);
COnecteaza-te cu noi

Promotii si evenimente

Premiile Creativitatii ARCUB UNATC 2016

Publicat

pe

Premiile Creativitatii ARCUB UNATC 2016

   A mai trecut un an, al patrulea la numar… Asta pentru ca tot e toamna si lumina galben-aurie cu reflexii rosietice invita la visare, nostalgie si melancolie.

   Este al patrulea an de cand ARCUB si UNATC se incapataneaza sa premieze CREATIVITATEA in toate formele, din diferite domenii, de la mai multe universitati. Si asta pentru a saluta un spirit tanar, incapatanat, creator, visator cu ochii larg deschisi, inventiv si indraznet.

   Intr-o seara de duminica, 13 noiembrie, decani, profesori universitari, fotografi, studenti, masteranzi si doctoranzi, prieteni de sprijin s-au adunat cu totii pentru a spune “Bravo! Felicitari!” spiritului creativ.

   Seara a inceput frumos, cu prezentarea domnului Adrian Titieni, o prefata la eveniment, in care s-a remarcat clar motto-ul “Daca Dumnezeu este Creator, noi suntem creativi”.

Premiile Creativitatii ARCUB UNATC 2016   Au urmat premiile:

Emanuela Balint – masterand anul I la Universitatea Nationala de de Arte din Bucuresti. S-a remarcat prin lucrarea de Licenta „Fals ierbar” elaborata din dragostea pentru natura si ingeniozitatea de a conserva efemerul lumii vegetale.

Megumi Okuda – propusa pentru Premiul Creativitatii de Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti. Este studenta in anul IV, specializarea Compozitie, Facultatea de Compozitie, Muzicologie si Pedagogie Muzicala. A demonstrat o creativitate deosebita in compozitiile sale muzicale, combinand elementele specifice din cultura japoneza si din cea romaneasca, atat in muzica pentru instrumente solo cat si in muzica de camera.

Premiile Creativitatii ARCUB UNATC 2016Andreea Luciana Coveianu – doctorand la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, autoare a tezei de doctorat intitulate „Cercetari de hidraulica marina”, sub coordonarea prof. em. dr. ing. Gabriel Tatu. Premianta a dovedit calitati de cercetator, facand fata cu brio cerintelor cu totul speciale atat ale modelarilor matematice si mai ales, a celor fizice.

Ileana Mariana Mates – doctorand la Universitatea Politehnica din Bucuresti si-a facut remarcata creativitatea in domeniul Biomateriale si aplicatiile lor in chirurgia ortopedica – traumatologie si neurologie. Este co-autor al unor inventii si brevete in neuro-chirurgie si ortopedie-traumatologie. A castigat numeroase premii de specialitate si diplome de excelenta.

Alexandra-Elena Ilina– doctorand la Facultatea de Limbi si Literaturi Straine, Departamentul de Limba si Literatura Franceza, Universitatea din Bucuresti. Titlul lucrarii: „La hiérarchie entre texte et image dans le Tristan en prose”. A publicat numeroase articole in limba franceza pe tema tezei de doctorat; este Presedinta a Juriului Goncourt bucurestean si, din pasiunea pentru grafica, a realizat numeroase materiale promotionale pentru evenimentele Universitatii din Bucuresti.

Theodor Georgian Badea – student anul V la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”. Primeste Premiul Creativitatii pentru pentru dezvoltarea unei proteze bionice de mana. Este implicat in proiecte de inventare a unor dispozitive medicale.

Mihai Frincu – Masterand la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti – Facultatea de Imbunatatiri Funciare si Ingineria Mediului. In prezent, lucreaza si ca tehnician in biochimie. Are experienta in procese fermentative la nivel de laborator si pilot, in domeniul ingineria Mediului, calitatea apei, a solului si a aerului.

