);
COnecteaza-te cu noi

Promotii si evenimente

Parkour 2016

Publicat

pe

Parkour 2016

ARTISTII DEPLASARII IN MEDIUL URBAN SE PREGATESC DE O NOUA INTALNIRE IN ROMANIA in cadrul proiectului „Parkour 2016”

Comunicat de Presa

   Ca urmare a succesului inregistrat in cadrul editiei de anul trecut, Reborn Education Romania, Goethe-Institut din Bucuresti, Institutul Francez din Romania si Centrul Cultural German din Iasi demareaza o noua campanie Parkour. Acest proiect inedit, care se desfasoara exclusiv in mediul urban, va avea loc in perioada 9 – 24 aprilie in Romania si se va derula in trei etape. Prima parte a programului este prevazuta la Bucuresti, intre 9 si 15 aprilie, in timp ce a doua etapa se va petrece la Iasi, din 16 pana in 22 aprilie. Editia 2016 se va incheia in apoteoza, prin organizarea evenimentului de mare amploare „Parkour Jam” pentru al treilea an consecutiv, in weekend-ul din 23-24 aprilie, la Iasi.

   In cadrul acestei editii, evenimentul este pus sub semnul cooperarii internationale, dat fiind faptul ca Romania, Franta si Germania vor fi reprezentate de catre grupuri de practicanti Parkour. Intr-adevar, participantii vor beneficia de prezenta Traceurs.ro (asociatia de Parkour & Freerunning din Romania) si Reborn Education Romania – prima scoala de Parkour si de Freerunnig din Romania – inaugurata de catre Cristian Glovaschi si Justin Musina in anul 2011. De asemenea, scoala franceza Parkour Lyon va fi prezenta pentru a dezvolta si a promova aceasta disciplina, in timp ce colectivul german Parkour One, care cuprinde participanti germani, elvetieni, olandezi si italieni, va participa in ideea de a apara si de a difuza valorile Parkour-ului in intreaga lume.

Programul saptamanii din Bucuresti (9-15 aprilie):

  • sambata 9 si duminica 10 aprilie: descoperirea orasului Bucuresti, prin prisma practicii Parkour si realizarea unor materiale foto si video;
  • de luni 11 aprilie pana joi 14 aprilie – ateliere de descoperire (Piata Unirii, Parcul de la intersectia strazilor Aleea Dealul Mitropoliei si Bibescu Voda) sprijiniti de catre practicanti romani, germani si franceza, participantii vor avea ocazia sa descopere practica Parkour intr-un mod ludic, in cadrul atelierelor de descoperire ce vor avea loc dimineata, intre 11.00 si 13.00, precum si dupa-amiaza, in intervalul orar 14.00-16.00.
  • joi 14 aprilie, intre 17.00 si 19.00 – dezbatere despre parkour la cinema Elvira Popescu – bd. Dacia, nr. 77: proiectie de video-uri pentru a promova aceasta disciplina in randul artistilor, oficialilor, dar si publicului. Momentul de vizionare va fi urmat de o masa rotunda, in cadrul careia se va evoca istoria Parkour-ului, evolutia acestei practici, precum si filozofia pe care o promoveaza;
  • vineri 15 aprilie, intre 10.00 si 16.00 – performanta stradala (Piata Unirii, Parcul de la intersectia strazilor Aleea Dealul Mitropoliei ṣi Bibescu Voda): eveniment deschis publicului, in cadrul caruia participantii isi vor desfasura activitatile intr-un spatiu deschis.

Programul saptamanii din Iasi (16-22 aprilie):

  • sambata 16 si duminica 17 aprilie: descoperirea orasului Iasi, prin prisma practicii Parkour si datorita unor materiale audiovizuale;
  • de luni 18 aprilie pana joi 21 aprilie – ateliere de descoperire: sprijiniti de catre practicanti romani, germani si franceza, participantii vor avea ocazia sa descopere practica Parkour intr-un mod ludic, in cadrul atelierelor de descoperire ce vor avea loc dimineata si dupa-amiaza;
  • joi 21 aprilie – proiectie cinematografica (Institutul Francez din Iasi): vor fi proiectate video-urile realizate la Bucuresti si lasi de catre participanti;
  • vineri 22 aprilie – ParkourDay Girl: ziua va fi dedicata promovarii practicii Parkour in randul fetelor si se va desfasura in cadrul unor ateliere de descoperire animate de catre practicante ale Parkour-ului.

