O saptamana in decembrie, de Sebastian Faulks

0
753
O saptamana in decembrie - recenzie de carte
O saptamana in decembrie, de Sebastian Faulks " recezie de carte

Sau singuratatea omului din secolul 21.

   O saptamana in decembrie  este o disectie asupra singuratatii individului modern, indiferent de mediul social, situatie financiara sau apartenenta etnica intr-o Londra a anului 2007.

O saptamana in decembrie - recenzie de carte
O saptamana in decembrie, de Sebastian Faulks | recezie de carte

   Eroii cartii sunt ori singuri-singuri, ori singuri in doi, ori singuri intr-o familie extinsa. Intr-un final cititorul constata ca sunt singuri chiar si la o pompoasa petrecere.

   Sebastian Faulks ne etaleaza sapte destine – sapte personaje fara prea multe in comun, dar care ajung impreuna la o serata. Viata lor o cunoastem pe parcursul unei saptamani din preajma Craciunului si constatam ca personajele lui Faulks au de toate, numai fericire nu.

   Jennie Fortune – conductor la metrou si Gabriel Northwood – avocat mediocru incearca sa se cunoasca reciproc, ajutati de o sclipire de romantism si incurcati de o tona de timiditate.

   Ralph Tranter – un recenzor literar decrepit si acrit, din care rabufneste invidia – alearga ca nebunul dupa un strop de recunoastere sociala si profesionala.

   Roger si Amanda Malpasse – bogati si blazati, fitosi cu tabu-uri.

   Lance si Sophie Topping – el, un politician proaspat propulsat de partid, iar ea fix sotia parvenita de care avea nevoie el pentru a-i intretine imaginea publica atat de necesara. Amandoi neglijandu-si copiii.

   John Veals  – bancher si speculant financiar, respira, mananca si doarme numai pentru a face bani. Se scalda intr-o avere imensa, fara viata personala, fara alt orizont decat contul bancar. Sotia sa Vanessa il dispretuieste si fiul lor Finn o ia razna intr-o lume numai a lui, bogata in canabis.

   Hassan – fiul rebel al sotilor Farooq si Nassim al-Rashid, cu toata sansa lui de a se fi nascut intr-o familie onorabila de imigranti, cu toata bogatia acumulata de tatal sau prin munca asidua, e vesnic nemultumit. Osciland intre Londra occidentala si Coran-ul impus de religie, Hassan este personajul care ofera cea mai mare incarcatura de emotie a romanului O saptamana in decembrie. Alunecand intr-o celula terorista, Hassan urmeaza sa-si sacrifice viata intr-un atentat cu bombe. Programat chiar in seara cand personajele romanului – inclusiv parintii lui – se intalnesc festiv.

   Vor muri toate din cauza lui Hassan? Aflati cititnd O saptamana in decembrie, de Sebastian Faulks.

Discutii pe Facebook
books-express.ro

LEAVE A REPLY

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.