Andrei Cotarcea – absolvent al sectiei de Regie film si TV Facultatea de Arte a Universitatii Hyperion. Prin scenariile scrise si filmele realizate a dovedit o abordare personala a realitatilor scurtmetrajului contemporan. Portofoliul sau cuprinde atat scenarii de film de scurtmetraj cat si de lungmetraj, dar si piese de teatru.

Anca Oana Abalaru – doctorand Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”. Teza de doctorat: „„Intre” timp si spatiu. Interventii in situri arheologice urbane”; domeniul de cercetare: arta si logica spatiului arhitectural – o „experienta” in continua metamorfozare. Pe baza unei cercetari interdisciplinare, doctoranda analizeaza idei performante, prin care subliniaza faptul ca inchiderea arhitecturii intr-un spatiu construit, deschide limitele mentale, limitele imaginatiei, care vor dezvolta o societate incatusata in propria ei eliberare.

Marian Olteanu – absolvent UNATC, Facultatea de Teatru. Premiat pentru rolurile Astrov si Teleghin din spectacolul de teatru „Unchiul Vania” de A.P. Cehov, productie UNATC 2016 Master, clasa prof.univ.dr. Tania Filip.

   Nume frumoase, oameni tineri, idei noi, multa munca, visuri, sperante, un fel de carusel universitar manat ca de o forta divin-creatoare. Si, ca sa demonstreze toate astea, seara s-a incheiat cu un moment Commedia Dell’Arte, o reprezentatie teatrala a Visului lui Ariel in care Caliban, Prospero si, respectiv, Ariel, au fost interpretati superb de trei tineri actori: Marian Olteanu, Florin Craciun si Tudor Moraru.

Premiile Creativitatii ARCUB UNATC 2016     Asadar, sa retinem: Ce? Premiile Creativitatii. Unde? UNATC Bucuresti. Cum? Cu talent/ munca/ inovatie/ spirit creativ plus ceva impulsuri profesorale si familiale. De ce? Pentru ca exista Oameni Deosebiti care Merita Recunoastere/ Promovare/ Incurajare.

   Concluzie: Felicitari premiantilor! Bravo organizatorilor!

Discutii pe Facebook
books-express.ro

Hello! Eu sunt Ioana si in timpul liber fac ceea ce ar trebui sa faca multi: ma relaxez. Adica citesc(ce imi cade in mana si are "lipici" la public, adica eu), ma uit la filme(mai noi si mai vechi), ascult muzica si, din cand in cand, dau fuga intr-o excursie(ca sa schimb atmosfera si sa-mi eliberez mintea). Imi plac oamenii care nu isi fac un crez si un mod de a fi in a se vaita(de norii de afara, de pisica vecinului, de salariu etc) si iubesc acei oameni care " iubesc pletele si ploaia si camasile-nflorate", vorba cantecului. In rest, om bun.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Promotii si evenimente

Alberto Verones, invitat la pupitrul dirijoral al Operei Nationale Bucuresti pentru spectacolul La Bohème de Giacomo Puccini

Publicat

pe

Raftul cu idei opera La Bohème Puccini

   Opera Nationala Bucuresti prezinta duminica, 20 ianuarie  2019, începând cu ora 18:30 spectacolul La Bohème de Giacomo Puccini, în regia lui Ionel Pantea. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta.

 

(Video: Opera Nationala Bucuresti)

   Spectacolul de pe scena Operei Nationale Bucuresti este construit ca o fresca de epoca, dar fara a respecta perioada în care au plasat actiunea libretistii, adica prima jumatate a secolului XIX- lea. Convins de faptul ca, pentru aceasta opera, Puccini s-a inspirat din propriile experiente ale anilor sai de studentie, regizorul Ionel Pantea si echipa sa de creatie au mutat actiunea peste câteva decenii, catre finalul secolului, în Parisul anilor 1880-1890.

