);
COnecteaza-te cu noi

Promotii si evenimente

Practica meditatiei de concentrare si a celei analitice

Publicat

pe

Practica meditatiei de concentrare si a celei analitice

   Asociatia Rabten Compassionate Wisdom va invita la un nou curs cu tema “Practica meditatiei de concentrare si a meditatiei analitice”, prelegeri sustinute de calugarul buddhist Gelong Jampa Lungtog, de la Centrul de Înalte Studii Tibetane “Rabten Choeling” din Elvetia.

Data: 15-17 mai 2015
Unde: Centrul Seeds for Happiness
Programul prelegerilor:
Vineri, 19:00-21:00 (seara introductiva, cu intrarea libera)
Sâmbata si duminica, orele 9:00-17:00.

Prelegerile se vor tine în limba engleza, cu traducere în limba româna, si vor fi urmate de sesiuni de întrebari si raspunsuri.

ÎNSCRIERE AICI

Detalii despre invitat si eveniment:

   În Buddhism, cea mai importanta practica a Dharmei o reprezinta însasi practica meditatiei. Constientizând ca radacina tuturor suferintelor, precum si a fericirilor noastre se regaseste în propria minte, antrenarea mintii si transformarea interioara reprezinta cheia tuturor practicilor si calea spre trezire. Cu toate acestea, regasim o multitudine de conceptii gresite, care duc la o întelegere eronata asupra meditatiei sau la o lipsa de întelegere cu privire la ce înseamna meditatia. În cadrul acestui eveniment, invitatul nostru, calugarul buddhist Jampa Lungtog va explica si clarifica ce este în esenta meditatia.

Cursul este dedicat publicului larg si vine în întâmpinarea omului modern, ce aspira sa îsi dezvolte mintea într-un spirit de compasiune si întelepciune, în armonie cu toate fiintele si societatea. Oricine este binevenit la acest eveniment, nu sunt necesare cunostinte anterioare legate de meditatie sau de Buddhism.

Descrierea evenimentului

   Cum ne poate ajuta meditatia în viata de zi cu zi? Care este scopul practicarii ei?  Multe persoane cred ca meditatia este o tehnica de relaxare, dar adevaratul înteles al meditatiei este altul. Meditatia este un antrenament si o educare a mintii, orientate catre un scop. Astfel, practica corecta sporeste si cultiva în propria minte calitatile extraordinare ale compasiunii, dezvolta întelepciunea si claritatea mintii.

   Buddha a explicat numeroase metode de meditatie, în sanscrita: „Bhavana”, ceea ce înseamna „familiarizare”. Ele pot fi clasificate în doua mari categorii: meditatia de concentrare: Sthapita Bhavana si meditatia analitica: Vicharita Bhavana. Ambele tipuri de meditatie sunt necesare. Numai meditatia de concentrare sau numai cea analitica nu duc de unele singure la realizare. Este necesar sa combinam ambele tipuri de meditatie.

Practica meditatiei de concentrare si a celei analitice

Practica meditatiei de concentrare si a celei analitice

   Atunci când practicam meditatia, ne confruntam des cu lipsa de control asupra propriei minti. Pentru a dobândi un bun control al mintii este necesara dezvoltarea concentrarii. În prezent, mintea noastra nu este niciodata calma, linistita, ci este asemenea unui steag fluturat de vânt. Mintea are nevoie sa fie linistita înainte de a fi pusa sa urmareasca gânduri si rationamente analitice importante. Cât timp mintea se misca haotic, fara încetare, va fi practic imposibil sa urmam gânduri precise si profunde.

Meditatia este facilitata si de anumite posturi ale corpului, dar cel mai important aspect ramâne, întotdeauna, pozitia mintii. Unele persoane cred ca meditatia tine doar de postura asezata a trupului, dar nu este asa. Oricine poate sta într-un anumit fel, dar nu corpul face meditatia, ci mintea. (Gonsar Tulku Rinpoche) 

   În cadrul acestui curs, Venerabilul Jampa Lungtog va împartasi cu precizie si claritate din cunostintele sale cu privire la meditatie, rod al multor ani de studiu si practica sub îndrumarea Venerabililor Maestri Geshe Rabten Rinpoche si Gonsar Tulku Rinpoche. 

   Mai multe detalii despre invitat, în cadrul interviului de mai jos, realizat de catre Matei Georgescu înaintea conferintei “Educatie si Cunoastere în Est si în Vest”, din data de 8 Noiembrie 2013.

[derulati la 3:13]

Practica meditatiei de concentrare si a celei analitice_1

Gelong Jampa Lungtog

   Jampa Lungtog a avut bucuria de a fi prezent de mai multe ori în România, în calitate de invitat al Centrului Seeds for Happiness, cu sustinerea editurii Herald si a Asociatiei Rabten Compassionate Wisdom. Este una dintre prezentele buddhiste care sustin o continua predare a învataturii tibetane în România si în Europa. Absolvent de studii superioare tehnice la Zurich, în 1977 îsi începe cursurile de limba tibetana la manastirea budista situata în apropierea lacului Geneva, sub îndrumarea Venerabilului Maestru Geshe Rabten.

