Multumim pentru vizita! Incercam pe cat posibil sa ajutam la crearea de continut din arii precum cultura, educatie, stiinta. literatura si altele. Orice distribuire este binevenita, asadar va invitam cu drag sa folositi butoanele de Social Media.

DADA-DATA: MISCAREA DADAISTA CELEBRATA ONLINE IN VERSIUNE ROMANEASCA

DADA-DATA: MISCAREA DADAISTA CELEBRATA ONLINE IN VERSIUNE ROMANEASCA

DADA-DATA: MISCAREA DADAISTA CELEBRATA ONLINE IN VERSIUNE ROMANEASCA

Comunicat de Presa

   Cu ocazia celebrarii a 100 de ani de la fondarea miscarii dadaiste si a 120 de ani de la nasterea lui Tristan Tzara, Ambasada Elvetiei in Romania, Ambasada Frantei in Romania, Institutul Francez din Romania, Institutul Cultural Roman si ARCUB-ul isi unesc eforturile pentru a contribui la perpetuarea acestui curent artistic atemporal in randul romanilor. In aceasta optica, platforma interactiva online DADA-DATA.NET va fi lansata in limba romana in cadrul unui eveniment ce va avea loc pe 16 aprilie 2016, incepand cu ora 18:30, la Hanul Gabroveni (Str. Lipscani nr. 84-90).

   Ceremonia va fi inaugurata de catre Ambasadorul Elvetiei, E.S. Domnul Jean-Hubert Leber si Ambasadorul Frantei, E.S. Domnul François Saint-Paul alaturi de Presedintele Institutului Cultural Roman, Domnul Radu Boroianu. Platforma DADA-DATA.NET va putea fi descoperita printr-o prezentare interactiva a variantei in limba romana, efectuata de catre jurnalistul Nicolas Don; momentul va fi urmat de o videoconferinta cu initiatorii acestui proiect digital inovator, David Dufresne si Anita Hugi. Evenimenimentul se va incheia cu interventia artistei Anca Stirbacu, participanta din partea Romaniei la actiunea Dada Hacktathon ce s-a desfasurat la Cabaretul Voltaire din Zurich, care va prezenta noul Manifest Dada.

   Dada-Data este un proiect digital international, realizat in co-productie cu radioteleviziunea elvetiana SRG-SSR, postul de televiuziune franco-germana Arte si studio-ul candadian Akufen, care isi propune sa perpetueze mostenirea dadaismului prin intermediul noilor tehnologii. Astfel, scopul pe care si-o propune aceasta platforma interactiva nu este doar acela de a crea un sentiment de nostalgie in randul adeptilor acestei miscari artistice atipice, dar si de a aduce un suflu nou, in ideea de a o atrage curiozitatea noii generatii. Intr-adevar, site-ul Internet, care a fost lansat oficial pe 5 februarie, contine un anti-muzeu web, DADA-Dépôt, si este realizat pe baza unor excercitii interactive in rafala, denumite „Hacktions Dada”. Aceste sectiuni vor lansate progresiv in limba romana, pe baza unui calendar previzional stabilit in patru etape cu o frecventa saptamanala.

   La baza acestei idei, recompensate cu trei premii pentru orgininalitatea de care a dat dovada, se afla jurnalistul francez David Dufresne, care s-a specializat de-a lungul carierei in promovarea materialelor media online, precum si Anita Hugi, redactoare pentru sectia culturala a postului elvetian SRF. De-a lungul intregului proces de concepere, cei doi creatori s-au inspirat din citatul poetului german Richard Huelsenbeck : „Dada nu poate fi inteles. Trebuie experimentat pe propria piele”.

   Evenimentul este organizat de catre Ambasada Elvetiei in Romania, Ambasada Frantei in Romania, Institutul Francez din Romania, Institutul Cultural Roman si ARCUB-ul in cadrul Centenarului DADA si al expozitiei TZARA.DADA.ETC, precum si pentru a marca 120 ani de la nasterea lui Tristan Tzara.

   Pentru mai multe informatii, va invitam sa consultati website-ul sau pagina de Facebook dedicata evenimentului.

Discutii pe Facebook
Post a Comment

You don't have permission to register