   Astfel, scenografii Stefan Caragiu si Liliana Cenean au recreat cu fidelitatea atmosfera Cartierului Latin din aceasta perioada, cu celebra cafeanea „Momus” si vânzatorii ambulanti de pe strazile orasului, imaginea unei mansarde întunecate, adapost pentru artistii vremii, zorii unei zile aproape de bariera Parisului etc. Practic, spectacolul este o productie traditionala de opera, cu accent pe adevarul istoric si pe interpretarea personajelor, asa cum le-au dorit autorii. Personajele din La Bohème retraiesc astfel pe scena Operei Nationale Bucuresti realitatea cruda data de statutul tinerilor artisti în epoca lui Puccini, dar din care ei reusesc sa evadeze uneori prin creatie, iubire si vis.

   Regizorul Ionel Pantea despre productia La Bohème de pe scena Operei Nationale Bucuresti: „Cred ca este opera cea mai iubita si mai des reprezentata din creatia pucciniana. Am dorit o opera pe bune, convingatoare si vie, facuta cu noima si armonie, cultivând spontaneitatea, naturalul ca valoarea, care sa puna în fapt visele echipei. Doresc acestui spectacol sa-i bucure pe bucuresteni si nu numai, astfel încât sa savureze timp îndelungat aceasta productie.”

   Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
libhumanitas.ro
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

Faust – impunatoarea opera a lui Charles Gounod, pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

Raftul cu idei opera Faust ONB

   Opera Nationala Bucuresti prezinta joi, 17 ianuarie, începând cu ora 18:30 spectacolul Faust de Charles Gounod. Regia poarta semnatura lui Alexandru Tocilescu, scenografia a fost creata de Catalin Ionescu Arbore, coregrafia de catre Alexa Mezincescu, iar miscarea scenica de catre Roxana Colceag. Maestru de cor Daniel Jinga. La pupitrul dirijoral se va afla Tiberiu Soare.

   Legenda lui Faust, aparuta în Evul Mediu, este germana prin atmosefra si spirit. Ea trateaza tema pacatosului care, pentru un scop pamântean, face un pact cu diavolul. De la prima scriere devenita celebra pe acest subiect eroul este un încurca-lume vulgar. Apoi, o data cu reforma lui Martin Luther, legenda capata si unele  influente anticatolice. Temperamentul sentimental al compozitorului Charles Gounod a luat din capodopera lui Goethe subiectul, dar i-a imprimat caracteristici noi, îndepartându-se astfel de semnificatia poemului german. Persoanjele compozitorului simt mai mult decât gândesc, sunt personificari ale sentimentelor, nu ale ideilor sau aspiratiilor. Faust este un sarman batrân, chinuit de dorinta de a obtine dragostea. El recurge la pactul cu diavolul pentru a se bucura din nou, prin tinerete, de placere. Pe de alta parte, Faust nu este nici macar protagonistul principal, cid oar o cauza a desfasurarii dramei, a carei eroina este Margareta. Libretistii, Jules Barbier si Michel Carre au înteles sa adune toate sau aproape toate scenele poemului lui Goethe care se refera la iubirea Margaretei într-o sinteza. La aceste scene, ei au adaugat un personaj nou, cu caracter liric, Siebel.

   Prin opera Faust, Charles Gounod reuseste sa impuna si un nou gen de opera, practicat mai ales în Franta, numit „Grand opera”. El introduce în opera si un divertisment, fragment de balet introdus în opera, „Noaptea Valpurgiei”, devenit un pretext pentru sinteza tematica a unei fantastice calatorii în lumea tenebrelor, a iluziilor si simbolurilor. Includerea tabloului coregrafic nu a facut decât sa sporeasca faima acestei opera, deoarece adauga un plus de spectaculozitate si înlesneste, totodata, accesul publicului la o problematica ermetica în viziunea lui Goethe.

   Urmatoarea reprezentatie va avea loc sâmbata, 16 martie 2019, începând cu ora 18:30.

Biletele se pot achizitiona de la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti sau online, la http://tickets.operanb.ro.

