);
COnecteaza-te cu noi

Promotii si evenimente

Practica meditatiei de concentrare si a celei analitice

Publicat

pe

Practica meditatiei de concentrare si a celei analitice

   Asociatia Rabten Compassionate Wisdom va invita la un nou curs cu tema “Practica meditatiei de concentrare si a meditatiei analitice”, prelegeri sustinute de calugarul buddhist Gelong Jampa Lungtog, de la Centrul de Înalte Studii Tibetane “Rabten Choeling” din Elvetia.

Data: 15-17 mai 2015
Unde: Centrul Seeds for Happiness
Programul prelegerilor:
Vineri, 19:00-21:00 (seara introductiva, cu intrarea libera)
Sâmbata si duminica, orele 9:00-17:00.

Prelegerile se vor tine în limba engleza, cu traducere în limba româna, si vor fi urmate de sesiuni de întrebari si raspunsuri.

ÎNSCRIERE AICI

Detalii despre invitat si eveniment:

   În Buddhism, cea mai importanta practica a Dharmei o reprezinta însasi practica meditatiei. Constientizând ca radacina tuturor suferintelor, precum si a fericirilor noastre se regaseste în propria minte, antrenarea mintii si transformarea interioara reprezinta cheia tuturor practicilor si calea spre trezire. Cu toate acestea, regasim o multitudine de conceptii gresite, care duc la o întelegere eronata asupra meditatiei sau la o lipsa de întelegere cu privire la ce înseamna meditatia. În cadrul acestui eveniment, invitatul nostru, calugarul buddhist Jampa Lungtog va explica si clarifica ce este în esenta meditatia.

Cursul este dedicat publicului larg si vine în întâmpinarea omului modern, ce aspira sa îsi dezvolte mintea într-un spirit de compasiune si întelepciune, în armonie cu toate fiintele si societatea. Oricine este binevenit la acest eveniment, nu sunt necesare cunostinte anterioare legate de meditatie sau de Buddhism.

Descrierea evenimentului

   Cum ne poate ajuta meditatia în viata de zi cu zi? Care este scopul practicarii ei?  Multe persoane cred ca meditatia este o tehnica de relaxare, dar adevaratul înteles al meditatiei este altul. Meditatia este un antrenament si o educare a mintii, orientate catre un scop. Astfel, practica corecta sporeste si cultiva în propria minte calitatile extraordinare ale compasiunii, dezvolta întelepciunea si claritatea mintii.

   Buddha a explicat numeroase metode de meditatie, în sanscrita: „Bhavana”, ceea ce înseamna „familiarizare”. Ele pot fi clasificate în doua mari categorii: meditatia de concentrare: Sthapita Bhavana si meditatia analitica: Vicharita Bhavana. Ambele tipuri de meditatie sunt necesare. Numai meditatia de concentrare sau numai cea analitica nu duc de unele singure la realizare. Este necesar sa combinam ambele tipuri de meditatie.

Practica meditatiei de concentrare si a celei analitice

Practica meditatiei de concentrare si a celei analitice

   Atunci când practicam meditatia, ne confruntam des cu lipsa de control asupra propriei minti. Pentru a dobândi un bun control al mintii este necesara dezvoltarea concentrarii. În prezent, mintea noastra nu este niciodata calma, linistita, ci este asemenea unui steag fluturat de vânt. Mintea are nevoie sa fie linistita înainte de a fi pusa sa urmareasca gânduri si rationamente analitice importante. Cât timp mintea se misca haotic, fara încetare, va fi practic imposibil sa urmam gânduri precise si profunde.

Meditatia este facilitata si de anumite posturi ale corpului, dar cel mai important aspect ramâne, întotdeauna, pozitia mintii. Unele persoane cred ca meditatia tine doar de postura asezata a trupului, dar nu este asa. Oricine poate sta într-un anumit fel, dar nu corpul face meditatia, ci mintea. (Gonsar Tulku Rinpoche) 

   În cadrul acestui curs, Venerabilul Jampa Lungtog va împartasi cu precizie si claritate din cunostintele sale cu privire la meditatie, rod al multor ani de studiu si practica sub îndrumarea Venerabililor Maestri Geshe Rabten Rinpoche si Gonsar Tulku Rinpoche. 

   Mai multe detalii despre invitat, în cadrul interviului de mai jos, realizat de catre Matei Georgescu înaintea conferintei “Educatie si Cunoastere în Est si în Vest”, din data de 8 Noiembrie 2013.

