETE IN INTERBELIC: PARIS & BUCURESTI

magazinul Vulturul de mare cu pestele in gheare I sursa foto: oldromania.com

 

Am urmarit transformarea femeii dintr-o papusa decorativa intr-o prezenta activa care isi reclama eleganta fluida a corpului neincorsetat. Nu mai are nevoie de camerista pentru a imbraca rochiile grele si complicate, adevarate fortarete pazind si ascunzand cu strasnicie secretul trupului. Isi castiga independenta functionala, ba chiar, oroare pentru conservatori, isi poate arata picioarele si decolteul, poate face sport si plaja in tinute sumare (la piscina cu valuri de la Lido) si poate conduce singura o masina.

MODA SI FRUMUSETE IN INTERBELIC: PARIS & BUCURESTI

Baie de soare in Romania, in 1937 I sursa foto: eroiiromanieichic.ro

 

MODA SI FRUMUSETE IN INTERBELIC: PARIS & BUCURESTI

Tamara de Lempicka, Autoritratto nella Bugatti verde I sursa foto: museografo.com
vs Principesa Ileana I sursa foto: modernism.ro

 

Revenind cu picioarele in prezent, am iesit si i-am zambit complice Caii Victoriei, intrevazand, ca intr-o fotografie cu dubla expunere, semnele discrete ale lumii in care am trait imaginativ prin intermediul conferintei. O lume a frumusetii, cochetariei si rafinamentului.

__________________________________________________________________________________________________

Conferinta este un extras din cursul O istorie secreta a Frumusetii. Corpul, cosmetica si moda la care puteti participa incepand cu data de 27 mai.

Discutii pe Facebook
libris.ro
Post a Comment

You don't have permission to register