Discutii pe Facebook
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

DESTINE. O serie de documentare biografice despre puterea de a reusi în viata

Publicat

pe

Raftul cu idei documentar Destine Cristiana Grigore

   Documentarul biografic DESTINE, difuzat în premiera nationala la KANAL D, în data de 2 decembrie 2018, la ora 13:00, prezinta incredibila poveste de viata a Cristianei Grigore, o tânara de etnie roma care a copilarit într-un mic sat din Olt, si care din dorinta de a-si depasi conditia si prin multa munca, a ajuns sa fie astazi cercetator în drepturile omului la Universitatea Columbia, din New York, Statele Unite ale Americii.

   Cristiana Grigore deschide, astfel, primul capitol dintr-o serie de filme inspirationale ce prezinta povestile unor oameni deosebiti care au triumfat în viata în ciuda faptului ca destinul nu parea sa le ofere vreo sansa.

   Filmat în stil cinematografic, în acest episod urmarim calatoria Cristianei catre Columbia University si noua ei viata în New York, aflam cum a plecat din România, într-o vara, ca student cu viza de Work &Travel, si cum America a fost tara unde ea a recunoscut pentru prima data ca este de etnie roma.

    „Ma gândesc la destin si, legat de chemarea pe care o ai tu pe lume, la oamenii pe care ajungi sa îi cunosti, poate de la celalalt capat al lumii, poate dintr-o alta clasa sociala. Si toate acestea au ceva magic, ceva ce e dincolo de tine. A vorbi despre identitatea mea roma si experientele care mi s-au întâmplat în State si în România face parte din destinul meu. Uneori ma gândesc oare cum am reusit sa fac toate lucrurile astea, cum am avut puterea sa trec prin multe situatii complicate…  E ca o forta, care uneori îti arata drumul”, povesteste Cristina Grigore.

   Care erau sansele ca aceasta fata, care îsi neaga radacinile, sa ajunga sa scrie pentru The New York Times? Aproape zero! Si, cu toate astea, Cristiana reuseste si este aici sa ne inspire pe toti, ca tot ce trebuie sa facem este sa credem în sansa noastra si sa nu ne abandonam drumul catre împlinirea visului, indiferent de piedicile aparute în cale.

    „Cristiana Grigore are o personalitate extrem de interesanta si are o poveste de viata care poate inspira orice tânar sa îsi urmeze visul. În documentarul <DESTINE> veti vedea cum o fetita, dintr-un sat de lânga Slatina, ajunge sa aiba propriul program la una dintre cele mai prestigioase universitati din Statele Unite ale Americii. Un adevarat exemplu de ambitie si perseverenta”, explica Cristina Dobritoiu si Titi Radoaie, regizorii acestui documentar.

 

   DESTINE face parte dintr-o serie de documentare care prezinta povestile unor români care au dovedit ca succesul poate fi obtinut în pofida celor mai dificile medii sociale si care vor fi difuzate în curând la Kanal D. Documentarul este o productie Oblique Media Film si Movie Production Entertainment, producatori Adela Vrînceanu Celebidachi, Titi Radoaie, Dan Iancau, Cristina Dobritoiu si este regizat de Cristina Dobritoiu si Titi Radoaie.

   Filmul este premiat international la LAIFFA – Los Angeles Independent Film Festival Awards, 2018, pentru Best First Time Filmaker: Adela Vrînceanu Celebidachi, Dan Iancau, Titi Radoaie, Cristina Dobritoiu si a primit OUTSTANDING ACHIEVEMENT AWARD CATEGORY WOMEN’S FILM &  FINALIS DEBUT FILMMAKER & Selectie oficiala & FINALIS DOCUMENTARY FILM & OUTSTANDING ACHIEVEMENT AWARD CATEGORY FILM ON WOMEN, la Calcutta International Cult Film Festival 2018.

Discutii pe Facebook
Continua sa citesti

Calendar cultural

ianuarie, 2019

Filtreaza evenimente culturale

Niciun eveniment cultural

Facebook

Secretul fericirii – din 19 oct. in cinema

Trending

X