);
COnecteaza-te cu noi

Promotii si evenimente

Practica meditatiei de concentrare si a celei analitice

Publicat

pe

Practica meditatiei de concentrare si a celei analitice

   Asociatia Rabten Compassionate Wisdom va invita la un nou curs cu tema “Practica meditatiei de concentrare si a meditatiei analitice”, prelegeri sustinute de calugarul buddhist Gelong Jampa Lungtog, de la Centrul de Înalte Studii Tibetane “Rabten Choeling” din Elvetia.

Data: 15-17 mai 2015
Unde: Centrul Seeds for Happiness
Programul prelegerilor:
Vineri, 19:00-21:00 (seara introductiva, cu intrarea libera)
Sâmbata si duminica, orele 9:00-17:00.

Prelegerile se vor tine în limba engleza, cu traducere în limba româna, si vor fi urmate de sesiuni de întrebari si raspunsuri.

ÎNSCRIERE AICI

Detalii despre invitat si eveniment:

   În Buddhism, cea mai importanta practica a Dharmei o reprezinta însasi practica meditatiei. Constientizând ca radacina tuturor suferintelor, precum si a fericirilor noastre se regaseste în propria minte, antrenarea mintii si transformarea interioara reprezinta cheia tuturor practicilor si calea spre trezire. Cu toate acestea, regasim o multitudine de conceptii gresite, care duc la o întelegere eronata asupra meditatiei sau la o lipsa de întelegere cu privire la ce înseamna meditatia. În cadrul acestui eveniment, invitatul nostru, calugarul buddhist Jampa Lungtog va explica si clarifica ce este în esenta meditatia.

Cursul este dedicat publicului larg si vine în întâmpinarea omului modern, ce aspira sa îsi dezvolte mintea într-un spirit de compasiune si întelepciune, în armonie cu toate fiintele si societatea. Oricine este binevenit la acest eveniment, nu sunt necesare cunostinte anterioare legate de meditatie sau de Buddhism.

Descrierea evenimentului

   Cum ne poate ajuta meditatia în viata de zi cu zi? Care este scopul practicarii ei?  Multe persoane cred ca meditatia este o tehnica de relaxare, dar adevaratul înteles al meditatiei este altul. Meditatia este un antrenament si o educare a mintii, orientate catre un scop. Astfel, practica corecta sporeste si cultiva în propria minte calitatile extraordinare ale compasiunii, dezvolta întelepciunea si claritatea mintii.

   Buddha a explicat numeroase metode de meditatie, în sanscrita: „Bhavana”, ceea ce înseamna „familiarizare”. Ele pot fi clasificate în doua mari categorii: meditatia de concentrare: Sthapita Bhavana si meditatia analitica: Vicharita Bhavana. Ambele tipuri de meditatie sunt necesare. Numai meditatia de concentrare sau numai cea analitica nu duc de unele singure la realizare. Este necesar sa combinam ambele tipuri de meditatie.

Practica meditatiei de concentrare si a celei analitice

Practica meditatiei de concentrare si a celei analitice

   Atunci când practicam meditatia, ne confruntam des cu lipsa de control asupra propriei minti. Pentru a dobândi un bun control al mintii este necesara dezvoltarea concentrarii. În prezent, mintea noastra nu este niciodata calma, linistita, ci este asemenea unui steag fluturat de vânt. Mintea are nevoie sa fie linistita înainte de a fi pusa sa urmareasca gânduri si rationamente analitice importante. Cât timp mintea se misca haotic, fara încetare, va fi practic imposibil sa urmam gânduri precise si profunde.

Meditatia este facilitata si de anumite posturi ale corpului, dar cel mai important aspect ramâne, întotdeauna, pozitia mintii. Unele persoane cred ca meditatia tine doar de postura asezata a trupului, dar nu este asa. Oricine poate sta într-un anumit fel, dar nu corpul face meditatia, ci mintea. (Gonsar Tulku Rinpoche) 

   În cadrul acestui curs, Venerabilul Jampa Lungtog va împartasi cu precizie si claritate din cunostintele sale cu privire la meditatie, rod al multor ani de studiu si practica sub îndrumarea Venerabililor Maestri Geshe Rabten Rinpoche si Gonsar Tulku Rinpoche. 