Parkour Jam Iasi (23-24 aprilie) – Reuniune de mare amploare a tuturor practicantilor din Romania, Franta si Germania in Iasi. Acesta este cel mai important eveniment Parkour organizat in Romania.

   Parkour-ul este o practica individuala care consta intr-o deplasare eficienta efectuata doar prin propriile abilitatile motorii, in contexte urbane foarte variate. Este o tehnica care combina alergatul, saritul si escalada, puse in practica in functie de obstacolele intalnite. In ciuda faptului ca necesita o seriozitate deplina pentru a face fata antrenamentului fizic, aceasta practica se vrea ludica si lipsita de concurenta. Unul dintre obiectivele pe care si le propune Parkour-ul este acela de a-si proteja corpul si de a se antrena, pastrand totodata in minte aspectul utilitar al practicii. In cadrul acestei discipline, sunt prevazute inregistrari audiovizuale, care sunt efectuate prin intermediul unei camere amplasate pe casca participantilor.

   Pentru a urmari actualitatea evenimentului, va invitam sa accesati paginile de Facebook ale Parkour Alliance, Institutului Francez, Institutului Goethe.

Discutii pe Facebook
Libris.ro
Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Promotii si evenimente

Mikheil Sheshaberidze, invitat în Cavalleria Rusticana & Pagliacci, în regia lui Ion Caramitru, pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

Raftul cu idei opera Cavalleria Rusticana & Pagliacci

   Opera Nationala Bucuresti prezinta joi, 21 martie 2019, începand cu ora 18:30 spectacolul Cavalleria Rusticana & Pagliacci de Pietro Mascagni – Ruggiero Leoncavallo.  Regia poarta semnatura lui Ion Caramitru, scenografia a fost creata de Viorica Petrovici, iar conceptul light design-ului îi apartine lui Chris Jaeger. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta. Corul Operei Nationale Bucuresti va fi pregatit de catre Daniel Jinga.

(Video: sebastian Bucur/ Opera Nationala Bucuresti)

   Pentru acest spectacol regizorul Ion Caramitru vine cu o conceptie noua, ambele intrigi tratand gelozia umana si consecintele ei transpuse într-un realism puternic, dupa cum însusi declara: „Exista în spectacolul de opera subordonat pana la perfectiune muzicii (note, masuri, arii, balet, cor) un spatiu foarte generos pentru un soi de realism magic al spectacolului. Cu cat este mai mare conventia, cu atat mai mare libertatea.  Este vorba despre realism de la început pana la sfarsit. Nu va lasati înselati de iluzia artei artistului. Cavalleria Rusticana se desfasoara în culori de alb si negru, Pagliacci se petrece într-un decor colorat; costume, scena, decor palpabil, dar ambele ascund o crima din gelozie.

   Fiind unul din cele mai aplaudate titluri ale curentului verist, „Cavalleria rusticana” justifica prezenta sa în repertoriul teatrelor din întreaga lume. Inspiratia cu care compozitorul a gasit textul literar, corespondentul muzical, plasticitatea imaginilor si caracterul pasionat al melodiei, tipic italiene, justifica gloria acestui titlu, cu care nu a rivalizat nicio alta creatie a lui Pietro Mascagni.

   Pagliacci este o opera în doua acte compusa de Ruggiero Leoncavallo pe un libret propriu. Opera este una din lucrarile care figureaza în repertoriul permanent al teatrelor lirice de pretutindeni.

   Cele doua opere portretizeaza comunitatea muncitoareasca, modesta din sudul Italiei într-o zi de sarbatoare romano-catolica, concentrandu-se pe triunghiuri amoroase ce se dovedesc a se sfarsi violent si mortal. Limbajul muzical franc, intens, rapid si economic al acestor povesti tulburatoare asezate în lumea oamenilor ordinari au contribuit la nasterea stilului de opera verist.

   Urmatoarea reprezentatie a spectacolului va avea loc joi, 25 aprilie 2019, începand cu ora 18:30.

   Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
libhumanitas.ro
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

Povestea lui Don Quijote, transpusa în balet pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

Raftul cu idei ONB balet Don Quijote

   Opera Nationala Bucuresti prezinta vineri, 22 martie 2018, începand cu ora 18:30 spectacolul de balet Don Quijote de Ludwig Minkus. Regia si adaptarea coregrafica poarta semnatura lui Jaroslav slavický, scenografia Josef Jelínek. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ciprian teodorascu.

