Multumim pentru vizita! Incercam pe cat posibil sa ajutam la crearea de continut din arii precum cultura, educatie, stiinta. literatura si altele. Orice distribuire este binevenita, asadar va invitam cu drag sa folositi butoanele de Social Media.

Audioteca Seherezadei

Audioteca Seherezadei

Audioteca Șeherezadei – povestea unui proiect cu tâlc

   Unul dintre cele mai relevante lucruri pe care le pot spune despre mine este că ador să citesc. De când mă știu și pentru totdeauna. Și, trăind înconjurată de cărți, nu am cum să le ignor puterea. De a te învăța, de a te reconforta, chiar de a te “salva” în anumite momente. De a-ți deschide ochii și mai ales sufletul. De a-ți stimula inteligența, imaginația și mai ales etica.

   În acest context, afinitatea mea pentru proiectul Audioteca Șeherezadei al asociației culturale Vis-a-Vis și aprecierea mea pentru actrița Adriana Moca, inițiatoarea lui, decurg firesc. Pentru că proiectul cofinanțat de AFCN promovează cultura scrisă. Și nu oriunde, oricui și nici oricum.

   Adriana Moca aduce cărțile mai aproape de două categorii sociale cheie: cei pierduți, cel puțin temporar, pentru societate, și cei pe care societatea nu i-a câștigat încă pe de-a-ntregul: deținuții și copiii. Poate o alăturare neobișnuită la prima vedere, dar ambele categorii au în comun nevoia reală și presantă de repere “bune”, solide, de imaginație și de speranță. Speranță într-o lume mai bună, mai inteligibilă sau măcar altfel decât cea limitată, de zi cu zi. Speranță și dorința de a contribui la crearea unei lumi mai bune.

   Și cum ajung cărțile la cei care au atâta nevoie de ele? Prin lectura unei selecții de fragmente, înregistrarea și transmiterea lor prin stații audio în unitățile de educare (sau reeducare) participante la proiect, prin workshop-uri creative și lecturi performative.

   Prima lectură (pilot) la care am asistat a fost la începutul lui iunie, la Palatul Șuțu. Textul ales din Sylvia Plath, Costumul nici nu contează, purtat de vocea Adrianei Moca și de cea a lui Andrei Dobrin, elev în clasa a 6-a la Școala nr. 80, s-a adresat elevilor din clasa a 9-a mate-info a Colegiului Național Elena Cuza.

Audioteca Seherezadei

   Ei au devenit din ce în ce mai curioși și atrași de poveste, s-au distrat, au discutat pe marginea ei, iar evenimentul s-a încheiat într-o atmosferă caldă, de bucurie și emoție. Iar eu am îmbrățișat-o pe Adriana și am plecat cu un mare zâmbet în suflet. Și mi-am promis că voi reveni cu prima ocazie în lumea Șeherezadei nou-descoperite.

   Și iată că s-a și întâmplat vinerea trecută, în Grădina Verona, la lansarea oficială a proiectului Audioteca Șeherezadei.

   Am visat cu ochii deschiși în timpul lecturii din Nautilus, realizată de Adriana Moca împreună cu autoarea cărții, Ioana Bâldea Constantinescu – și apoi am dat fuga să-mi cumpăr cartea, pentru a continua povestea. (Am citit-o, o recomand și mă gândesc serios să trec la Dincolo de portocali)

   M-am bucurat de feedback-ul pozitiv pe care proiectul îl primește deja, ascultând, în lectura doamnei Andreea Neagoe, Ofițer specialist în cadrul Direcției Reintegrare Socială de la Administrația Națională a Penitenciarelor, “răvașele” deținutilor care au făcut cunoștință cu vocea și poveștile Șeherezadei, și mi-am reconfirmat, fără să fie nevoie, importanța lui, din vorbele doamnei psiholog Ligia Moise.

Audioteca Seherezadei

   M-a emoționat scrisoarea deschisă adresată de Șeherezada-Adriana copiilor, pledoaria-manifest pentru lectură la care ader și pe care v-o ofer mai jos.

