);
COnecteaza-te cu noi

Carte

Milorad Pavic – plurivalenta simbolurilor

Publicat

pe

Milorad Pavic

   Sa transforme literatura dintr-o arta ireversibila intr-una reversibila[1] a fost una dintre dorintele pe care a reusit sa si le implineasca si a reusit sa o faca intr-un mod desavarsit. Magicianul, personajul acesta cu puteri supranaturale sau, poate doar curaj, este Milorad Pavic (1929 – 2009), un scriitor pentru care totul este deschis interpretarii si fiece actiune sau lucru poate fi investit continuu cu o multitudine de semnificatii, fiecare simbol fiind plurivalent.

   Nascut in 1929 la Belgrad, el este una dintre cele mai reprezentative figuri ale literaturii secolului XX din spatiul balcanic. A publicat de-a lungul vietii romane, povestiri, poezii, a realizat traduceri din franceza si rusa, operele sale la randul lor fiind traduse in zeci de limbi insa ca in multe alte cazuri aprecierea o afla peste hotare, pe alte continente, mai degraba decat in patrie. Desi profesor universitar si propus cu varii ocazii pentru obtinerea unui premiu Nobel, avand numeroase premii literare, Milorad Pavic nu e un autor cunoscut sau, mai degraba, nu e un autor promovat.

Milorad Pavic

Milorad Pavic | sursa foto: 2015people.com

   Debuteaza in 1969 cu un volum de poezii, iar prima scriere in proza e publicata abia in 1984 insa este imediat „gustata” de critici, fiind considerata cel dintai roman al secolului XXI.[2] Este vorba de Dictionarul khazar: Roman lexic in 100 000 de cuvinte, exemplar feminin, o carte plina de istorii veridico-fabuloase, care aminteste in egala masura de J. L. Borges, G. Garcia Marquez si U. Eco. Subiectul romanului are ca punct de pornire un vis pe care il are hanul khazarilor si care cheama la el un crestin, un evreu si un musulman, pentru a-l interpreta. Se creeaza astfel un caleidoscop de obiceiuri, limbi, credinte, care corespund interpretarii pe care fiecare dintre cei trei barbati o face in conformitate cu religia sa. Pentru autenticitate, Pavic apeleaza la un subterfugiu literar si construieste romanul ca fiind, de fapt, o culegere de texte de mult pierdute. Din roman razbate vocea unui spirit enciclopedic, a unui cunoscator a spatiului in care traieste si a meandrelor istoriei, precum si a unei imaginatii debordante si miraculoase.

   Toate romanele lui Milorad Pavic cauta sa provoace, sa starneasca intelectul, jucandu-se in permanenta cu cititorul si oferindu-i acestuia nenumarate posibilitati de a le citi si intelege. In maniera lui J. Cortazar, care propune o lectura in salturi de la inceput, la sfarsit, apoi din nou la inceput, pentru ca, mai, apoi, unul dintre finalurile posibile sa fie la mijlocul romanului, scriitorul sarb sugereaza ca mod de a citi, cursul pe care il urmeaza cartile de tarot intr-o anumita etalare (Ultima iubire la Tarigrad), scrieri cu intrari asemenea unui dictionar, ori a citi un roman fie de la un capat, fie de la celalalt fara sa se schimbe ceva in intelegerea subiectului (Partea launtrica a vantului sau roman despre Hero si Leandru).

Ultima iubire la Tarigrad - Milorad Pavic   Ultima iubire la Tarigrad, cu subtitlul Indreptar de ghicit, e o carte neobisnuita, in primul rand pentru ca este editata impreuna cu 22 de carti de tarot. Cu o scurta introducere despre arta tarotului, cartea istoriseste povestea vietii lui Opujic Sofronije, ofiter in armata sarba in timpul razboaielor napoleoniene care, manat de dorinta de a-si regasi parinti de care se despartise cu multi ani in urma si de a-si indeplini visul de a se indragosti, porneste intr-o calatorie a cautarii de sine. In periplul sau nu atat spatial, cat launtric si temporal, descopera istoria familiei sale si a rivalilor de veacuri ai acesteia, precum si povesti de dragoste incestuoasa, cu incursiuni in trecut si in viitor.

