Multumim pentru vizita! Incercam pe cat posibil sa ajutam la crearea de continut din arii precum cultura, educatie, stiinta. literatura si altele. Orice distribuire este binevenita, asadar va invitam cu drag sa folositi butoanele de Social Media.

Cabina literara digitala L.I.R la Institutul Francez

Cabina literara digitala L.I.R la Institutul Francez

Cabina literara digitala L.I.R la Institutul Francez

Comunicat de presa

   PENTRU PRIMA SA DEPLASARE IN STRAINATATE, CABINA L.I.R. SE INSTALEAZA IN ROMANIA, in cadrul Institutelor Franceze din Bucuresti, Cluj-Napoca si Timisoara

   Ca urmare a expunerii sale in cadrul standului Institutului Francez de la Salonul cartii din Paris, cabina literara digitala L.I.R. va demara un turneu in strainatate. Romania a fost selectionata pentru prima etapa a deplasarii sale: dezvaluita publicului bucurestean in urmatoarele zile, cabina va fi expusa in mai multe locatii pana pe 19 iunie. Inaugurarea va avea loc joi 24 martie, incepand cu ora 18.30, la Institutul Francez din Bucuresti (bd. Dacia, nr. 77), in prezenta Ambasadorului Frantei in Romania, E.S. Domnul François Saint-Paul, a Directoarei departamentului Cooperare artistica a Institutului Francez din Paris, Doamna Sophie Renaud, a Directorului Institutului Francez din Romania, Domnul Christophe Gigaudaut, si a Directorului Teatrului Nouvelle Génération – CDN din Lyon, de asemenea autor al proiectului, Domnul Joris Mathieu.

   In cadrul turneului sau in strainatate, cabina L.I.R. va fi expusa la Institutul Francez din Bucuresti in perioada 25 martie – 22 aprilie, inainte de a fi gazduita de catre Institutul Francez din Cluj-Napoca, din 23 mai pana pe 4 iunie, si de a-si incheia parcursul la Institutul Francez din Timisoara, intre 6 si 19 iunie. Aceasta experienta literara imersiva, adevarata «Biblioteca din Babel» digitala, va fi accesibila publicului larg, datorita caracterului sau intuitiv si ludic. Spectatorul este invitat sa aleaga una dintre numeroasele carti puse la dispozitia sa, inainte de a fi trimis intr-o adevarata experienta de realitate augmentata, care conduce la transpunerea operei literare in imagini, voci si muzica, moment in care se contureaza o holograma care citeste un pasaj timp de cateva minute. Proiectul L.I.R. ofera asadar spectatorului o prima idee a lumii imaginate de catre autor, scapand astfel, pret de cateva momente, de realitatea cotidiana.

   Joris Mathieu, autorul proiectului, este absolvent al artelor spectacolului si fondator al trupei Compagnie Haut et Court din Lyon. Pasionat de literatura si de arte plastice, isi lanseaza cariera in domeniul artelor scenice si se implica in favoarea implementarii unor proiecte de arta experimentala care se dovedesc a fi ambitioase datorita utilizarii dimensiunii tehnologice. Operele sale teatrale sunt rezultatul unui buchet subtil de creatie liteara, poetica, muzicala, de iluzii optice, de mijloace de comunicare emergente si de arte digitale, cu scopul de a trezi partea senzoriala a spectatorului. In ultimii ani, succesul abordarii sale artistice a depasit granitele Frantei si isi propune sa atinga un public din ce in ce mai larg. In prezent, Joris Mathieu este director al Teatrului Nouvelle Génération-CDN din Lyon si al Teatrului Les Ateliers.

   In cadrul Lunii Francofoniei, Ambasada Frantei in Romania si Institutul Francez din Romania se angajeaza in promovarea noilor forme de creatie artistica. Prin utilizarea tehnologiilor digitale, proiectul L.I.R. se dovedeşte a fi un dispozitiv inovator de promovare a literaturii in randul publicului larg, dar si o modalitate interactiva de a trezi interesul tinerelor generatii pentru lectura. In urma experientei sale din Romania, catalogul L.I.R. va fi completat cu o lista de opere literare propuse de catre scriitoarea si regizoarea Alexandra Badea, urmand ca transpunerea acestora sub forma unei holograme sa fie realizata de catre actori romani.

   Pentru a descoperi proiectul, dar si pentru a lua parte la eveniment, va invitam sa accesati pagina de Facebook dedicata.

   Instalatia literara digitala L.I.R. face parte din proiectul « Bibliothèques vivantes », initiat de catre Institutul Francez si de catre Ministerul Culturii si Comunicarii francez, in cadrul programului TransARTE, si este prezentata in Romania de catre Ambasada Frantei in Romania si Institutul Francez din Romania, in parteneriat cu Institutul Francez din Serbia, Biblioteca nationala a Serbiei si Teatrul Nouvelle Génération – CDN de Lyon, cu sprijinul BRD-Grupul Société Générale, RFI Romania si TV5MONDE in Romania.

Discutii pe Facebook
libhumanitas.ro
Post a Comment

You don't have permission to register