);
COnecteaza-te cu noi

Promotii si evenimente

Practica meditatiei de concentrare si a celei analitice

Publicat

pe

Practica meditatiei de concentrare si a celei analitice

   Asociatia Rabten Compassionate Wisdom va invita la un nou curs cu tema “Practica meditatiei de concentrare si a meditatiei analitice”, prelegeri sustinute de calugarul buddhist Gelong Jampa Lungtog, de la Centrul de Înalte Studii Tibetane “Rabten Choeling” din Elvetia.

Data: 15-17 mai 2015
Unde: Centrul Seeds for Happiness
Programul prelegerilor:
Vineri, 19:00-21:00 (seara introductiva, cu intrarea libera)
Sâmbata si duminica, orele 9:00-17:00.

Prelegerile se vor tine în limba engleza, cu traducere în limba româna, si vor fi urmate de sesiuni de întrebari si raspunsuri.

ÎNSCRIERE AICI

Detalii despre invitat si eveniment:

   În Buddhism, cea mai importanta practica a Dharmei o reprezinta însasi practica meditatiei. Constientizând ca radacina tuturor suferintelor, precum si a fericirilor noastre se regaseste în propria minte, antrenarea mintii si transformarea interioara reprezinta cheia tuturor practicilor si calea spre trezire. Cu toate acestea, regasim o multitudine de conceptii gresite, care duc la o întelegere eronata asupra meditatiei sau la o lipsa de întelegere cu privire la ce înseamna meditatia. În cadrul acestui eveniment, invitatul nostru, calugarul buddhist Jampa Lungtog va explica si clarifica ce este în esenta meditatia.

Cursul este dedicat publicului larg si vine în întâmpinarea omului modern, ce aspira sa îsi dezvolte mintea într-un spirit de compasiune si întelepciune, în armonie cu toate fiintele si societatea. Oricine este binevenit la acest eveniment, nu sunt necesare cunostinte anterioare legate de meditatie sau de Buddhism.

Descrierea evenimentului

   Cum ne poate ajuta meditatia în viata de zi cu zi? Care este scopul practicarii ei?  Multe persoane cred ca meditatia este o tehnica de relaxare, dar adevaratul înteles al meditatiei este altul. Meditatia este un antrenament si o educare a mintii, orientate catre un scop. Astfel, practica corecta sporeste si cultiva în propria minte calitatile extraordinare ale compasiunii, dezvolta întelepciunea si claritatea mintii.

   Buddha a explicat numeroase metode de meditatie, în sanscrita: „Bhavana”, ceea ce înseamna „familiarizare”. Ele pot fi clasificate în doua mari categorii: meditatia de concentrare: Sthapita Bhavana si meditatia analitica: Vicharita Bhavana. Ambele tipuri de meditatie sunt necesare. Numai meditatia de concentrare sau numai cea analitica nu duc de unele singure la realizare. Este necesar sa combinam ambele tipuri de meditatie.

Practica meditatiei de concentrare si a celei analitice

Practica meditatiei de concentrare si a celei analitice

   Atunci când practicam meditatia, ne confruntam des cu lipsa de control asupra propriei minti. Pentru a dobândi un bun control al mintii este necesara dezvoltarea concentrarii. În prezent, mintea noastra nu este niciodata calma, linistita, ci este asemenea unui steag fluturat de vânt. Mintea are nevoie sa fie linistita înainte de a fi pusa sa urmareasca gânduri si rationamente analitice importante. Cât timp mintea se misca haotic, fara încetare, va fi practic imposibil sa urmam gânduri precise si profunde.

Meditatia este facilitata si de anumite posturi ale corpului, dar cel mai important aspect ramâne, întotdeauna, pozitia mintii. Unele persoane cred ca meditatia tine doar de postura asezata a trupului, dar nu este asa. Oricine poate sta într-un anumit fel, dar nu corpul face meditatia, ci mintea. (Gonsar Tulku Rinpoche) 

   În cadrul acestui curs, Venerabilul Jampa Lungtog va împartasi cu precizie si claritate din cunostintele sale cu privire la meditatie, rod al multor ani de studiu si practica sub îndrumarea Venerabililor Maestri Geshe Rabten Rinpoche si Gonsar Tulku Rinpoche. 

   Mai multe detalii despre invitat, în cadrul interviului de mai jos, realizat de catre Matei Georgescu înaintea conferintei “Educatie si Cunoastere în Est si în Vest”, din data de 8 Noiembrie 2013.