   Mai multe detalii despre invitat, în cadrul interviului de mai jos, realizat de catre Matei Georgescu înaintea conferintei “Educatie si Cunoastere în Est si în Vest”, din data de 8 Noiembrie 2013.

[derulati la 3:13]

Practica meditatiei de concentrare si a celei analitice_1

Gelong Jampa Lungtog

   Jampa Lungtog a avut bucuria de a fi prezent de mai multe ori în România, în calitate de invitat al Centrului Seeds for Happiness, cu sustinerea editurii Herald si a Asociatiei Rabten Compassionate Wisdom. Este una dintre prezentele buddhiste care sustin o continua predare a învataturii tibetane în România si în Europa. Absolvent de studii superioare tehnice la Zurich, în 1977 îsi începe cursurile de limba tibetana la manastirea budista situata în apropierea lacului Geneva, sub îndrumarea Venerabilului Maestru Geshe Rabten.

   A desfasurat activitati de traducere pentru o seama de importanti Lama, inclusiv si pentru Sanctitatea sa Dalai Lama, în perioada 1979-1995. În 1981 s-a implicat activ implicat în deschiderea Manastirii Budiste: Tashi Rabten din Austria. În prezent, este traducatorul si unul dintre discipolii apropiati ai Venerabilului Maestru Gonsar Tulku Rinpoche.

Costuri si înscriere

   Vineri 15 Mai, pentru seara introductiva, intrarea este libera.
Pe durata învataturilor din weekend (16, 17 Mai.), taxa de participare este de 150 RON/2 zile sau 80 RON/zi.

   Persoanele care momentan nu dispun de fonduri necesare taxei de participare (studenti, persoane fara un loc de munca, samd.) dar îsi doresc sa participe, sunt încurajati sa contacteze organizatorii pentru a beneficia de bursele cu participare gratuita alocate cu ocazia evenimentului. 

   Participarea se face pe baza înscrierii prealabile, locurile fiind limitate.

Adresa centrului este: Str. Fabrica de Chibrituri nr. 16, Sector 4

Pentru mai multe detalii si înscrieri va rugam sa ne scrieti la adresa:info@rabten.ro sau puteti completa direct formularul de înscriere aici: ÎNSCRIERE

Despre organizator:

Rabten   Asociatia Rabten Compassionate Wisdom urmareste prin activitatile sale sa sprijine si sa încurajeze dezvoltarea compasiunii si a întelepciunii în vietile  noastre facând cunoscute metodele vaste si profunde regasite în Buddhism. Citeste mai departe.

Practica meditatiei de concentrare si a celei analitice

Discutii pe Facebook
libhumanitas.ro

Iubitor de arta si bun-simt, dispus intotdeauna la flirt cu Social Media, Advertising, Copywriting, Jurnalism si Fotografie. Entuziast Wordpress si SEO, dar cu limita, jurnalist pensionat inainte de termen din pricina dezgustului politic.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Promotii si evenimente

Alberto Verones, invitat la pupitrul dirijoral al Operei Nationale Bucuresti pentru spectacolul La Bohème de Giacomo Puccini

Publicat

pe

Raftul cu idei opera La Bohème Puccini

   Opera Nationala Bucuresti prezinta duminica, 20 ianuarie  2019, începând cu ora 18:30 spectacolul La Bohème de Giacomo Puccini, în regia lui Ionel Pantea. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta.

 

(Video: Opera Nationala Bucuresti)

   Spectacolul de pe scena Operei Nationale Bucuresti este construit ca o fresca de epoca, dar fara a respecta perioada în care au plasat actiunea libretistii, adica prima jumatate a secolului XIX- lea. Convins de faptul ca, pentru aceasta opera, Puccini s-a inspirat din propriile experiente ale anilor sai de studentie, regizorul Ionel Pantea si echipa sa de creatie au mutat actiunea peste câteva decenii, catre finalul secolului, în Parisul anilor 1880-1890.

