Multumim pentru vizita! Incercam pe cat posibil sa ajutam la crearea de continut din arii precum cultura, educatie, stiinta. literatura si altele. Orice distribuire este binevenita, asadar va invitam cu drag sa folositi butoanele de Social Media.

Maestrul Gonsar Tulku Rinpoche revine la Bucuresti in perioada 15 ? 17 aprilie 2016

Maestrul Gonsar Tulku Rinpoche revine la Bucuresti in perioada 15 – 17 aprilie 2016

Maestrul Gonsar Tulku Rinpoche revine la Bucuresti in perioada 15 – 17 aprilie 2016

Comunicat de Presa

Asociatia Rabten Compassionate Wisdom va invita la doua evenimente deosebite: o conferinta publica la Univ. Spiru Haret cu tematica “Mintea si functiile ei”  si predari la Centrul Seeds for Happiness cu privire la “Practica meditatiei analitice si de concentrare”, sustinute de Venerabilul Maestru Gonsar Tulku Rinpoche de la Centrul de Inalte Studii Tibetane “Rabten Choeling” din Elvetia.

Program pe scurt

   Vineri seara 15 aprilie, ora 19:00 – 21:00 – Conferinta Publica si lansarea noii editii a cartii “Comorile Dharmei” in cadrul Universitatii Spiru Haret, Str. Ion Ghica, nr. 13, sector 3 (langa metrou Universitate), cu intrare libera.
   Sambata – Duminica 16 – 17 aprilie, ora 09:30-18:00
– prelegeri publice Centrul Seeds for Happiness, adresa: Str. Fabrica de Chibrituri, nr. 16, sector 4, langa Parc Carol.

Tematica conferintei publice de la Univ. Spiru Haret

    Venerabilul Maestru Gonsar Tulku Rinpoche spune intr-una dintre cartile sale:

   “Mintea este cea raspunzatoare de toate activitatile si consecintele lor, atat la nivel individual cat si colectiv, asa cum a spus Maestrul Chandrakirti in Madhyamakavatara: “Mintea este cea care a produs lumea fiintelor vii si lumea care o contine. Se spune ca toate fiintele, fara exceptie, provin din Karma. Dar daca mintea inceteaza sa mai existe, nici Karma nu va mai fi.”

   Astfel ca toate lumile “continatoare” sau, cu alte cuvinte, toate lumile inconjuratoare si locuitorii lor sunt, direct sau indirect, un produs al mintii. Mintea aflata sub influenta ignorantei si a diferitelor iluzii ne controleaza gandurile si actiunile si da nastere existentei ciclice a suferintei, pe cand mintea eliberata de sub influenta iluziilor si a amprentelor lor, impreuna cu potentialitatile sale desavarsite si benefice, inseamna atingerea starii de iluminare. 

   Desi exista activitati fizice, verbale si mentale, sau Karma, in ultima instanta actiunile mintii sunt cele raspunzatoare de toate celelalte activitati si consecintele lor. Karma este infaptuita numai prin implicarea mintii, fara de care nici o actiune, pozitiva sau negativa, nu poate fi dusa la bun sfarsit. Buddha a aratat limpede ca principalele cauze ale suferintei si fericirii fiintelor nu se gasesc in afara lor, ci in mintea lor.  “

   Pe durata conferintei, Venerabilul Gonsar Tulku Rinpoche va prezenta auditoriului un aspect esential al buddhismului: intelegerea naturii mintii sau constiintei, unica si cea mai importanta caracteristica a fiintelor vii. Prelegerile vor fi sustinute in lb. engleza, cu traducere in lb. romana, si voi fi urmate de sesiuni de intrebari si raspunsuri.

Tematica predarilor de la Centrul Seeds for Happiness

   “Indiferent daca este vorba despre meditatia analitica sau despre cea de concentrare, pentru a le practica corect, trebuie mai intai de toate sa stim cum sa procedam. Ca atare, este indispensabil sa deprindem modul corect de a medita. Neavand inca stiinta meditatiei, chiar daca ii acordam acesteia un timp indelungat, ne pierdem vremea si energiile si riscam astfel sa tragem concluzia falsa cum ca meditatia este inutila, raspandind aceasta idee negativa si celor din jur. 

   Ca si pentru alte activitati, este important sa studiem mai intai modul de a proceda si doar apoi sa actionam. Pentru a construi o casa, pentru a gati sau a scrie, trebuie mai intai sa invatam acest lucru. La fel este si in ceea ce priveste meditatia.”  (Geshe Rabten Rinpoche, “Meditatia si viata cotidiana“, ed. Herald)

   Regasim o multitudine de conceptii gresite, care duc la o lipsa de intelegere cu privire la ce inseamna meditatia. In cadrul predarii, Ven. Maestru Gonsar Rinpoche va explica si clarifica ce este in esenta meditatia.

Gonsar Tulku Rinpoche

   Gonsar Tulku Rinpoche (n. 1949, in Tibet) a fost timp de 33 de ani discipolul lui Geshe Rabten Rinpoche, cel care, la indemnul actualului Dalai Lama, a devenit principalul fondator al unei traditii pure si complete a Dharmei in Europa. Maestrul Gonsar Rinpoche este unul dintre principalii fondatori ai Centrului de Inalte Studii Tibetane „Rabten Choeling” din Elvetia. Gonsar Rinpoche a studiat indelung invatatura lui Buddha si transmite cunoasterea sa mai departe, atat ascultatorilor occidentali, cat si celor tibetani, studentilor laici si calugarilor. Venerabilul Maestru ofera cu regularitate invataturi direct in limbile franceza, engleza, germana si tibetana.

   Nascut in 1949 la Shigatse, intr-o familie cu descendente regale, la varsta de 6 ani se inscrie la Manastirea Sera din Lhasa, Tibet, unde evolueaza sub indrumarea Venerabilului Geshe Rabten Rinpoche. Gonsar Tulku Rinpoche a primit invatatura direct de la Dalai Lama si de la alti maestri consacrati. Citeste mai departe aici.

   Mai multe detalii pe www.rabten.ro, pentru inscrieri va rugam sa scrieti la adresa: info@rabten.ro 

Discutii pe Facebook
libris.ro
Post a Comment

You don't have permission to register