Multumim pentru vizita! Incercam pe cat posibil sa ajutam la crearea de continut din arii precum cultura, educatie, stiinta. literatura si altele. Orice distribuire este binevenita, asadar va invitam cu drag sa folositi butoanele de Social Media.

Expozitie Tania Mouraud

Expozitie Tania Mouraud

Tania Mouraud: Prima expozitie personala in Romania a importantei artiste contemporane

Comunicat de presa

Expozitie Tania Mouraud – OTNOT, 19 mai – 31 iulie 2016

   Figura majora a artei contemporane, Tania Mouraud va avea pentru prima data o expozitie personala in Romania, tara de origine a tatalui ei, la Eastwards Prospectus (19 mai – 31 iulie). Pe langa lucrarile expuse in galerie, artista franceza va fi prezenta si in spatiul public, prin intermediul a numeroase panouri stradale din Bucuresti si in mai multe orase din tara, pe care trecatorii vor descoperi o lucrare a ei bazata pe un vers de Benjamin Fondane (B. Fundoianu).

   Desfasurata pe ambele etaje ale galeriei Eastwards Prospectus, expozitia Tania Mouraud – OTNOT va include opere de fotografie, video, sunet si „scrieri”. Ele dezvaluie cateva dintre preocuparile principale ale artistei: raportul de forte care se stabileste intre om si natura in lumea de azi, responsabilitatea pe care o avem cu totii fata de distrugerea mediului inconjurator, dar si responsabilitatea artistului in societate. Titlul expozitiei este preluat din celebrul poem De rerum natura (On the Nature of Things), in care Lucretiu descrie creatia lumii, aparitia civilizatiei si, in final, episodul marii ciume din Atena. Tema mizelor contemporane privind salvarea speciei umane este sugerata astfel chiar din titlu.

   Élodie Stroecken, curatorul expozitiei, spune: „Arta angajata a Taniei Mouraud se doreste a fi o pozitie apolitica a individului. Perspectiva ei este cea a unei artiste care traieste cu «ochii deschisi asupra lumii”

   La etajul galeriei Eastwards Prospectus vor fi prezentate fotografii, inclusiv cea mai recenta serie, Balafres (rani deschise), realizata in situri deschise de extractie a lignitului din Germania. Tania Mouraud a lucrat cu fotografia de la finalul anilor ’60 si pana la inceputul anilor ’90 si s-a intors la acest mediu in 2008, folosind de aceasta data camere digitale. Cu ciclul Balafres, initiat in 2014, ea reveleaza frumusetea uluitoare din locul unui dezastru ecologic.

   Subsolul galeriei este rezervat artei video, asociata cu „scrieri”. Publicul va putea vedea, in premiera, cea mai recenta lucrare video, Pandemonium. Alaturi de aceasta: Face to Face si No Name, cea din urma incluzand imagini filmate de Tania Mouraud in cimitirul evreiesc din Iasi.

   Printr-o interventie urbana in Bucuresti si in mai multe orase din tara, inclusiv Roman, orasul in care s-a nascut tatal ei, Tania Mouraud va adauga un nou capitol in demersul sau de arta publica. Daca in 1977-1978, ea repeta cuvantul „NI” pe 54 de billboard-uri raspandite prin Paris, pentru Romania a ales un vers al lui Benjamin Fondane (B. Fundoianu), intelectual nascut la Iasi, naturalizat in Franta inainte de razboi si decedat in lagarul Auschwitz-Birkenau. „CRIERTOUJOURSJUSQUALAFINDUMONDE” va fi reprodus pe numeroase panouri stradale, intr-o forma grafica spectaculoasa, desi greu lizibila. Trecatorii vor fi astfel provocati sa descrifreze aceste cuvinte sensibile, incarcate de emotie, si sa descopere o lucrare de arta in locuri dedicate, de obicei, mesajelor publicitare.

Expozitie Tania Mouraud

   Expozitia de la Eastwards Prospectus are loc la mai putin de un an dupa o ampla retrospectiva dedicata Taniei Mouraud de Centre Pompidou-Metz.

   Artista imposibil de incadrat intr-un curent, Tania Mouraud (nascuta in 1942) are o opera polimorfa, intr-o continua evolutie din 1960, anul in care a inceput sa lucreze. De la pictura, fotografie si instalatii, la performance-uri, video si sunet, toate se regasesc in practica ei. Indiferent de mediul folosit, a cercetat conditia umana in jurul unor teme ca feminismul si consumul si a explorat mereu relatia dintre arta si legaturile sociale. Ea a propus adaugarea unei camere de meditatie in toate apartamentele (1968). Pe panourile publicitare din Paris si-a declarat dezaprobarea fata de societatea care incurajeaza consumul in detrimentul individului (1977). A investigat limitarea perceptiei prin crearea de „mots de forme” (cuvinte de forma) (1989). Din 1998 lucreaza cu fotografie, video si sunet pentru a examina diverse aspecte ale istorieisşi ale vietii.

   Despre Eastwards Prospectus: Eastwards Prospectus este o galerie de arta contemporana cu un program vibrant de expozitii dedicate unor valori confirmate din arta internationala, precum si unor artisti in afirmare, in special din Europa de Est, ale caror lucrari au o putere de fascinatie la nivel international. Infiintata in 2014, Eastwards Prospectus are un spatiu versatil de expunere, care permite organizarea simultana a doua expozitii sau desfasurarea uneia de amploare pe doua niveluri.

   Mai multe informatii pe: eastwardsprospectus.com | taniamouraud.com

   Imagini:

  1. Tania Mouraud, Balafres, 2015, print digital pe hartie fine art, ©ADAGP Tania Mouraud, prin amabilitatea artistei si Eastwards Prospectus
  2. Tania Mouraud, City Performance n1, 1977-1978, interventie urbana in Paris, colectia FRAC Lorraine, ©ADAGP Tania Mouraud, prin amabilitatea artistei si Eastwards Prospectus
  3. Tania Mouraud, One More Night, 1969-2014, installation view, Galerie Rive Droite, Paris, 1970, fotografie de André Morain, prin amabilitatea artistei si Eastwards Prospectus
  4. Tania Mouraud, WYSIWYG, 1989, pictura murala la Grand Palais, Paris, 2006, colectia Musée National d’Art Moderne, Centre Georges Pompidou, fotografie de Thierry Depagne, prin amabilitatea artistei si Eastwards Prospectus
Discutii pe Facebook
libhumanitas.ro
Post a Comment

You don't have permission to register