   Femeia pe care Sofronije trebuie sa o gaseasca, cea cu „al treilea pantof”, fiinta cu o simbolistica plurivalenta, care ii va pecetlui soarta este cea care arunca o lumina asupra mecanismului creat cu maiestrie de Pavic. Ultima iubire la Tarigrad ne ofera ultima cheie (a entitatii de ambele sexe) care sa inchida triunghiul, celelalte varfuri fiind reprezentate de Dictionarul khazar (cheia feminina) si Peisaj pictat in ceai (cheia masculina).

[1] http://www.themodernword.com/borges/borges_infl_pavic.html (11.06.2014);

2 Sollars, M. D.; Jennings., A. (2008). The Facts on File Companion to the World Novel: 1900 to the Present, New York, Infobase Publishing.

Discutii pe Facebook
books-express.ro

Cu capul in nori mai mereu, uneori sunt trantita pe pamant insa nu stau mult si ma intorc in lumea mea. Mi-ar placea sa cunosc toate graiurile pamantului si sa descopar toate cotloanele planetei. Pana atunci insa biletul meu de calatorie e doar cartea.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Carte

INGERI RATACITI de Marius Albert Negut

Publicat

pe

recenzie de carte ingeri rataciti marius albert negut raftul cu idei

   Cartile lui Marius Albert Negut sunt mereu surprinzatoare. Fiecare pagina dezvaluie o noua experienta, un alt drum decat cel pe care erai convins ca ai plecat.

   In cazul romanului INGERI RATACITI citim o cronica al unor timpuri involburate si instabile, care partial isi dezvaluie acum consecintele.

   Ce imi place la scrierile lui Marius Albert Negut este ca in cadrul aceleiasi naratiuni schimba registrul si ba citesti un Bildungsroman (pana la urma urmarim niste personaje in devenirea lor – Gargamel, Ursu), ba o cronica istorica – evenimente de la revolutia din 1989 sau mineriade – ba un roman politist, asa cum este partea de final a romanului.

   Gliseaza cu maiestrie si in cel mai natural mod si cu planurile temporale –  1976, apoi 1995 – chiar impartite pe ore, ceea ce involuntar atrage atentia asupra evenimentelor. Si totul se impleteste firesc in mai multe fire narative care alcatuiesc o realitate dura si necrutatoare.

   E lumea de la marginea societatii cea pe care ne-o infatiseaza Marius Albert Negut, lumea subteranelor metroului, lumea aurolacilor si a celor pripasiti pe strazi.

recenzie carte Ingeri rataciti Marius Albert Negut   Sunt parti ale romanului care sunt de-a dreptul terifiante – orfelinatul in care este aruncat Radu  – sunt fraze care aproape dor atunci cand le citesti, scrise cu intensitate si fara mila, “Manolache scoase o sticla din fiset si isi turna atent in causul palmei. Ii puse lui Radu continutul, pe pielea plina de rani si incepu sa frece violent, hahaind incantate. Asa numita lotiune, era gazul pe care il tineau pentru paduchiosi.”

   Marius Albert Negut ne-a obsnuit deja cu abilitatea magica de a folosi limbajul argotic, care acum este parte integranta a cronicii si a prezentarii personajelor.

   Nici nu stii pentru cine compasiunea e mai mare – pentru Mihaita, zis Gargamel – copil al strazii, trecut prin suferinte greu de imaginat, pentru Radu Ursu, caruia destinul ii joaca festa dupa festa – cei apropiati il cred mort iar iubita lui Ana, se arunca in apele Dambovitei de pe podul Izvor – ca o alta Ofelie, Lia – hartuita de un tata vitreg , Iordache,  a,junsa si ea pe strazi.

   Acest Iordache este un personaj emblematic pentru realitatea romaneasca de dupa  Revolutie – securist de frunte, ajuns mare revolutionar si apoi senator, care se ocupa cu traficul de copii si organe. Ceea ce este dureros insa adevarat, este puterea pe care a avut-o si a pastrat-o fosta Securitate, si pe care acum o exercita in slujba unui rau suprem subjugat banului.

