);
COnecteaza-te cu noi

Promotii si evenimente

PROFESORUL SI OMUL DE LITERE ANTOINE COMPAGNON VINE IN ROMANIA

Publicat

pe

PROFESORUL SI OMUL DE LITERE ANTOINE COMPAGNON VINE IN ROMANIA

PROFESORUL SI OMUL DE LITERE ANTOINE COMPAGNON VINE IN ROMANIA in cadrul ciclului de conferinte ale College de France in Romania

Comunicat de presa

   Invitat de catre Ambasada Frantei si Institutul Francez, profesorul si omul de litere Antoine Compagnon va efectua un turneu in Romania, la Bucuresti si la Cluj-Napoca, intre 22 si 25 februarie 2016. Pe durata acestei vizite, Antoine Compagnon va lua parte la conferinte, seminarii, dezbateri sau intalniri cu publicul si va acorda interviuri partenerilor media, dar si presei locale.

   In cursul perioadei petrecute la Bucuresti, prima zi, luni 22 februarie, va fi marcata de conferinta „Les Chiffoniers litteraires” la Universitatea Bucuresti, la ora 10.30 si de o prezentare a cartilor „Antimodernii” si „O vara cu Montaigne” la libraria Humanitas Cismigiu, la ora 18.00. A doua zi, marti 23 februarie, va participa la o intalnire stiintifica la Academia Romana, de la ora 11.00 si va sustine conferinta „Vivre au numerique”, in sala Elvire Popesco, la Institutul Francez, la ora 18.00.

   Deplasarea la Cluj-Napoca, in ziua de miercuri 24 februarie, va debuta cu o alta conferinta „Les Chiffoniers litteraires” la Universitatea Babes-Bolyai, la ora 12.00, urmand ca autorul sa isi prezinte cartea „Petits spleens numeriques” la Universitatea Tehnica, incepand cu ora 18.00. Pentru ultima sa zi petrecuta in Romania, omul de litere va acorda un interviu presei locale din Cluj-Napoca.

   Antoine Compagnon s-a nascut la Bruxelles la data de 20 iulie 1950, intr-o familie de sase copii. Dupa o adolescenta marcata de numeroase experiente in strainatate, s-a intors in Franta pentru a-si termina parcursul scolar intr-un liceu militar din departamentul Sarthe. Fostul elev al Scolii politehnice din Paris obtine titlul de inginer in urma absolvirii Scolii Nationale de Poduri si Sosele, iar in 1977 devine doctor in literatura franceza.

   Cariera sa profesionala incepe in anul urmator, cand devine conferentiar la Scoala politehnica din Paris (1978-1985), pentru ca apoi sa ocupe postul de profesor la Institutul Francez din Marea Britanie (1980-1981), la Universitatea din Normandia Superioara (1981-1985), la Universitatea din Maine (1989-1990), precum si la Universitatea Paris-Sorbona (1994-2006).

   In prezent, ocupa sefia catedrei de „Literatura franceza, moderna si contemporana: istorie, critica, teorie” in cadrul prestigioasei institutii de invatamant si de cercetare College de France (din 2006) si este profesor de limba franceza la Universitatea Columbia (din 1985). De asemenea, este membru in Consiliul de administratie al Bibliotecii nationale din Franta si al Fundatiei Singer-Polignac.

   Specialist in opera lui Michel de Montaigne si a lui Marcel Proust, activitatea neincetata de care a dat dovada Antoine Compagnon in domeniul literar a fost recompensata de catre autoritatile franceze, acordandu-i titlul de Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare in 2007, de Comandor al Palmelor academice in 2008, de Ofiter al Ordinului national al Meritului in 2012 si de Ofiter al Ordinului Artelor si Literelor in 2013.

   Mai multe informatii pe site-ul Institutului Francez sau pe pagina de Facebook.

Discutii pe Facebook
Nemira
Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Promotii si evenimente

Carti deschise pentru minti deschise. A X-a editie a campaniei nationale „Te asteptam în librarie!” – 2018

Publicat

pe

Carti deschise pentru minti deschise - Te asteptam in librarie Herald

   De-a lungul celor zece editii derulate pâna în prezent,  campania Te asteptam în librarie a pornit de la ideea repozitionarii acestui centru cultural (libraria) ca un element activ în viata omului contemporan, încercând sa evidentieze rolul librarului ca formator de opinie si mediator cultural între editura si cititor.

   În perioada 1 august – 1 noiembrie 2018, Editura Herald împreuna cu librariile partenere, îti ofera sansa sa redescoperi importanta lecturii si modul în care cartile îti pot influenta evolutia prin intermediul ideilor, conceptelor si teoriilor transmise de catre cele mai importante personalitati ale istoriei, traditiilor si culturii universale.

   Carti deschise pentru minti deschise este invitatia noastra pentru a considera lectura ca un instrument de învatare, o sursa inepuizabila de idei, inspiratie si intelepciune. Pentru ca suntem împreuna în cautarea celor mai relevante raspunsuri la întrebarile fundamentale, am adus pe rafturile librariilor o colectie de 30 de lucrari inovatoare, care pot deschide în mintea ta noi perspective ale gândirii.

   Descopera acum doar în librarii, reducerea de 20% aplicata la titluri precum Spovedanie (Autobiografia) de Lev Tolstoi, Religie si stiinta de Bertrand Russell, Marea Trezire de Bodhidharma, Totem si tabu de Sigmund Freud, Eliberarea de cunoscut de Jiddu Krishnamurti, Pasi pe Cale de Inayat Khan, Cartea celor cinci cercuri (Go Rin no Shō) de Miyamoto Musashi, Duh si Contemplatie de Alan Watts.