   A desfasurat activitati de traducere pentru o seama de importanti Lama, inclusiv si pentru Sanctitatea sa Dalai Lama, în perioada 1979-1995. În 1981 s-a implicat activ implicat în deschiderea Manastirii Budiste: Tashi Rabten din Austria. În prezent, este traducatorul si unul dintre discipolii apropiati ai Venerabilului Maestru Gonsar Tulku Rinpoche.

Costuri si înscriere

   Vineri 15 Mai, pentru seara introductiva, intrarea este libera.
Pe durata învataturilor din weekend (16, 17 Mai.), taxa de participare este de 150 RON/2 zile sau 80 RON/zi.

   Persoanele care momentan nu dispun de fonduri necesare taxei de participare (studenti, persoane fara un loc de munca, samd.) dar îsi doresc sa participe, sunt încurajati sa contacteze organizatorii pentru a beneficia de bursele cu participare gratuita alocate cu ocazia evenimentului. 

   Participarea se face pe baza înscrierii prealabile, locurile fiind limitate.

Adresa centrului este: Str. Fabrica de Chibrituri nr. 16, Sector 4

Pentru mai multe detalii si înscrieri va rugam sa ne scrieti la adresa:info@rabten.ro sau puteti completa direct formularul de înscriere aici: ÎNSCRIERE

Despre organizator:

Rabten   Asociatia Rabten Compassionate Wisdom urmareste prin activitatile sale sa sprijine si sa încurajeze dezvoltarea compasiunii si a întelepciunii în vietile  noastre facând cunoscute metodele vaste si profunde regasite în Buddhism. Citeste mai departe.

Practica meditatiei de concentrare si a celei analitice

Discutii pe Facebook

Iubitor de arta si bun-simt, dispus intotdeauna la flirt cu Social Media, Advertising, Copywriting, Jurnalism si Fotografie. Entuziast Wordpress si SEO, dar cu limita, jurnalist pensionat inainte de termen din pricina dezgustului politic.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Promotii si evenimente

NUNTA LUI FIGARO în programul lunii aprilie de pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

Nunta lui Figaro Mozart ONB opera

   Opera Nationala Bucuresti prezinta joi, 18 aprilie 2019, începand cu ora 18:30 spectacolul Nunta lui Figaro de Wolfgang Amadeus Mozart. Regia poarta semnatura lui Alexander Radulescu, scenografia a fost realizata de catre Adriana Urmuzescu, maestru de cor Daniel Jinga, asistent de regie Ştefan Neagrau. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ciprian Teodorascu.

(Video: Opera Nationala Bucuresti)

     Opera Nunta lui Figaro a fost compusa în lunile martie si aprilie ale anului 1786. Ideea unei opere inspirata de piesa lui Pierre Beaumarchais, care crease scandal în Franta, a apartinut atat compozitorului cat si libretistului Lorenzo Da Ponte. Acesta a povestit într-o scrisoare adresata unui prieten: „Nu ispravesc sa scriu cuvintele si Mozart le si concepe muzica”.

    Nunta lui Figaro este prima opera la care au colaborat Mozart cu libretistul Lorenzo Da Ponte. Cei doi au mai realizat împreuna operele „Don Giovanni” si „Così fan tutte”. Mozart a fost cel care i-a adus lui Da Ponte o copie a piesei lui Beaumarchais, iar acesta a transpus-o într-un libret în numai 6 saptamani, traducand textul în italiana, punandu-l în versuri si excluzand toate trimiterile politice. Libretul a primit în final aprobarea Împaratului Joseph al II-lea, iar premiera a avut loc pe 1 Mai 1786 la Burghtheater Wien. În pofida succesului, s-au jucat doar 9 reprezentatii. Acestea aveau o durata de 4 ore, iar publicul entuziasmat solicita deseori bis-uri care dublau acest timp. Se pare ca, Împaratul a emis o hotarare în legatura cu numarul de bis-uri ce puteau fi acordate în cadrul unei reprezentatii cu „Nunta lui Figaro”. În 1789 spectacolul a fost reluat, Mozart si Da Ponte au adus mici modificari muzicale, adaptand partitura pentru interpretarea rolului Susanna. Una dintre marile iubiri ale lui Mozart se spune ca a fost interpreta de la premiera a rolului Susanna din „Nunta lui Figaro”, Nancy Storace.

   Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
books-express.ro
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

Dirijorul Mihnea Ignat, invitat la pupitrul dirijoral pentru ELIXIRUL DRAGOSTEI de pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

Elixirul Dragostei Raftul cu idei opera ONB Gaetano Donizetti

   Opera Nationala Bucuresti prezinta vineri, 19 aprilie 2019, ora 18:30 spectacolul Elixirul dragostei de Gaetano Donizetti. Regia poarta semnatura lui Marco Gandini, scenografia a fost realizata de Adriana Urmuzescu, iar lighting design- ul de catre Virginio Levrio. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Mihnea Ignat – invitat.

