);
COnecteaza-te cu noi

Promotii si evenimente

Picnic Poetic – Haikunoi 2016

Publicat

pe

Picnic Poetic – Haikunoi 2016

Picnic Poetic – Haikunoi 2016

Comunicat de Presa

   TINERII FRANCOFONI SE PREGATESC SA SARBATOREASCA LUNA FRANCOFONIEI in cadrul evenimentului „Picnic Poetic – Haikunoi 2016”

   Ca urmare a succesului inregistrat in cadrul primei editii de anul trecut, Ambasada Frantei in Romania si Institutul Francez din Romania se pregatesc de o noua campanie „Picnic Poetic – Haikunoi”. Cu acest prilej, evenimentul se va desfasura in 54 de locatii simultan, vineri 18 martie, in intervalul orar 12.00 – 14.00. Pe toata aceasta durata, participantii vor avea ocazia de a lua parte la activitatile propuse de catre organizatori, publicandu-si creatiile poetice pe pagina de Facebook a evenimentului sau pe cea personala, adaugand hashtag-ul #Haikunoi2016.

   Pentru a sarbatori Luna Francofoniei, acest eveniment de mare amploare isi propune promovarea limbii franceze si a multilingvismului intr-o atmosfera de convivialitate la care vor lua parte tinerii francofoni, corpul didactic, dar si personalitati marcante din lumea diplomatiei, cea institutionala, sau din sfera afacerilor. Pe langa faptul ca este un moment prielnic pentru a impartasi creatii poetice in franceza pe retelele sociale, aceasta intalnire isi propune sa aduca laolalta toti reprezentantii francofoniei din Romania.

   Evenimentul va fi deschis la Bucuresti de catre Ambasadorul Frantei in Romania, E.S. Domnul François Saint-Paul, care va fi prezent alaturi de elevii liceului Ion Creanga in prima parte a programului, pentru ca apoi sa incheie aceasta intalnire a francofoniei in cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara, alaturi de rectorul institutiei academice, Domnul Sorin Cimpeanu. In acelasi timp, directorul Institutului Francez din Romania, Domnul Christophe Gigaudaut va inaugura aceasta editie in prezenta studentilor din cadrul Universitatii Ovidius din Constanta.

   In Bucuresti, publicul larg poate lua parte la picnicul francofon poetic fie la Casa Universitarilor, fie la libraria franceza Kyralina in intervalul orar susmentionat. Totodata, evenimentul va avea loc in marea parte a oraselor din Romania, unde institutiile organizatoare vor beneficia de prezenta mai multor Ambasadori francofoni sau francofili, dar si a unor reprezentanti ai organizatiilor francofone multilaterale. Amploarea evenimentului va depasi granitele nationale, cu ocazia prezentei Ambasadorului Romaniei in Franta, E.S. Domnul Luca Niculescu, la liceul Louis-le-Grand din Paris.

   Conform dictionarului Larousse, un haïku este „o scurta poezie de saptesprazece silabe, care este compusa din trei versuri (respectiv din 5, 7 si 5 silabe); in general, haïku-ul evoca un peisaj sau o stare de spirit”. Principiul picnicului poetic consta in conceperea poemelor in limba franceza, iar constrangerile de redactare variaza in functie de varsta si cunostiintele fiecarui participant. Tototdata, aceste reguli de stil nu trebuie sa limiteze nicidecum libertatea de exprimare si alegerea temelor care vor fi abordate de catre tinerii creatori.

   Pentru a lua parte la eveniment, precum si pentru a regasi lista completa a locatiilor si a participantilor, accesati pagina de Facebook sau pagina Twitter.

Discutii pe Facebook
Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Promotii si evenimente

Spectacolul O scrisoare pierduta revine pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

O scrisoare pierduta Caragiale opera Raftul cu idei

   Opera Nationala Bucuresti prezinta vineri, 22 iunie, ora 18:30 O scrisoare pierduta opera în doua acte de Dan Dediu. Regia poarta semnatura lui Stefan Neagrau, scenografia a fost realizata de catre Viorica Petrovici, iar lighting design-ul de Cornel Dume. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

   Opera O scrisoare pierduta de Dan Dediu a avut premiera absoluta la Opera Nationala Bucuresti în anul 2012 si este o transpunere în genul teatrului liric a celebrei piese omonime de I.L. Caragiale. Compusa cu mijloace moderne, cu un libret adaptat care nu afecteaza actiunea si limbajul specific dramaturgului, opera reda intentiile din comedia lui Caragiale.

   Compozitorul Dan Dediu despre spectacolul O scrisoare pierduta de pe scena Operei Nationale Bucuresti: „Mi-a luat mult timp sa reusesc conectarea la lumea lui Caragiale. Dupa primirea libretului de la Stefan Neagrau a durat cam un an pâna ce am reusit sa gasesc stecherul potrivit care sa intre în priza atât de speciala a „scrisorii pierdute”.