   Fie ca esti în cautarea celor mai importante raspunsuri în paginile cartilor noastre, fie vrei sa petreci o ora de liniste departe de cotidian, nu uita ca în libarie poti gasi surse sigure si valoroase de cunoastere care te pun în acord cu tine însuti si te ajuta sa întelegi mai bine lumea din jurul tau.

Te asteptam în librarie!

Discutii pe Facebook
libhumanitas.ro
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

CONVERSION, colectia de foto-pictura a artistului Daniel Zlota, expusa la QREATOR

Publicat

pe

Daniel Zlota Conversion Raftul cu idei pictura vernisaj

   Artistul Daniel Zlota îsi prezinta colectia CONVERSION, proiect inedit de pictura si colaj fotografic, la QREATOR BY IQOS. Cei interesati o pot vizita în perioada 21-28 iunie 2018.

   Colectia este realizata în colaborare cu 12 cunoscuti fotografi români: Vlad Eftenie, Miluta Flueras, Radu Gasler, Zoltan Marton, Dan Mirica, Ruxandra Ana Mirica, Sorin Onisor, Adrian Petrisor, Crina Popescu, Catalin Urdoi, Liviu Octavian Vasile, Mihnea Turcu.

   ”Totul a plecat de la o idee inedita: sa îmbin pictura si colajul fotografic. Parea o nebunie, dar nu m-am lasat pâna nu am pus-o în practica. Conversion înseamna o reinterpretare a unor povesti surprinse de colegii fotografi, pe care le-am preluat, le-am prelucrat si am reusit sa le reintrepretez într-o maniera proprie, rezultatul fiind de fapt o noua poveste. Va invit sa o descoperiti” – artistul Daniel Zlota.

   ”Iata ca acum pictura si fotografia, doua lumi aparent diferite, se regasesc împeuna într-o sinergie, într-o comuniune adusa prin felul în care Daniel întelege sa le concilieze. Pe de o parte, vedem experienta fotografica prin care artistii s-au dedicat pasiunii lor de a explora lumea, iar pe de alta parte simtim pasiunea pictorului care redescopera lumea prin prisma proprie, cu ajutorul acestui suport de inspiratie pe care îl reprezinta fotografia. Rezulta ceva complet nou. Nu mai sunt nici fotografii, este pictura, dar parca nu e doar pictura, parca sunt lumi întrepatrunse ca într-un vis. Eu ma uit la ele si îmi pare ca ma simt ca într-un vis: exista decupaje, exista tranzitii, exista treceri, exista o contiguitate vizuala. Va invit sa le priviti cu grija, cu atentie, cu admiratie pentru artist, cu curiozitate pentru fotografi si cu încântare”, a declarat fotograful Vlad Eftenie, în cadrul vernisajului de la QREATOR.

Despre Daniel Zlota

   Prins între doua mari pasiuni, dupa mai multi ani de arhitectura, tânarul artist Daniel Zlota a hotarât sa se dedice primei sale pasiuni, pictura. Daniel experimenteaza tehnici mixte, precum vopsea acrilica, acuarela, creionul, carbunele, pastel si colaj. O sursa de inspiratie o constrituie peisajele si temele marine ale pictorului si scenaristului Virgil Moise, dar si lucrarile artistilor internationali precum Castagnet, Zbugvic, Pekel etc. Lucrarile sale se regasesc în colectii personale din S.U.A., Mexic, Anglia, Italia, Spania, Franta, Bulgaria, Cehia si România.

artistul Daniel Zlota Conversion Raftul cu idei

artistul Daniel Zlota

Discutii pe Facebook
libhumanitas.ro
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

Mezzosoprana Emanuela Pascu invitata în spectacolul – Carmen – de pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

Raftul cu idei Carmen Bizet opera

   Opera Nationala Bucuresti prezinta duminica, 1 iulie, ora 18:30 spectacolul Carmen de Georges Bizet, în regia Marinei Emandi Tiron. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

   Opera Carmen reprezinta un caz rar în lumea teatrului muzical. Daca în ceea ce priveste alte lucrari parerile pot fi împartite, în legatura cu Carmen, muzicologii si publicul, elita si spectatorii din balcon, specialistii si necunoascatorii sunt toti de acord: este o capodopera. Mai important, aceasta creatie depaseste barierele nationale. Muzicologii au catalogat-o uneori drept cea mai buna opera compusa vreodata în Franta, iar dupa introducerea ei în Rusia, Ceaikovski a prezis ca în zece ani va fi cea mai populara lucrare de opera din lume. Filosoful Friedrich Nietzsche a numit-o una dintre cele mai originale capodopere din literatura de opera.

   Întregul spectacol este, de la primul la ultimul act, o lupta în arena, la finalul careia nu exista învingatori, ci numai învinsi, starea continua de conflict fiind întretinuta de prestatia interpretilor, îndrumati de catre regizoarea Marina Emandi Tiron sa redea în forta emotiile personajelor.

   Pentru aceasta reprezentatie publicul spectator o va putea urmari pe mezzosoprana Emanuela Pascu în rolul Carmen.

   Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
books-express.ro
Continua sa citesti

Calendar cultural

august, 2018

Filtreaza evenimente culturale

Niciun eveniment cultural

Facebook

Trending

X