Multumim pentru vizita! Incercam pe cat posibil sa ajutam la crearea de continut din arii precum cultura, educatie, stiinta. literatura si altele. Orice distribuire este binevenita, asadar va invitam cu drag sa folositi butoanele de Social Media.

Le Sacre du Printemps Raftul cu idei balet opera ONB

Iubire nesfârsita (Opus 73) si Le Sacre du Printemps, sâmbata pe scena Operei Nationale Bucuresti

   Opera Nationala Bucuresti prezinta sâmbata, 24 noiembrie 2018, ora 18:30 spectacolul de balet Iubire nesfârsita (Opus 73) de Ludwig van Beethoven si Le Sacre du Printemps de Igor Stravinsky. Regia si coregrafia poarta semnatura lui Renato Zanella. Scenografia a fost creata de arhitectul Octavian Neculai, iar la pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta.

   Pentru acest spectacol coregraful si regizorul Renato Zanella a venit cu o conceptie moderna, dupa cum însusi marturisea:

OPUS 73 (Iubire Nesfârsita)

   Concertul de pian Nr. 5 în E major, Opus 73, de Ludwig van Beethoven, cunoscut lumii si sub numele de Concert Imperial, este o capodopera. Conceptia sa, fluiditatea, forta, echilibrul, maturitatea si inspiratia, au facut ca ultimul concert de pian pe care l-a scris sa fie un punct de referinta în universul muzical.

   Aceasta coregrafie este un omagiu pentru compania de balet a Operei Nationale Bucuresti, o companie cu o puternica baza clasica, si cu un potential formidabil în toate formele de dans.

   Concertul de pian, care este divizat în Allegro în E major, Adagio în B major si Rondo: Allegro dar nu foarte mult în E major, nu urmareste un fir narativ.

   Exista urma unei posibile dedicatii lui Napoleon ( fostul împarat al Frantei) si maretiei sale, iar titlului i-a  fost adaugat de catre un editor englez, Baptist Cramen, Opus 73. Cu siguranta exista elemente maiestuoase în aceasta muzica si o maretie unica, dar si o sensibilitate incredibila pe care o putem gasi în a doua miscare.

   Personal, consider ca adagio este o scrisoare de dragoste catre persoana iubita. Sapte note care pot crea un univers de sunete, cinci pozitii care pot crea un univers al miscarii. Muzica, dans si respect, despre aceste elemente este vorba in creatia mea, Opus 73.

LE SACRE DU PRINTEMPS

   Igor Stravinsky a fost un revolutionar care a împins limitele creatiei  muzicale. Le Sacre du printemps  este unul dintre  exemplele majore. Cu premiera pe care a avut-o pe Champs Elysees în 1913 a provocat o schimbare radicala în dans si în istoria compozitiei dansului. Interpretarea mea a fost inspirata de razboiul din Iugoslavia, timpuri grele pentru întreaga europa. Personal, am fost marcat de complexitatea contextului etnic si religios, si mai ales, de brutalitatea conflictului.”

 

(Imagine si montaj: Sebastian Bucur/ Opera Nationala Bucuresti)

Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
libhumanitas.ro

Iubitor de arta si bun-simt, dispus intotdeauna la flirt cu Social Media, Advertising, Copywriting, Jurnalism si Fotografie. Entuziast Wordpress si SEO, dar cu limita, jurnalist pensionat inainte de termen din pricina dezgustului politic.

Post a Comment

You don't have permission to register