   Exemplu tipic de opera bufa, Elixirul Dragostei este una dintre capodoperele donizettiene, alaturi de Don Pasquale. Partitura este fermecatoare, extrem de gratioasa, farsa fiind deopotriva extrem de comica si sentimentala. Dintre momentele superbe ale operei se remarca, în actul I, aria lui Nemorino ,,Quanto è bella”, apoi prezentarea lui Dulcamara ,,Udite, udite” si aria lui Nemorino ,,Una furtiva lagrima”. Actuala montare a operei ,,Elixirul dragostei” la Opera Nationala Bucuresti a avut premiera la data de 20 mai 2012.

   Regizorul Marco Gandini despre Elixirul dragostei de Gaetano Donizetti: ,,Astazi, pentru a pune în scena o opera, ca si în cazul unei piese de teatru, daca vorbim despre lucrari ale trecutului, poarta cu sine întrebarea daca subiectul are sau în ce masura poate avea o semnificatie pentru publicul contemporan. Povestea si muzica din Elixirul dragostei  sunt într-un anume sens contemporane, deoarece nu gasim în ele elemente arhaice, referinte la o anume epoca. Întelegem în schimb modelul unui tanar adolescent îndragostit, cu putina experienta de viata, care crede în iluzia unui medicament în stare sa-i rezolve problemele în dragoste. De asemenea, întelegem tema dorintei de dragoste, diferita la fiecare dintre personajele principale, trio-ul amoros Adina-Nemorino- Belcore. Montarea respecta raporturile dintre personaje, dinamica lor, relatiile de dependenta si influenta dintre ele, care definesc dezvoltarea povestii într-un spatiu atemporal, în care dinamica actiunii, a bucuriei, a dezamagirii, a sperantei, a jocului pot sa fie conturate mai bine, fara constrangerea specifica unui timp istoric sau a unui spatiu care sa le forteze între limite.

   Nemorino si Adina sunt perechea perfecta, asa cum afirma Donizetti, daca nu în mod direct, prin libret, cel putin prin dinamica muzicii de la sfarsitul actului I.”

   Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
Nemira
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

Dragoljub Bajic invitat în spectacolul DON CARLO de de Giuseppe Verdi de pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

Don Carlo Raftul cu idei opera ONB

   Opera Nationala Bucuresti prezinta sambata, 20 aprilie  2019, începand cu ora 18:30 Don Carlo, opera în patru acte de Giuseppe Verdi.  Regia, decorul, costumele si luminile spectacolului poarta semnatura lui Mario De Carlo. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare. Corul Operei Nationale Bucuresti va fi pregatit de catre Daniel Jinga.

(Video: Sebastian Bucur/ Opera Nationala Bucuresti)

   Mario de Carlo despre spectacolul Don Carlo de Giuseppe Verdi ce se va desfasura pe prima scena lirica a tarii: ,,Rolul de regizor (si decoruri, costume si lumini) în cazul <Don Carlo> este ca si cum te-ai arunca de pe stanca din Acapulco. Chiar daca stii ca vei scapa cu viata – pentru ca altii au facut asta înaintea ta – riscul de a fi ranit este mare; si, mai presus de toate, tensiunea adrenalinei se ridica la niveluri critice. Emotiile atat de puternice si pline de satisfactii un sunt usor de demonstrat, în fata altor titluri. În Don Carlo ne aflam fata în fata cu personaje enorme. Este adevarat ca acest lucru se întampla în multe lucrari de Verdi (sa ne gandim la Violetta, la Rigoletto, Azucena, dar nu numai), însa aici toti sunt giganti si se misca toti împreuna!

   Cu un libret în limba franceza semnat de Joseph Méry si Camille du Locle, dupa tragedia lui Friedrich Schiller, opera Don Carlos i-a fost solicitata lui Verdi de catre Opera din Paris – unde a avut loc si premiera la data de 11 martie 1867. Compozitorul a revenit apoi asupra lucrarii sale, daruind contemporanilor si o versiune în limba italiana care a fost prezentata la Teatro alla Scala din Milano la 10 ianuarie 1884. Astfel, opera Don Carlos comandata de francezi va fi denumita în tara lui Verdi Don Carlo, versiune reprezentata frecvent în paralel cu cea originala, în limba franceza.  

   Povestea lucrarii are ca punct incipient situatia politica si sociala din Europa secolului al XVI-lea. Posibila casatorie a tanarului Carlo, fiul regelui Filip al II-lea, cu printesa Elisabeta de Valois, fiica regelui Henri al II-lea, are ca scop aducerea pacii între Franta si Spania, tari aflate în razboi la acea vreme. În ciuda asteptarilor, cei doi se îndragostesc, însa regele Spaniei se împotriveste dorintei celor doi, casatorindu-se el însusi cu tanara printesa. Istoria, politica, religia si dragostea se împletesc ingenios într-un subiect ce contine si o mare parte de fictiune, acuratetea istorica e relativa de dragul povestii.

   Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
books-express.ro
Continua sa citesti

Calendar cultural

aprilie, 2019

Filtreaza evenimente culturale

Niciun eveniment cultural

Facebook

Secretul fericirii – din 19 oct. in cinema

Trending

X