   Nu doar personajele sunt partea grea a romanului ci si atmosfera descrisa – catacombele metroului te duc cu gandul la catacombele Parisului, iar cei care au trait momentele din decembrie 1989 aproape le retraiesc cu toata teama si speranta de atunci, insa, surprizantor si cu umor “Poate ca soldatii, ei au tras in aer, dar daca revolutionarii au tras aerul acela in piept?” .Maiastra utilizare a sensurilor verbului “a trage” ne arata cat de sensibil este autorul la valentele limbii romane.

   Tehnica folosita  este cea a unei naratiuni  gen papusa Matrioska – intr-un cadru general  – strada Veseliei  sau subteranele metroului, apar alte naratiuni – povestile de viata spuse de Radu Ursu si Lia si descrierea momentelor din decembrie 1989.

   Partea de final este aducatoare de suspans maxim – Marius Albert Negut stie cum sa construiasca  naratiunea in asa fel incat sa pastreze aproape cititorul iar finalul vine ca o eliberare, ca o apa linistita care acopera tot raul si lasa sa pluteasca doar binele.

   “Cuvintele vindeca! Nu as fi crezut niciodata, dar asa este!Cuvintele elibereaza sufletul din temnita pe care, acesta, singur, speriat si-a construit-o, incercand naiv sa se protejeze de raul ce vrea sa ii franga aripile.”

   Asa reuseste autorul sa ne convinga de speranta pe care trebuie sa o avem ca orice inger ratacit isi gaseste drumul.

Romanul INGERI RATACITI este o experienta nu doar de lectura ,dar si de viata pe care m-as bucura sa stiu ca o va parcurge multa lume, mai ales avand in vedere vremurile pe care le traim!

Discutii pe Facebook
books-express.ro
Continua sa citesti

Carte

50 cele mai frumoase scrisori de dragoste din toate timpurile

Publicat

pe

Cele mai frumoase scrisori de dragoste

     Din dorinta de a descoperi tainele unei lumi demult uitate am dat intamplator peste o carte ce poarta numele de “50 cele mai frumoase scrisori de dragoste din toate timpurile”, realizata de David H. Lowenherz.

Scrisori de dragoste    Cu un oarecare scepticism am strabatut adevarate destainuri ale lui Mozart, Michelangelo, Balzac, Beethoven, Kafka, Hemingway si multi altii, toate adunate intr-un volum de exceptie.

    Fiecare manuscris purta cu el la acea vreme trairi si sentimente dintre cele mai felurite: dor, disperare, pierdere, amaraciune, respect, prietenie, recunostinta, gelozie sau poate chiar fericire si indoiala.

Scrisori de dragoste   Cei care isi puneau gandurile in scris reuseau sa inteleaga ca“ existau momente cand nimic nu vorbea mai tare ca un cuvant mut, scris pe o bucata de hartie”, de la oameni simpli, poeti, carturari, filozofi, toti isi exprimau trairile in aceeasi maniera, fie ea mai ordonata, fie insotita de pete de  cerneala, cuvinte sterse si urme de cafea.

 Epistolele surprind dragostea intr-o forma proprie si individuala, de la o dragoste tandra, ca cea dintre W.A.Mozart si Constanze Mozart, la una pasionala: Ludwig van Beethoven catre “Eterna iubita”  sau poate chiar una  interzisa ca cea dintre Henric al VII-lea si Anne Boleyn.

   Maniera scrierilor te ajuta sa-ti conturezi in timp si spatiu o imagine a celui care urma sa expedieze scrisoarea, intensitatea cuvintelor si dorinta nestavilita de a primi un raspuns, unul care sa inlature distanta si dorul, il fac pe cititor sa traiasca emotia fiecarui cuvant.

