Multumim pentru vizita! Incercam pe cat posibil sa ajutam la crearea de continut din arii precum cultura, educatie, stiinta. literatura si altele. Orice distribuire este binevenita, asadar va invitam cu drag sa folositi butoanele de Social Media.

Degustari vizuale, sonore si literare de Ziua Europeana a Limbilor la Institutul Cultural Român.

Noi evenimente multiculturale în seria Diagonale

   Vineri, 26 septembrie, si sâmbata, 27 septembrie 2014, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38, Bucuresti), Ziua Europeana a Limbilor va fi marcata printr-un program de evenimente culturale, artistice si culinare intitulat Degustari vizuale, sonore si literare. Manifestarea face parte din seria Diagonale,  lansata de ICR în primavara acestui an, serie dedicata multiculturalismului si dialogului între comunitatile nationale.

   Programul cuprinde proiectii de film (Tapinarii, regia: Petru I. Pap, Songs for a Museum, regia:Eliza Zdru si Dacia, dragostea mea, regia: Stefan Constantinescu, Julio Soto), concerte (A.G. Weinberger, Jazzappella), o dezbatere (Dictaturile decapitate prin umor), o degustare de vinuri si mâncaruri traditionale (specifice minoritatilor sârba, lipoveana, ucraineana, evreiasca, maghiara, tatara), o reprezentatie de teatru pentru copii (Punguta cu doi bani) si un atelier de confectionat papusi (ambele cu actorii Teatrului „Anton Pann“ din Râmnicu Vâlcea)  si vernisajul unei expozitii de fotografie (Dialog de iubire, Mihaela Marin).

   Prima întâlnire din seria Diagonale, intitulata Ce sunt Bucurestii?, desfasurata în luna martie, i-a avut ca invitati pe Markó Béla, Ioan Es. Pop si Márton Evelin, iar a doua, organizata în luna iunie a acestui an, a fost dedicata unei personalitati marcante a teatrului evreiesc, Adam Goldfaden.

Accesul publicului este liber.

Afis_ICR_Degustari_Vizuale

Program detaliat:

Vineri, 26 septembrie
Ora 18.00 – Dezbatere: Dictaturile decapitate prin umor
Invitati: Bedros Horasangian, Doru Pop. Moderator: Péter Demény

Ora 19.30 – Degustare de vinuri si mâncaruri traditionale
   O calatorie prin bucatariile minoritatilor conlocuitoare: sârbi, lipoveni, ucraineni, evrei, maghiari, tatari.
Vinuri oferite de Vigna SRL Recas: Alb de Petro Vaselo (Chardonnay),  Rosu de Petro Vaselo (Cabernet Sauvignon), Otarnita (Pinot Noir); AMB Wine Company SRL – Lechinta: Feteasca Regala, Pinot Gris, Merlot; East West Impex SRL Carastelec (Salaj): Friza (Feteasca Regala),  Feteasca Regala, Rose (Pinot Noir) si Serve Ceptura SRL: Dealu Mare borvidek.

Ora 20.30 – Film: Dacia, dragostea mea, regia: Stefan Constantinescu, Julio Soto
   O portretizare plina de umor a evolutiei României de la comunism la capitalism, vazuta prin prisma celui mai carismatic simbol românesc: automobilul Dacia. Documentarul „Dacia, dragostea mea” este o coproductie The Thinklab (Spania) si Hi Film (România), realizata cu sprijinul Programului Media EU, Consiliului National al Cinematografiei din România, Channel 4 – Marea Britanie, SVT – Suedia si Televiziunii Române.

Ora 21.00 – Concert: A.G. Weinberger
   Chitarist de exceptie, vocalist, interpret la muzicuta, producator si realizator de emisiuni radio si TV, producator de albume, A.G.Weinberger a fost numit de critica de specialiate „Mr. Blues al României si „The Transylvanian Guitar Man“.

Sâmbata, 27 septembrie

Ora 11.00 – Spectacol: Punguta cu doi bani, Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea
   Dramatizare dupa Ion Creanga realizata de Ioan Brancu, sef de catedra la UNATC „Ion Luca Caragiale” din Bucuresti, spectacolul a fost premiat la Festivalul  Gulliver de la Galati în 2000 si a numarat sute de reprezentatii cu sali pline, atât în tara cât si în strainatate.

Ora 12.00 – Atelier de confectionat papusi sustinut de actorii Teatrului „Anton Pann“ din Râmnicu Vâlcea
   Împreuna cu actorii care mânuiesc papusile, copiii vor învata întâi sa asambleze partile principale ale acestora, apoi sa le miste. Se va lucra pe mai multe tipuri de papusi.
Atelier pentru copiii între 4 si 10 ani.

Ora 13.00 – Degustare de vinuri si mâncaruri traditionale
   Calatorie prin bucatariile minoritatilor conlocuitoare: sârbi, lipoveni, ucraineni, evrei, maghiari, tatari.
Vinuri de Recas, Lechinta, Carastelec (jud. Salaj) si Dealu Mare oferite de Vigna, AMB Wine Company, East West Impex si Serve Ceptura.

Ora 18.00 – Vernisaj: expozitiei de fotografie „Dialog de iubire“ de Mihaela Marin
   Fotograful de teatru nu se confrunta cu lumea, ci cu o realitate de gradul al doilea, realitate propusa de scena. Mihaela Marin nu fotogra?aza totul, ci îsi impune punctul de vedere, alege, descopera universul artistilor, iubeste scena, dar si fotogra?a în egala masura. Un dialog de iubire se instaureaza între ei. Un schimb de priviri si de emotii egal împartasite.

Ora 19.00 – Film: Tapinarii, regia: Petru I. Pap; Songs for a Museum, regia: Eliza Zdru
Tapinarii sunt o comunitate montana izolata a secoluluui XXI, în inima Maramuresului istoric. Documentarul lui Petru I. Pap ofera o prespectiva asupra acestui trib modern, prins în evolutia controversata a societatii actuale. Realizatorul si-a propus sa capteze esenta acestei vechi forme de munca si viata.
Documentarul semnat de Eliza Zdru, urmareste patru cântareti polifonici de 84 de ani, pe drumuri, cântând în concerte pentru a-si promova primul si singurul album, meditând la un trecut mai fericit si la prezentul descurajant.

Ora 20.30 – Concert: Jazzappella
   Jazzapella – Zoltán András, Ana Bancescu, Elena Morosanu, Ana-Cristina Leonte, Bogdan Tudor si  Mihail Grigore – îsi propune, cu fiecare concert, depasirea limitelor vocale umane. Repertoriul cuprinde hituri pop, piese de coloana sonora, jazz classics, „chanson“ si compozitii originale. Membrii grupului au fost invitati sa concerteze la festivaluri nationale si internationale, în programul pentru 2015 figurând evenimente din Cuba, Marea Britanie si Dubai.

Discutii pe Facebook
libris.ro

Iubitor de arta si bun-simt, dispus intotdeauna la flirt cu Social Media, Advertising, Copywriting, Jurnalism si Fotografie. Entuziast Wordpress si SEO, dar cu limita, jurnalist pensionat inainte de termen din pricina dezgustului politic.

Post a Comment

You don't have permission to register