   Mai multe versiuni ale baletului Don Quijote au fost create în întreaga lume. Despre coregrafia ce poarta numele lui Jaroslav slavický, artistul însusi a declarat: „Coregrafia spectacolului se bazeaza pe versiunea Petipa-Gorski, cea mai buna versiune din toate timpurile, deoarece conceptia lor si celebrele scene de dans au facut ca acest balet sa reziste în teatrele din toata lumea de mai bine de 150 de ani. Desigur, am ajustat, am scurtat sau am suprimat anumite fragmente pentru ca spectacolul sa aiba continuitatea dorita, sa aiba viteza si ritm. Mi-am dorit o expunere a actiunii clara si logica, iar regizoral am urmarit un joc convingator, ca si o descriere colorata a personajelor.”

   Ritm, culoare, atmosfera plina de viata a unui orasel din spania, personaje pitoresti inspirate de celebrul roman semnat de Cervantes, o coregrafie spectaculoasa cu numeroase momente de virtuozitate în interpretarea unei distributii de exceptie înseamna împreuna reprezentatia din 18 noiembrie 2018 de pe scena Operei Nationale Bucuresti.

   La Opera Nationala Bucuresti, baletul Don Quijote cunoaste prima varianta în 1970, în coregrafia lui Vasile Marcu si scenografia Ofeliei tutoveanu Draganescu. În anul 2000, Mihai Babuska ofera, în spiritul liniei clasice, o noua adaptare coregrafica a baletului „Don Quijote”, în scenografia adrianei Urmuzescu. Din echipa de realizatori a actualei montari de la Opera Nationala Bucuresti fac parte Katerina slavicka -Elslégrova – asistent coregrafie, scenografia a fost creata de Josef Jelinek, andreia Martinescu este asistent de scenografie.

   Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
books-express.ro
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

OTELLO, în regia lui Giancarlo del Monaco, pe scena Operei Nationale Bucuresti în luna martie

Publicat

pe

Otello Verdi Raftul cu idei ONB

   Opera Nationala Bucuresti prezinta vineri, 23 martie, începând cu ora 18:30 spectacolul Otello de Giuseppe Verdi. Regia artistica, decorul si luminile poarta semnatura maestrului Giancarlo del Monaco, costumele sunt realizate de Stella del Monaco. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Alberto Veronesi – invitat. Cosrul Operei Nationale Bucuresti a fost pregatit de catre Daniel Jinga.

(Video: Sebastian Bucur/ Opera Nationala Bucuresti)

   Publicul spectator o va putea urmari pe soprana Lacrimioara Cristescu în rolul Desdemona, în calitate de invitata pe prima scena lirica a tarii.

   Creatia verdiana a reprezentat prin excelenta o împletire perfecta a artei dramatice cu muzica. De-a lungul secolelor, Otello s-a dovedit a fi o capodopera care s-a evidentiat nu doar prin simbolurile filosofice, ci si prin trairile  tulburatoare si puternice ale personajelor, din punct de vedere teatral.

   Regizorul Giancarlo del Monaco, despre montarea de pe scena Operei Nationale Bucuresti: „Eu fac o cercetare minimalista scenografica, în sensul ca spatiile nu mai sunt definite de un realism primitiv care reprezinta Ciprul, care poate reprezenta Venetia si tot ceea ce este ; e o cercetare care vrea sa se sublimeze si sa se înalte în inima personajelor, lucru mult mai important decât faptul de a nara o poveste. Este necesar sa povestim situatii umane, situatii foarte dificile, complicate, ca gelozia, rasismul, raul, binele… Spre exemplu, raul si binele se confruntaîn aceasta opera între Desdemona si Iago, de acord? Otello este o victima, o victima a raului ; chiar si Desdemona este o victima a raului,dar confruntarea dintre binesi rau este reprezentata de Iago-Desdemona. În aceasta confruntare, eu vreau sa centrez atentia publicului pe actiunea scenica si pe drama, mai mult, pe psiho-drama acestei povesti.”

   Biletele se gasesc pe tickets.operanb.ro si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

   Urnatoarea reprezentatie va avea loc vineri, 10 mai, începând cu ora 18:30.

Discutii pe Facebook
Continua sa citesti

Calendar cultural

martie, 2019

Filtreaza evenimente culturale

Niciun eveniment cultural

Facebook

Secretul fericirii – din 19 oct. in cinema

Trending

X