    Intr-o lume in care predomina tumultul, aceste epistole opresc timpul in loc si sugereaza necontenit ca trairile, sentimentele si momentele cu adevarat importante cer timp si rabdare. In arta epistolara acestea se masoara in idei, transcrieri si raspunsuri mult asteptate.

Scrisori de dragoste

 Ludwig van Beethoven catre “Eterna iubita”

         Al tau pentru totdeauna

         A mea pentru totdeauna

               A noastra pentru totdeauna

Discutii pe Facebook
Libris.ro
Continua sa citesti

Carte

Ce vreti sa fiti in viata? Vulturi sau viermi? Inocenta pacatului, de Marius Albert Negut.

Publicat

pe

Ce vreti sa fiti in viata? Vulturi sau viermi?

   Cartea lui MARIUS ALBERT NEGUT – INOCENTA PACATULUI deschide aceasta intrebare provocatoare.

   Nu m-am gandit pana acum ce poate iesi, peste timp, din GROAPA lui Eugen Barbu.

   Am aflat acum – a iesit un alt scriitor, crud si dureros de veridic – Marius Albert Negut cu al sau roman Inocenta Pacatului.

   Parca citeam o continuare  a romanului scris de Eugen Barbu. Sunt lecturi incomode care ridica probleme de toate felurile si care te scot din starea de confort.

   Eugen Barbu la vremea lui ne aducea im prim plan o lume despre care toti stiam ca exista, dar cu totii o ignoram si la fel face si Marius Albert Negut.

recenzie Inocenta pacatului website cultural   Cutaridei ii ia locul parcul Humulesti, intamplarile sunt la fel de violente si tin de o lume aparte – a consumatorilor de droguri si a tiganilor, a fricii de Securitate, urat mirositoare si intinzandu-se ca lepra si a unei povesti romantice de dragoste dintre profesorul Mihai Carp si sotia sa.

   Ne sunt prezentate simboluri iconice  ale unor lumi paralele, pe langa care trecem si ne facem ca nu o vedem. Consumatorul de droguri – Amalia, copilul de tigani dornic sa isi depaseasca conditia – Peti si profesorul – Mihai Carp, securistul – maiorul Datcu.

   Cartea e o lectura de suspans,  te tine cu sufletul la gura pana la final, inocenta pacatului este umbra intregii naratiuni.

   Se dezvaluie asa cum nu te astepti, inceputul te duce cu gandul catre alte pacate, al carnii , al betiei, hotiei, insa sensul e mult mai profund.

   Mihai Carp pacatuieste printr-un denunt fals. Tatal Amaliei, alcoolic, pacatuieste violandu-si propria fiica. Peti, copilul de tigan fugit din satra in lume, pacatuieste prin hotie. Maiorul  Datcu este reprezentantul fricii – securistul care o ancheteaza pe mama profesorului si apoi chiar pe el.

   Umbra pacatului se intinde si te face sa te intrebi – care din ele e cel innocent?

   Parcurgem un traseu intre lumi paralele, una este povestea profesorului Mihai Carp, alta este povestea Amaliei sau a lui Peti. Planurile temporale gliseaza si ele  intre timpul dictaturii comuniste si anii de schimbare care au urmat.

   Autorul foloseste cu maiestrie si limbajul argotic si in acest fel autenticitatea este garantata, insa nu uita sa explice in notele de subsol si cuvinte care folosite in epoca dictaturii comuniste aveau un sens aparte – RIC – de exemplu.

   La fel procedeaza si in capitolele care descriu lumea consumatorilor de droguri, o lume tulbure si haotica in care Amalia pluteste catre neant.

   Intr-un cuvant, romanul INOCENTA PACATULUI este o lectura complexa si o naratiune scrisa cu un simt al cuvantului si atmosferei deosebit.

   Iar intrebarea ramane provocarea lumii in care traim – vulturi sau viermi – finalul e deschis pentru fiecare si speranta inca exista.

Discutii pe Facebook
libhumanitas.ro
Continua sa citesti

Calendar cultural

decembrie, 2018

Filtreaza evenimente culturale

Niciun eveniment cultural

Facebook

Secretul fericirii – din 19 oct. in cinema

Trending

X