[derulati la 3:13]

Practica meditatiei de concentrare si a celei analitice_1

Gelong Jampa Lungtog

   Jampa Lungtog a avut bucuria de a fi prezent de mai multe ori în România, în calitate de invitat al Centrului Seeds for Happiness, cu sustinerea editurii Herald si a Asociatiei Rabten Compassionate Wisdom. Este una dintre prezentele buddhiste care sustin o continua predare a învataturii tibetane în România si în Europa. Absolvent de studii superioare tehnice la Zurich, în 1977 îsi începe cursurile de limba tibetana la manastirea budista situata în apropierea lacului Geneva, sub îndrumarea Venerabilului Maestru Geshe Rabten.

   A desfasurat activitati de traducere pentru o seama de importanti Lama, inclusiv si pentru Sanctitatea sa Dalai Lama, în perioada 1979-1995. În 1981 s-a implicat activ implicat în deschiderea Manastirii Budiste: Tashi Rabten din Austria. În prezent, este traducatorul si unul dintre discipolii apropiati ai Venerabilului Maestru Gonsar Tulku Rinpoche.

Costuri si înscriere

   Vineri 15 Mai, pentru seara introductiva, intrarea este libera.
Pe durata învataturilor din weekend (16, 17 Mai.), taxa de participare este de 150 RON/2 zile sau 80 RON/zi.

   Persoanele care momentan nu dispun de fonduri necesare taxei de participare (studenti, persoane fara un loc de munca, samd.) dar îsi doresc sa participe, sunt încurajati sa contacteze organizatorii pentru a beneficia de bursele cu participare gratuita alocate cu ocazia evenimentului. 

   Participarea se face pe baza înscrierii prealabile, locurile fiind limitate.

Adresa centrului este: Str. Fabrica de Chibrituri nr. 16, Sector 4

Pentru mai multe detalii si înscrieri va rugam sa ne scrieti la adresa:info@rabten.ro sau puteti completa direct formularul de înscriere aici: ÎNSCRIERE

Despre organizator:

Rabten   Asociatia Rabten Compassionate Wisdom urmareste prin activitatile sale sa sprijine si sa încurajeze dezvoltarea compasiunii si a întelepciunii în vietile  noastre facând cunoscute metodele vaste si profunde regasite în Buddhism. Citeste mai departe.

Practica meditatiei de concentrare si a celei analitice

Discutii pe Facebook
Nemira

Iubitor de arta si bun-simt, dispus intotdeauna la flirt cu Social Media, Advertising, Copywriting, Jurnalism si Fotografie. Entuziast Wordpress si SEO, dar cu limita, jurnalist pensionat inainte de termen din pricina dezgustului politic.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Promotii si evenimente

Spectacolul O scrisoare pierduta revine pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

O scrisoare pierduta Caragiale opera Raftul cu idei

   Opera Nationala Bucuresti prezinta vineri, 22 iunie, ora 18:30 O scrisoare pierduta opera în doua acte de Dan Dediu. Regia poarta semnatura lui Stefan Neagrau, scenografia a fost realizata de catre Viorica Petrovici, iar lighting design-ul de Cornel Dume. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

   Opera O scrisoare pierduta de Dan Dediu a avut premiera absoluta la Opera Nationala Bucuresti în anul 2012 si este o transpunere în genul teatrului liric a celebrei piese omonime de I.L. Caragiale. Compusa cu mijloace moderne, cu un libret adaptat care nu afecteaza actiunea si limbajul specific dramaturgului, opera reda intentiile din comedia lui Caragiale.

   Compozitorul Dan Dediu despre spectacolul O scrisoare pierduta de pe scena Operei Nationale Bucuresti: „Mi-a luat mult timp sa reusesc conectarea la lumea lui Caragiale. Dupa primirea libretului de la Stefan Neagrau a durat cam un an pâna ce am reusit sa gasesc stecherul potrivit care sa intre în priza atât de speciala a „scrisorii pierdute”.

   Declicul s-a întâmplat în cel mai prozaic mod: eram pierdut în traficul bucurestean si ascultam Radio România Muzical, care transmitea aranjamente dupa tango-uri de Gardel si Piazzolla. Atunci am exclamat: asta e Tipatescu! Restul a venit aproape de la sine: Trahanache, uns cu alifiile ritmurilor si inflexiunilor melodice balcanice; Catavencu, versatil si alunecos într-un  registru ce trece de la hora lunga si romanta la habanera si french can-can; Farfuridi, cu dublura sa în palimpsest Brânzovenescu, pendulând între bossa nova si pesrev turcesc;

   Cetateanul turmentat, luând în piept talazurile fanfarei moldovenesti; Pristanda, fante de cartier cu naduf de musical hollywoodian; Dandanache, un OZN politic arhetipal muiat în sos de vin folcloric, cu un iz suspect de manea, dar cu pretentii si reusita de simfonie; Multimea – o oaste de zevzeci chiuind si chefuind de zor. Si, bineînteles, Zoe: platosa mândra de bolero, ascunzând însa o oaza de omenesc, de iubire si suferinta sub chipul unui vals trist.”

   Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

Lacul Lebedelor, cel mai apreciat balet al tuturor timpurilor pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

Lacul Lebedelor balet Raftul cu idei ONB Ceaikovski

Opera Nationala Bucuresti prezinta miercuri, 20 iunie 2018, începând cu ora 18:30 spectacolul de balet Lacul Lebedelor de Piotr Ilici Ceaikovski. Regia si coregrafia poarta semnatura lui Gheorghe Iancu, scenografia a fost realizata de catre Luisa Spinatelli, iar lighting design-ul de catre Camilla Piccioni.

Coregraful Gheorghe Iancu, despre spectacolul de pe scena Operei Nationale Bucuresti: „Am crescut si am visat cu Lacul lebedelor. Nu stiu ce ma fascina… poate maiestria coregrafului Oleg Danovski, dansatorii sau toate împreuna.

   Cred ca traditia atrage foarte tare publicul fiindca ce am ales sa mentin din versiunea clasica este capodopera, deci nemuritoare. Am considerat ca este foarte bine sa plasez spectacolul în epoca în care a trait Ceaikovski. Este o epoca foarte eleganta, dupa parerea mea. Am fost foarte interesat de istoria ultimului tar rus si am gasit ca este o legatura foarte buna din punct de vedere muzical.

   Putem sa-i spunem balet neoclasic, dar are si zone moderne. Niciodata nu am dorit sa pun o stampila stilistica. Pentru mine stilul trebuie sa fie subjugat ideii. Ideea primeaza. Stilul se definitiveaza din mers.

   Erotismul este ceva ce îmi apartine. Este greu sa vorbesti despre sine, dar întotdeauna senzualitatea si erotismul au facut parte din expresia mea artistica, ca om si ca dansator, si au un mare impact în viata mea, în tot ce am facut, însa cu precadere în teatru.”

Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
Libris.ro
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

Frumoasa din Padurea Adormita, spectacol de balet pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

Frumoasa din Padurea Adormita Ceaikovski balet Raftul cu idei

   Opera Nationala Bucuresti prezinta sâmbata, 16 iunie 2018, începând cu ora 18:30 spectacolul de balet Frumoasa din Padurea Adormita de Piotr Ilici Ceaikovski.

   Regia si coregrafia poarta semnatura lui Vasily Medvedev si Stanislav Fečo, decorul, costumele si light design-ul sunt realizate de Pavol Juráš. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ciprian Teodorascu.

(Imagine si montaj: Sebastian Bucur/ Opera Nationala Bucuresti)

   Coregrafii Vasily Medvedev si Stanislav Fečo promit publicului o experienta unica precum însisi declara: „Este o onoare sa montam spectacolul Frumoasa din Padurea Adormita alaturi de corpul de balet al Operei Nationale Bucuresti, un tribut adus marelui coregraf Marius Petipa cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la nasterea artistului.

   Geniul muzicii lui Piotr Ilici Ceaikovski reda cu finete celebrul basm bazat pe contrastele dintre bine si rau. Dupa traversarea a trei secole, acest spectacol de balet înca stârneste curiozitatea audientei de toate vârstele.

   Întrucât am crescut cu acest titlu legendar si am evoluat într-un numar considerabil de productii ale spectacolului Frumoasa din Padurea Adormita, am încercat sa conservam cele mai semnificative traditii din patrimoniul baletului clasic si, alaturi de un scenariu inedit si costume de poveste, sa oferim o emotie de neuitat audientei.”

Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
Litera.ro
Continua sa citesti

Calendar cultural

iunie, 2018

Filtreaza evenimente culturale

09mai(mai 9)17:30:s30iun(iun 30)17:30:sMemory Clouds.Galeria Anca Poterasu, Strada Plantelor nr. 58, Bucuresti Organizator: Institutul Francez din Bucuresti Tip eveniment cultural 2:Expozitie,Vernisaj Etichete eveniment culturalDecebal Scriba,expozitie,Institutul Francez din Bucuresti,Memory Clouds,vernisaj

Facebook

Trending

X