[derulati la 3:13]

Practica meditatiei de concentrare si a celei analitice_1

Gelong Jampa Lungtog

   Jampa Lungtog a avut bucuria de a fi prezent de mai multe ori în România, în calitate de invitat al Centrului Seeds for Happiness, cu sustinerea editurii Herald si a Asociatiei Rabten Compassionate Wisdom. Este una dintre prezentele buddhiste care sustin o continua predare a învataturii tibetane în România si în Europa. Absolvent de studii superioare tehnice la Zurich, în 1977 îsi începe cursurile de limba tibetana la manastirea budista situata în apropierea lacului Geneva, sub îndrumarea Venerabilului Maestru Geshe Rabten.

   A desfasurat activitati de traducere pentru o seama de importanti Lama, inclusiv si pentru Sanctitatea sa Dalai Lama, în perioada 1979-1995. În 1981 s-a implicat activ implicat în deschiderea Manastirii Budiste: Tashi Rabten din Austria. În prezent, este traducatorul si unul dintre discipolii apropiati ai Venerabilului Maestru Gonsar Tulku Rinpoche.

Costuri si înscriere

   Vineri 15 Mai, pentru seara introductiva, intrarea este libera.
Pe durata învataturilor din weekend (16, 17 Mai.), taxa de participare este de 150 RON/2 zile sau 80 RON/zi.

   Persoanele care momentan nu dispun de fonduri necesare taxei de participare (studenti, persoane fara un loc de munca, samd.) dar îsi doresc sa participe, sunt încurajati sa contacteze organizatorii pentru a beneficia de bursele cu participare gratuita alocate cu ocazia evenimentului. 

   Participarea se face pe baza înscrierii prealabile, locurile fiind limitate.

Adresa centrului este: Str. Fabrica de Chibrituri nr. 16, Sector 4

Pentru mai multe detalii si înscrieri va rugam sa ne scrieti la adresa:info@rabten.ro sau puteti completa direct formularul de înscriere aici: ÎNSCRIERE

Despre organizator:

Rabten   Asociatia Rabten Compassionate Wisdom urmareste prin activitatile sale sa sprijine si sa încurajeze dezvoltarea compasiunii si a întelepciunii în vietile  noastre facând cunoscute metodele vaste si profunde regasite în Buddhism. Citeste mai departe.

Practica meditatiei de concentrare si a celei analitice

Discutii pe Facebook

Iubitor de arta si bun-simt, dispus intotdeauna la flirt cu Social Media, Advertising, Copywriting, Jurnalism si Fotografie. Entuziast Wordpress si SEO, dar cu limita, jurnalist pensionat inainte de termen din pricina dezgustului politic.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Promotii si evenimente

Carti deschise pentru minti deschise. A X-a editie a campaniei nationale „Te asteptam în librarie!” – 2018

Publicat

pe

Carti deschise pentru minti deschise - Te asteptam in librarie Herald

   De-a lungul celor zece editii derulate pâna în prezent,  campania Te asteptam în librarie a pornit de la ideea repozitionarii acestui centru cultural (libraria) ca un element activ în viata omului contemporan, încercând sa evidentieze rolul librarului ca formator de opinie si mediator cultural între editura si cititor.

   În perioada 1 august – 1 noiembrie 2018, Editura Herald împreuna cu librariile partenere, îti ofera sansa sa redescoperi importanta lecturii si modul în care cartile îti pot influenta evolutia prin intermediul ideilor, conceptelor si teoriilor transmise de catre cele mai importante personalitati ale istoriei, traditiilor si culturii universale.

   Carti deschise pentru minti deschise este invitatia noastra pentru a considera lectura ca un instrument de învatare, o sursa inepuizabila de idei, inspiratie si intelepciune. Pentru ca suntem împreuna în cautarea celor mai relevante raspunsuri la întrebarile fundamentale, am adus pe rafturile librariilor o colectie de 30 de lucrari inovatoare, care pot deschide în mintea ta noi perspective ale gândirii.

   Descopera acum doar în librarii, reducerea de 20% aplicata la titluri precum Spovedanie (Autobiografia) de Lev Tolstoi, Religie si stiinta de Bertrand Russell, Marea Trezire de Bodhidharma, Totem si tabu de Sigmund Freud, Eliberarea de cunoscut de Jiddu Krishnamurti, Pasi pe Cale de Inayat Khan, Cartea celor cinci cercuri (Go Rin no Shō) de Miyamoto Musashi, Duh si Contemplatie de Alan Watts.

   Fie ca esti în cautarea celor mai importante raspunsuri în paginile cartilor noastre, fie vrei sa petreci o ora de liniste departe de cotidian, nu uita ca în libarie poti gasi surse sigure si valoroase de cunoastere care te pun în acord cu tine însuti si te ajuta sa întelegi mai bine lumea din jurul tau.

Te asteptam în librarie!

