Multumim pentru vizita! Incercam pe cat posibil sa ajutam la crearea de continut din arii precum cultura, educatie, stiinta. literatura si altele. Orice distribuire este binevenita, asadar va invitam cu drag sa folositi butoanele de Social Media.

FranceDanse Orient-Express

FranceDanse Orient-Express

Comunicat de presă: FranceDanse Orient-Express

DANSUL CONTEMPORAN FRANCEZ SE PREGĂTEȘTE DE O CĂLĂTORIE INEDITĂ ÎN EUROPA DE SUD-EST, ÎN PERIOADA MAI – DECEMBRIE 2017

   Inițiat de Institutul Francez din Paris, programul FranceDanse Orient-Express se oprește, în 2017, cu ocazia celei de-a 10-a ediții, în 13 țări din Europa de Est și Sud-Est, printre care și România.

   FranceDanse Orient-Express va permite unui public foarte larg din cinci mari orașe din România să descopere spectacole de dans ale unor coregrafi francezi recunoscuți sau emergenți, prin propuneri transdisciplinare și forme performative în dialog cu spațiul urban, video, muzică și creație sonoră, arhitectură și patrimoniu.

   Publicul din București, Timișoara, Sibiu, Cluj-Napoca și Iași va putea asista, începând cu luna mai, la o serie de evenimente conexe, precum filme, ateliere, întâlniri și dezbateri.

   În cursul anului 2017, România va găzdui următoarele programe:

   GUID Groupe Urbain d’Intervention Dansée/Ballet Preljocaj – Centre chorégraphique national dAix-en-Provence. Artiștii vor interveni în spațiul urban, prin momente extrase din repertoriul creat de coregraful francez Angelin Preljocaj – pe 23-24 mai la Timișoara, în cadrul Festivalului Fest-FDR, pe 25-26 mai la București, în parteneriat cu ArCuB.

   Yuval Pick Centre chorégraphique national de Rillieux-la-Pape. Coregraful va prezenta Hydre, un spectacol ce-și propune să exploreze performativ și să pună în valoare spații sau monumente patrimoniale; pe 6 iunie la București, Hanul Gabroveni, în parteneriat cu ArCuB; pe 9 iunie la Sibiu/ Biserica fortificată Cisnădioara, în cadrul Festivalului Internațional de teatru.

    Rachid OuramdaneCentre chorégraphique national de Grenoble. Spectacolul Tordre este organizat în parteneriat cu CNDB – Centrul Național al Dansului București, în cadrul Bienalei regionale de coregrafie; în septembrie la Cluj, în octombrie la București.

   Caravana CND itinerant – Centre national de la danse. Caravana este un proiect inedit, care aduce spectacole, ateliere pentru profesioniști și/sau amatori, dezbateri și proiecții de filme de dans; în noiembrie la București, Iași și Cluj-Napoca (în cadrul Festivalului Temps d’images).

   David Wahl. Histoire spirituelle de la danse este un spectacol-lectură susținut de David Wahl și organizat în parteneriat cu 4Culture; în octombrie la București și Iași, în cadrul eXplore Danse Festival.

   François Chaignaud. Dumi Moyi este un performance solo de/cu François Chaignaud, fiind organizat în parteneriat cu 4Culture; în octombrie la București.

   Jérôme Bel. Spectacolul Gala va fi re-creat la București cu 20 performeri români, în parteneriat cu Centrul Național al Dansului București; în decembrie, la București, cu ocazia premiilor CNDB.

   În complement, proiectul FranceDanse Orient-Express va conține momentele artistice transdisciplinare:

  • premiera filmului Polina, danser sa vie de Valérie Müller și Angelin Preljocaj, în cadrul Festivalului Național de Teatru București;
  • proiecții de filme de dans din Franța: focus FranceDanse, în cadrul Festivalului Internațional de film de dans – FIFD.

   Fiecare spectacol sau intervenție artistică se vor organiza în parteneriat cu structuri profesionale recunoscute din România, cu scopul de a favoriza dezvoltarea unor proiecte comune bilaterale pe termen lung.

   Pentru prima dată, FranceDanse se va desfășura în mai multe țări, în Europa de Sud-Est (Albania, Bosnia, Bulgaria, Croația, Grecia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia, Turcia și Ungaria) împlicând 8 companii franceze, 30 spectacole și 28 parteneriate realizate în tot atâtea orașe.

   Evenimentele din cadrul acestui program beneficiază de susținerea proiectului „Teatroskop”, inițiat de Ministerul Afacerilor Externe și al Dezvoltării internaționale, Ministerul Culturii și al Comunicației și Institutul Francez din Paris.

Discutii pe Facebook

Raftul cu idei - cronica de teatru, recenzie de carte, evenimente culturale, educatie, psihologie.

Post a Comment

You don't have permission to register