   Astfel, scenografii Stefan Caragiu si Liliana Cenean au recreat cu fidelitatea atmosfera Cartierului Latin din aceasta perioada, cu celebra cafeanea „Momus” si vânzatorii ambulanti de pe strazile orasului, imaginea unei mansarde întunecate, adapost pentru artistii vremii, zorii unei zile aproape de bariera Parisului etc. Practic, spectacolul este o productie traditionala de opera, cu accent pe adevarul istoric si pe interpretarea personajelor, asa cum le-au dorit autorii. Personajele din La Bohème retraiesc astfel pe scena Operei Nationale Bucuresti realitatea cruda data de statutul tinerilor artisti în epoca lui Puccini, dar din care ei reusesc sa evadeze uneori prin creatie, iubire si vis.

   Regizorul Ionel Pantea despre productia La Bohème de pe scena Operei Nationale Bucuresti: „Cred ca este opera cea mai iubita si mai des reprezentata din creatia pucciniana. Am dorit o opera pe bune, convingatoare si vie, facuta cu noima si armonie, cultivând spontaneitatea, naturalul ca valoarea, care sa puna în fapt visele echipei. Doresc acestui spectacol sa-i bucure pe bucuresteni si nu numai, astfel încât sa savureze timp îndelungat aceasta productie.”

   Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
books-express.ro
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

Faust – impunatoarea opera a lui Charles Gounod, pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

Raftul cu idei opera Faust ONB

   Opera Nationala Bucuresti prezinta joi, 17 ianuarie, începând cu ora 18:30 spectacolul Faust de Charles Gounod. Regia poarta semnatura lui Alexandru Tocilescu, scenografia a fost creata de Catalin Ionescu Arbore, coregrafia de catre Alexa Mezincescu, iar miscarea scenica de catre Roxana Colceag. Maestru de cor Daniel Jinga. La pupitrul dirijoral se va afla Tiberiu Soare.

   Legenda lui Faust, aparuta în Evul Mediu, este germana prin atmosefra si spirit. Ea trateaza tema pacatosului care, pentru un scop pamântean, face un pact cu diavolul. De la prima scriere devenita celebra pe acest subiect eroul este un încurca-lume vulgar. Apoi, o data cu reforma lui Martin Luther, legenda capata si unele  influente anticatolice. Temperamentul sentimental al compozitorului Charles Gounod a luat din capodopera lui Goethe subiectul, dar i-a imprimat caracteristici noi, îndepartându-se astfel de semnificatia poemului german. Persoanjele compozitorului simt mai mult decât gândesc, sunt personificari ale sentimentelor, nu ale ideilor sau aspiratiilor. Faust este un sarman batrân, chinuit de dorinta de a obtine dragostea. El recurge la pactul cu diavolul pentru a se bucura din nou, prin tinerete, de placere. Pe de alta parte, Faust nu este nici macar protagonistul principal, cid oar o cauza a desfasurarii dramei, a carei eroina este Margareta. Libretistii, Jules Barbier si Michel Carre au înteles sa adune toate sau aproape toate scenele poemului lui Goethe care se refera la iubirea Margaretei într-o sinteza. La aceste scene, ei au adaugat un personaj nou, cu caracter liric, Siebel.

   Prin opera Faust, Charles Gounod reuseste sa impuna si un nou gen de opera, practicat mai ales în Franta, numit „Grand opera”. El introduce în opera si un divertisment, fragment de balet introdus în opera, „Noaptea Valpurgiei”, devenit un pretext pentru sinteza tematica a unei fantastice calatorii în lumea tenebrelor, a iluziilor si simbolurilor. Includerea tabloului coregrafic nu a facut decât sa sporeasca faima acestei opera, deoarece adauga un plus de spectaculozitate si înlesneste, totodata, accesul publicului la o problematica ermetica în viziunea lui Goethe.

   Urmatoarea reprezentatie va avea loc sâmbata, 16 martie 2019, începând cu ora 18:30.

Biletele se pot achizitiona de la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti sau online, la http://tickets.operanb.ro.

