Multumim pentru vizita! Incercam pe cat posibil sa ajutam la crearea de continut din arii precum cultura, educatie, stiinta. literatura si altele. Orice distribuire este binevenita, asadar va invitam cu drag sa folositi butoanele de Social Media.

Draga ma duc la Charlie

Draga, ma duc la Charlie, de Maryse Wolinski

Comunicat de presa

Draga, ma duc la Charlie, de Maryse Wolinski, sotia caricaturistului Georges Wolinski, ucis in atentatul de la Charlie Hebdo, lansata de Grupul Editorial ALL
la Targul de Carte Gaudeamus

   Draga, ma duc la Charlie este o carte-eveniment scrisa de jurnalista si scriitoarea Maryse Wolinski, care povesteste intr-un mod tulburator cum a trait momentul atacului terorist din 7 ianuarie 2015 in care sotul ei, Georges Wolinski, si-a pierdut viata si toate zilele dramatice care au urmat.

   Grupul Editorial ALL va invita sambata, 19 noiembrie, ora 14.00, sa participati la evenimentul de lansare a cartii Draga, ma duc la Charlie, tradusa in limba romana de Tudorel Urian.

   „Cartea aceasta mi-a oferit o sansa unica: aceea de a privi evenimentele pe care le stiam, din imediata apropiere a uneia dintre victime: sotia lui Georges Wolinski. Experienta este covarsitoare. Totul se amplifica la o stare greu de imaginat. Pe masura ce am realizat traducerea (am facut-o in fix 10 zile) am locuit in mintea si in inima lui Maryse Wolinski. Mi-am modificat starile de spirit in functie de ale ei, am grabit sau am incetinit ritmul scrierii simtind-o ca a facut acelasi lucru. De pilda, halucinantul traseu al asasinilor spre redactia «Charile Hebdo» l-am scris cu pauze lungi, dorind instinctiv sa le prelungesc drumul in speranta desarta ca ar putea interveni ceva care sa schimbe deznodamantul”, declara Tudorel Urian, despre experienta traducerii acestei carti tulburatoare.

   Alaturi de traducatorul cartii, vor fi prezenti Marina Constantinescu, critic de teatru si jurnalist cultural, si Mona Musca, fost ministru al Culturii.

O zi banala care se transforma intr-o tragedie fara sfarsit

   Maryse si Georges erau casatoriti de 47 de ani. O zi absolut banala, din care nu lipsesc plictisitoarele ritualuri casnice de dimineata si obisnuitele discutii administrative intre soti, se transforma intr-un cosmar fara sfarsit. Ritmul si stilul relatarii sunt perfect coordonate cu starile de spirit ale autoarei la diversele ore ale acelei zile fatidice. Pentru Maryse, desenatorul-vedeta de la „Charlie Hebdo” nu a fost Wolinski, asa cum era stiut de o lume intreaga, ci Georges, pur si simplu. Un om cu bune si cu rele, cu tabieturi enervante, dar si cu momente de exaltare, de care o legau o sumedenie de emotii si amintiri. Replici cu sau fara miez, rostite intr-un moment sau altul, zambete abia schitate sau expresii de tristete ori de melancolie, pastrate intr-un colt de memorie, obiecte dragi si poze vechi, de tot felul, completeaza de minune imaginea omului si artistului Georges Wolinski.

   Ultima replica auzita, in momentul in care sotul ei inchidea pentru ultima oara usa casei lor, „Draga, ma duc la Charlie” devine un laitmotiv al cartii. Alaturi de aceasta replica, apare si intrebarea care ii strabate ca un fir rosu paginile: „De ce?” Cititorii au rareori ocazia sa citeasca un text atat de tensionat din punct de vedere existential, aflat, de multe ori, aproape de limita suportabilitatii.

   Draga, ma duc la Charlie este disponibila pe site-ul editurii, pe site-urile partenere si in librariile din intreaga tara.

Despre Maryse Wolinski

   Maryse Wolinski (n. 1943, Alger) este scriitoare si jurnalista. A fost sotia caricaturistului Georges Wolinski, ucis in atentatul din 7 ianuarie 2015, care a avut loc la sediul revistei satirice Charlie Hebdo din Paris.

   La primul ei loc de munca, publicatia „Le Journal du Dimanche”, l-a cunoscut pe viitorul ei sot, caricaturistul Georges Wolinski. Impreuna au avut trei copii, iar dupa nasterea primului copil, Maryse a devenit freelancer, colaborand cu mai multe publicatii precum: „F Magazine”, „Elle”, „Le Généraliste”, revista cu specific medical, si suplimentul de duminica al cotidianului „Le Monde”.

   Este autoarea mai multor bestselleruri in limba franceza, dar si textier si scenarist a diverse productii si seriale TV difuzate in Franta.

   „Draga, ma duc la Charlie!” este cea mai recenta carte scrisa de Maryse Wolinski si primul titlu al autoarei tradus in limba romana.

Discutii pe Facebook
carturesti.ro
Post a Comment

You don't have permission to register