Discutii pe Facebook
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

CONVERSION, colectia de foto-pictura a artistului Daniel Zlota, expusa la QREATOR

Publicat

pe

Daniel Zlota Conversion Raftul cu idei pictura vernisaj

   Artistul Daniel Zlota îsi prezinta colectia CONVERSION, proiect inedit de pictura si colaj fotografic, la QREATOR BY IQOS. Cei interesati o pot vizita în perioada 21-28 iunie 2018.

   Colectia este realizata în colaborare cu 12 cunoscuti fotografi români: Vlad Eftenie, Miluta Flueras, Radu Gasler, Zoltan Marton, Dan Mirica, Ruxandra Ana Mirica, Sorin Onisor, Adrian Petrisor, Crina Popescu, Catalin Urdoi, Liviu Octavian Vasile, Mihnea Turcu.

   ”Totul a plecat de la o idee inedita: sa îmbin pictura si colajul fotografic. Parea o nebunie, dar nu m-am lasat pâna nu am pus-o în practica. Conversion înseamna o reinterpretare a unor povesti surprinse de colegii fotografi, pe care le-am preluat, le-am prelucrat si am reusit sa le reintrepretez într-o maniera proprie, rezultatul fiind de fapt o noua poveste. Va invit sa o descoperiti” – artistul Daniel Zlota.

   ”Iata ca acum pictura si fotografia, doua lumi aparent diferite, se regasesc împeuna într-o sinergie, într-o comuniune adusa prin felul în care Daniel întelege sa le concilieze. Pe de o parte, vedem experienta fotografica prin care artistii s-au dedicat pasiunii lor de a explora lumea, iar pe de alta parte simtim pasiunea pictorului care redescopera lumea prin prisma proprie, cu ajutorul acestui suport de inspiratie pe care îl reprezinta fotografia. Rezulta ceva complet nou. Nu mai sunt nici fotografii, este pictura, dar parca nu e doar pictura, parca sunt lumi întrepatrunse ca într-un vis. Eu ma uit la ele si îmi pare ca ma simt ca într-un vis: exista decupaje, exista tranzitii, exista treceri, exista o contiguitate vizuala. Va invit sa le priviti cu grija, cu atentie, cu admiratie pentru artist, cu curiozitate pentru fotografi si cu încântare”, a declarat fotograful Vlad Eftenie, în cadrul vernisajului de la QREATOR.

Despre Daniel Zlota

   Prins între doua mari pasiuni, dupa mai multi ani de arhitectura, tânarul artist Daniel Zlota a hotarât sa se dedice primei sale pasiuni, pictura. Daniel experimenteaza tehnici mixte, precum vopsea acrilica, acuarela, creionul, carbunele, pastel si colaj. O sursa de inspiratie o constrituie peisajele si temele marine ale pictorului si scenaristului Virgil Moise, dar si lucrarile artistilor internationali precum Castagnet, Zbugvic, Pekel etc. Lucrarile sale se regasesc în colectii personale din S.U.A., Mexic, Anglia, Italia, Spania, Franta, Bulgaria, Cehia si România.

artistul Daniel Zlota Conversion Raftul cu idei

artistul Daniel Zlota

Discutii pe Facebook
libhumanitas.ro
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

Mezzosoprana Emanuela Pascu invitata în spectacolul – Carmen – de pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

Raftul cu idei Carmen Bizet opera

   Opera Nationala Bucuresti prezinta duminica, 1 iulie, ora 18:30 spectacolul Carmen de Georges Bizet, în regia Marinei Emandi Tiron. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

   Opera Carmen reprezinta un caz rar în lumea teatrului muzical. Daca în ceea ce priveste alte lucrari parerile pot fi împartite, în legatura cu Carmen, muzicologii si publicul, elita si spectatorii din balcon, specialistii si necunoascatorii sunt toti de acord: este o capodopera. Mai important, aceasta creatie depaseste barierele nationale. Muzicologii au catalogat-o uneori drept cea mai buna opera compusa vreodata în Franta, iar dupa introducerea ei în Rusia, Ceaikovski a prezis ca în zece ani va fi cea mai populara lucrare de opera din lume. Filosoful Friedrich Nietzsche a numit-o una dintre cele mai originale capodopere din literatura de opera.

   Întregul spectacol este, de la primul la ultimul act, o lupta în arena, la finalul careia nu exista învingatori, ci numai învinsi, starea continua de conflict fiind întretinuta de prestatia interpretilor, îndrumati de catre regizoarea Marina Emandi Tiron sa redea în forta emotiile personajelor.

   Pentru aceasta reprezentatie publicul spectator o va putea urmari pe mezzosoprana Emanuela Pascu în rolul Carmen.

   Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
books-express.ro
Continua sa citesti

Calendar cultural

septembrie, 2018

Filtreaza evenimente culturale

Niciun eveniment cultural

Facebook

Trending

X