Discutii pe Facebook
Litera.ro
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

DESTINE. O serie de documentare biografice despre puterea de a reusi în viata

Publicat

pe

Raftul cu idei documentar Destine Cristiana Grigore

   Documentarul biografic DESTINE, difuzat în premiera nationala la KANAL D, în data de 2 decembrie 2018, la ora 13:00, prezinta incredibila poveste de viata a Cristianei Grigore, o tânara de etnie roma care a copilarit într-un mic sat din Olt, si care din dorinta de a-si depasi conditia si prin multa munca, a ajuns sa fie astazi cercetator în drepturile omului la Universitatea Columbia, din New York, Statele Unite ale Americii.

   Cristiana Grigore deschide, astfel, primul capitol dintr-o serie de filme inspirationale ce prezinta povestile unor oameni deosebiti care au triumfat în viata în ciuda faptului ca destinul nu parea sa le ofere vreo sansa.

   Filmat în stil cinematografic, în acest episod urmarim calatoria Cristianei catre Columbia University si noua ei viata în New York, aflam cum a plecat din România, într-o vara, ca student cu viza de Work &Travel, si cum America a fost tara unde ea a recunoscut pentru prima data ca este de etnie roma.

    „Ma gândesc la destin si, legat de chemarea pe care o ai tu pe lume, la oamenii pe care ajungi sa îi cunosti, poate de la celalalt capat al lumii, poate dintr-o alta clasa sociala. Si toate acestea au ceva magic, ceva ce e dincolo de tine. A vorbi despre identitatea mea roma si experientele care mi s-au întâmplat în State si în România face parte din destinul meu. Uneori ma gândesc oare cum am reusit sa fac toate lucrurile astea, cum am avut puterea sa trec prin multe situatii complicate…  E ca o forta, care uneori îti arata drumul”, povesteste Cristina Grigore.

   Care erau sansele ca aceasta fata, care îsi neaga radacinile, sa ajunga sa scrie pentru The New York Times? Aproape zero! Si, cu toate astea, Cristiana reuseste si este aici sa ne inspire pe toti, ca tot ce trebuie sa facem este sa credem în sansa noastra si sa nu ne abandonam drumul catre împlinirea visului, indiferent de piedicile aparute în cale.

    „Cristiana Grigore are o personalitate extrem de interesanta si are o poveste de viata care poate inspira orice tânar sa îsi urmeze visul. În documentarul <DESTINE> veti vedea cum o fetita, dintr-un sat de lânga Slatina, ajunge sa aiba propriul program la una dintre cele mai prestigioase universitati din Statele Unite ale Americii. Un adevarat exemplu de ambitie si perseverenta”, explica Cristina Dobritoiu si Titi Radoaie, regizorii acestui documentar.

 

   DESTINE face parte dintr-o serie de documentare care prezinta povestile unor români care au dovedit ca succesul poate fi obtinut în pofida celor mai dificile medii sociale si care vor fi difuzate în curând la Kanal D. Documentarul este o productie Oblique Media Film si Movie Production Entertainment, producatori Adela Vrînceanu Celebidachi, Titi Radoaie, Dan Iancau, Cristina Dobritoiu si este regizat de Cristina Dobritoiu si Titi Radoaie.

   Filmul este premiat international la LAIFFA – Los Angeles Independent Film Festival Awards, 2018, pentru Best First Time Filmaker: Adela Vrînceanu Celebidachi, Dan Iancau, Titi Radoaie, Cristina Dobritoiu si a primit OUTSTANDING ACHIEVEMENT AWARD CATEGORY WOMEN’S FILM &  FINALIS DEBUT FILMMAKER & Selectie oficiala & FINALIS DOCUMENTARY FILM & OUTSTANDING ACHIEVEMENT AWARD CATEGORY FILM ON WOMEN, la Calcutta International Cult Film Festival 2018.

Discutii pe Facebook
Libris.ro
Continua sa citesti

Calendar cultural

ianuarie, 2019

Filtreaza evenimente culturale

Niciun eveniment cultural

Facebook

Secretul fericirii – din 19 oct. in cinema

Trending

X