   Declicul s-a întâmplat în cel mai prozaic mod: eram pierdut în traficul bucurestean si ascultam Radio România Muzical, care transmitea aranjamente dupa tango-uri de Gardel si Piazzolla. Atunci am exclamat: asta e Tipatescu! Restul a venit aproape de la sine: Trahanache, uns cu alifiile ritmurilor si inflexiunilor melodice balcanice; Catavencu, versatil si alunecos într-un  registru ce trece de la hora lunga si romanta la habanera si french can-can; Farfuridi, cu dublura sa în palimpsest Brânzovenescu, pendulând între bossa nova si pesrev turcesc;

   Cetateanul turmentat, luând în piept talazurile fanfarei moldovenesti; Pristanda, fante de cartier cu naduf de musical hollywoodian; Dandanache, un OZN politic arhetipal muiat în sos de vin folcloric, cu un iz suspect de manea, dar cu pretentii si reusita de simfonie; Multimea – o oaste de zevzeci chiuind si chefuind de zor. Si, bineînteles, Zoe: platosa mândra de bolero, ascunzând însa o oaza de omenesc, de iubire si suferinta sub chipul unui vals trist.”

   Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

Lacul Lebedelor, cel mai apreciat balet al tuturor timpurilor pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

Lacul Lebedelor balet Raftul cu idei ONB Ceaikovski

Opera Nationala Bucuresti prezinta miercuri, 20 iunie 2018, începând cu ora 18:30 spectacolul de balet Lacul Lebedelor de Piotr Ilici Ceaikovski. Regia si coregrafia poarta semnatura lui Gheorghe Iancu, scenografia a fost realizata de catre Luisa Spinatelli, iar lighting design-ul de catre Camilla Piccioni.

Coregraful Gheorghe Iancu, despre spectacolul de pe scena Operei Nationale Bucuresti: „Am crescut si am visat cu Lacul lebedelor. Nu stiu ce ma fascina… poate maiestria coregrafului Oleg Danovski, dansatorii sau toate împreuna.

   Cred ca traditia atrage foarte tare publicul fiindca ce am ales sa mentin din versiunea clasica este capodopera, deci nemuritoare. Am considerat ca este foarte bine sa plasez spectacolul în epoca în care a trait Ceaikovski. Este o epoca foarte eleganta, dupa parerea mea. Am fost foarte interesat de istoria ultimului tar rus si am gasit ca este o legatura foarte buna din punct de vedere muzical.

   Putem sa-i spunem balet neoclasic, dar are si zone moderne. Niciodata nu am dorit sa pun o stampila stilistica. Pentru mine stilul trebuie sa fie subjugat ideii. Ideea primeaza. Stilul se definitiveaza din mers.

   Erotismul este ceva ce îmi apartine. Este greu sa vorbesti despre sine, dar întotdeauna senzualitatea si erotismul au facut parte din expresia mea artistica, ca om si ca dansator, si au un mare impact în viata mea, în tot ce am facut, însa cu precadere în teatru.”

Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
Libris.ro
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

Frumoasa din Padurea Adormita, spectacol de balet pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

Frumoasa din Padurea Adormita Ceaikovski balet Raftul cu idei

   Opera Nationala Bucuresti prezinta sâmbata, 16 iunie 2018, începând cu ora 18:30 spectacolul de balet Frumoasa din Padurea Adormita de Piotr Ilici Ceaikovski.

   Regia si coregrafia poarta semnatura lui Vasily Medvedev si Stanislav Fečo, decorul, costumele si light design-ul sunt realizate de Pavol Juráš. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ciprian Teodorascu.

(Imagine si montaj: Sebastian Bucur/ Opera Nationala Bucuresti)

   Coregrafii Vasily Medvedev si Stanislav Fečo promit publicului o experienta unica precum însisi declara: „Este o onoare sa montam spectacolul Frumoasa din Padurea Adormita alaturi de corpul de balet al Operei Nationale Bucuresti, un tribut adus marelui coregraf Marius Petipa cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la nasterea artistului.

   Geniul muzicii lui Piotr Ilici Ceaikovski reda cu finete celebrul basm bazat pe contrastele dintre bine si rau. Dupa traversarea a trei secole, acest spectacol de balet înca stârneste curiozitatea audientei de toate vârstele.

   Întrucât am crescut cu acest titlu legendar si am evoluat într-un numar considerabil de productii ale spectacolului Frumoasa din Padurea Adormita, am încercat sa conservam cele mai semnificative traditii din patrimoniul baletului clasic si, alaturi de un scenariu inedit si costume de poveste, sa oferim o emotie de neuitat audientei.”

Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
Nemira
Continua sa citesti

Calendar cultural

iunie, 2018

Filtreaza evenimente culturale

09mai(mai 9)17:30:s30iun(iun 30)17:30:sMemory Clouds.Galeria Anca Poterasu, Strada Plantelor nr. 58, Bucuresti Organizator: Institutul Francez din Bucuresti Tip eveniment cultural 2:Expozitie,Vernisaj Etichete eveniment culturalDecebal Scriba,expozitie,Institutul Francez din Bucuresti,Memory Clouds,vernisaj

Facebook

Trending

X