Multumim pentru vizita! Incercam pe cat posibil sa ajutam la crearea de continut din arii precum cultura, educatie, stiinta. literatura si altele. Orice distribuire este binevenita, asadar va invitam cu drag sa folositi butoanele de Social Media.

A 20-a editie a Festivalului Filmului Francez

A 20-a editie a Festivalului Filmului Francez, sub semnul muzicii

Comunicat de presa

   Pentru a marca a 20-a editie a Festivalului Filmului Francez, cinefilii si melomanii din sapte orase sunt invitati, intre 2 si 13 noiembrie, sa ia parte la o experienta cinematografica inedita, a carei tema este muzica.

   Organizat de Ambasada Frantei in Romania si Institutul Francez din Romania, festivalul este format din patru sectiuni distincte: Competitia tinerilor regizori francezi, Saptamana Cahiers du Cinéma, dedicata celebrei reviste, Panorama filmelor franceze care au intampinat un succes din partea criticilor si publicului, precum si Retrospectiva consacrata regizoarei Lucile Hadžihalilović.

   In cadrul Competitiei, sunt prezentate sase filme de lungmetraj de debut, realizate de tineri regizori francezi. Publicul roman are posibilitatea de a descoperi operele cinematografice inedite si de a vota in cadrul acestei selectii. Cel mai bun film va fi recompensat cu „Premiul publicului TV5MONDE”, urmand sa fie distribuit ulterior in cinematografele din Romania.

   Inaugurata in 2013, Saptamana Cahiers du Cinéma este realizata cu sprijinul revistei de critica de film si isi propune o programare inedita, pe tema „Muzica si filmul francez”. Jumatate de secol de cinema francez va fi pusa in lumina reflectoarelor, prin proiectia a sase filme de antologie: French Cancan de Jean Renoir, Les Parapluies de Cherbourg de Jacques Demy, Chronique d’Anna Magdalena Bach de Danièle Huillet si Jean-Marie Straub, Mélo de Alain Resnais, Golden Eighties de Chantal Akerman si Mods de Serge Bozon.

   Sectiunea Panorama este consacrata promovarii si difuzarii cinematografiei franceze contemporane, oferind publicului roman oportunitatea de a descoperi sau de a redescoperi filme recente care au cunoscut un succes in randul criticilor. Selectia a fost alcatuita din opt filme premiate in cadrul marilor evenimente cinematografice din lumea intreaga, precum Gala premiilor César, Festivalul international de Film de la Cannes, sau Festivalul international de Film de animatie de la Annecy.

   Cu ocazia acestei editii aniversare, Festivalul Filmului Francez va prezenta retrospectiva Lucile Hadžihalilović, consacrata regizoarei, scenaristei si producatoarei franceze. Doua dintre lungmetrajele sale, Evolution (2016) si Innocence (2005 – laureatul Calului de Bronz in cadrul Festivalului International de Film de la Stockholm) vor fi prezentate in premiera in Romania, in prezenta acesteia.

   Festivalul Filmului Francez reprezinta unul dintre momentele cheie ale programului cultural realizat de catre Ambasada Frantei si Institutul Francez. In acest context, procesul de creatie si profesionistii din a 7-a arta sunt pusi in lumina, prin intermediul unei programari care isi propune sa imbine operele atemporale ale cinematografiei franceze si filmele mai recente, astfel incat publicul roman sa poata descoperi diversitatea patrimoniului cinematografic francez.

   Festivalul Filmului Francez se desfasoara simultan in 7 orase din Romania:

  • Bucuresti, in perioada 3-11 noiembrie, la Cinema Elvire Popesco
  • Iasi, in perioada 4-8 noiembrie, in sala Fondane a Institutului Francez si la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”
  • Timisoara, in perioada 3-6 noiembrie, in amfiteatrul „Aula Magna” din cadrul Universitatii de Vest
  • Sibiu, in perioada 4-6 noiembrie, la libraria Habitus
  • Constanta, in perioada 11-13 noiembrie, la cinematograful Citiplex Tomis Mall
  • Brasov, in perioada 7-8 noiembrie, la Cinemateca Patria
  • Buzau, in perioada 9-10 noiembrie, la Teatrul „George Ciprian”

   Toate filmele sunt in versiunea lor originala si au subtitrare in limba romana.

Discutii pe Facebook
carturesti.ro
Post a Comment

You don't have permission to register