Scrisoarea Șeherezadei către copiii ei

Inimioară,

   Îți spun așa, numind emoticonul pe care-l folosești mai des decât cuvântul. Și mi-aș dori să nu uiți cuvintele, tot prescurtând: csf, ncsf, lol, k fc….etc :)

   Azi e 15 septembrie și, pe vremea mea, școala începea la această dată. S-ar putea să râzi când o să-ți spun că o așteptam cu emoția și bucuria revederii unor profi și colegi (pe bune, unii erau extrem de simpatici, dar cred că și azi proporția e aceeași).

   Între timp, vremurile s-au dat de trei ori peste cap, se grăbesc tare, sunt confuze și arată ca vrăjitoarele din poveste, ciufulite și cam urâte. Ca să te apăr de veninul lor aș vrea să-ți dezvălui un secret care sper să-ți folosească. Secretul puterii cărților!

   Din cărți afli așa de multe despre tine și lume încât, cu timpul, nu-ți mai este frică de nimic și de nimeni. Nici măcar de întrebarea “ce-a vrut să spună autorul”. Vei răspunde calm și cu încredere că mai important e să înțelegi bogăția sensurilor din text și să le alegi pe cele care ți se potrivesc. Ce a vrut autorul să spună știe doar el.

   Vei putea să faci conexiuni între informații…Știi că atunci când sunt singure, informațiile sunt triste și neputincioase? …..dar dacă le pui în legătură, o să fii uimit de rezultat. Îți vor arăta un tablou mai mare, din care vei înțelege mecanismele și interesele ascunse ale lumii. Citind, îți vei pune întrebările juste. Sigur vei găsi și răspunsuri. Poate nu imediat, dar ai un strop de răbdare. Citind, vei obține o forță pe care nimeni și nimic nu o va mai putea distruge: libertatea de gândire. Ca s-o dobândești, ai nevoie de cărți!

   Încet-încet, vei putea să numești și să recunoști sentimentele și nemulțumirile. Emoțiile și frustrările. Ale tale și ale celorlalți. Vei putea să-i spui fetei de care ești îndrăgostit că e atât de frumoasă ca … Julieta lui Shakespeare. Sau să-l ajuți pe băiatul cel timid să se apropie de tine, discutând despre o poezie care ți-a plăcut, de pildă din “Pisicoteca practică a lu’ Moș Pârșu”.

   Vei putea deosebi dreptatea de nedreptate, răul de bine, valoarea reală de impostură. Anne Franck îți va fi o bună călăuză. Citește-i jurnalul….

   Unii oameni care conduc lumea asta nu-și doresc pentru toți copiii o educație bazată pe libertate de gândire și curaj. Dar, pentru că tu vei citi și te vei informa, ei nu vor reuși să se înstăpânească pe mintea și conștiința ta. Vei avea forța să te opui!
Citind, vei înțelege repede toate minciunile care ți se vor servi, jocurile de putere și manipulările. Chiar dacă unii vor încerca să te îndepărteze de Adevăr, Bine și Frumusețe, nu vor reuși.

   Știi de ce? Pentru că tu deja vei fi aflat din cărți că în absența Adevărului, Binelui și Frumuseții lumea devine un loc irespirabil, mortal. Și-ți vei dori pentru viitorul tău copil ca ea să fie bună, dreaptă și frumoasă.
Pentru asta e nevoie de minți luminate. Fii tu una dintre ele. Fii cel care se opune violenței, prostiei, minciunii, mizeriei și sărăciei. Orice meserie vei alege, să nu uiți că în cărți se află întotdeauna un răspuns, o idee strălucită, un drum pe care nu-l văzuseși, o mână de ajutor!

Citește când ești trist. Te va ajuta să depășești momentul!

Citește și când ești fericit. Vei afla că poți să prelungești starea în imaginație!

Citește dacă ai prieteni! Prietenia voastră se va îmbogăți!

Citește și dacă n-ai prieteni încă. O carte îți poate fi un excelent companion, sigur și fidel!

Citește, ca să poți trăi într-o sută de pagini experiențe formatoare cât trăiesc alții într-un an sau chiar mai mult…..!

Și, îți promit, pe cuvânt de povestitoare că vei învinge, prin puterea cărților, orice obstacol și orice vrăjitoare!

Cu dragoste,
Șeherezada

________

Fotografii preluate de pe pagina de Facebook Audioteca Șeherezadei

Discutii pe Facebook
carturesti.ro
Post a Comment

You don't have permission to register