Multumim pentru vizita! Incercam pe cat posibil sa ajutam la crearea de continut din arii precum cultura, educatie, stiinta. literatura si altele. Orice distribuire este binevenita, asadar va invitam cu drag sa folositi butoanele de Social Media.

Carlos Ruiz Zafon – autorul de basme pentru oameni mari

Carlos Ruiz Zafon – autorul de basme pentru oameni mari

  Acum cativa ani, calatorind cu avionul, am zarit la cel ce statea langa mine o carte de al carei autor nu mai auzisem, lucru care evident m-a intrigat, mai ales ca respectivul volum purta mentiunea de best-seller. Era vorba de Carlos Ruiz Zafon, al carui nume nu aveam sa-l uit si pe care l-am pandit prin librarii pana cand a fost publicat si la noi.

Umbra vantului - Carlos Ruiz ZafonMarina - Carlos Ruiz Zafon   Primul roman pe care l-am citit din ale sale sapte romane publicate  a fost „Marina”, care m-a sedus irecuperabil si care ramane preferatul meu, cel putin pana acum (mi-au mai ramas de citit „Luminile din septembrie” si „Prizonierul cerului”). Probabil in acest roman i-am simtit cel mai pregnant spiritul lui Zafon, care a declarat pentru BookMag ca acest volum ii este cel mai aproape de suflet, motivand ca este o carte pe care o asociaza foarte intens cu amintiri din copilaria sa si cu lucruri pe care le-a pierdut pe drumul spre maturizare.

   Mie toate romanele sale mi-au trezit amintiri din copilarie, iar nelipsitele elemente supranaturale din romanele sale au imbracat aceste amintiri intr-o magie in care abia asteptam sa evadez dupa o zi abundand in realitati nu tocmai imbucuratoare.

   In copilarie si in adolescenta cautam carti care sa-mi puna mintea la contributie, acum caut carti care sa ma ajute sa evadez din cotidian si care sa-mi dea o stare de bine indeajuns de puternica incat sa nu ma las coplesita de rutina cotidianului. Asa ca i-am citit pe nerasuflate cinci romane si am lasat doua deoparte doar pentru ca am vrut sa am rezerve pentru „zile negre”.

   Carlos Ruiz Zafon a debutat cu o carte catalogata a fi pentru adolescenti, Printul din negura. Ca atare, citind-o, am simtit din nou trairile specifice acelei varste, desi am trecut de ceva ani buni de vremea adolescentei. De altfel, fiecare roman al sau citit, fie ca facea parte din seria de volume pentru adolescenti, fie ca facea parte din seria de volume pentru adulti, mi-a creat acelasi sentiment de solidaritate cu personajele sale. M-am imprietenit cu fiecare in parte, fara sa le tradez pe celelalte, si am trait la unison fricile, luptele, sperantele sau bucuriile lor, pentru ca personajele sale erau chiar amintirile mele.

   „Uneori, lucrurile cele mai reale se petrec doar in inchipuire, Oscar, mi-a raspuns ea. Nu ne amintim decat ceea ce nu s-a petrecut nicicand” – acest citat din Marina suprinde esentialul scriiturii lui Zafon, o scriitura necomplicata si totusi misterioasa, care iti da pe alocuri palpitatii, rezultatul unei imaginatii debordante in elemente de basm.

 

Carlos Ruiz Zafon

Carlos Ruiz Zafon | sursa foto: www.tierra.it

 

   Carlos Ruiz Zafon a declarat tot pentru BookMag ca personajele si intrigile din seria volumelor pentru adolescenti („Printul din negura”, „Palatul de la miazanoapte” si „Luminile din septembrie”) au venit din interesul sau profund pentru povestile infricosatoare cu mistere si din ambitia de a se apropia ca scriitura de scoala gotico-victoriana combinata cu o tehnica vizuala moderna, dinamica. A mai adaugat ca povestile vin din sine, din inima, asa ca in timp ce scrii despre fantome si spirite malefice, de fapt incerci sa te lamuresti ce e cu viata ta, cum sa-ti folosesti experientele…

   In seria pentru adulti (Umbra vantului, Jocul ingerului si Prizonierul cerului), cartile sunt ridicate la rangul de personaje. Inchei cu un citat din Umbra vantului – „Cartile sunt oglinzi, vezi in ele doar ceea ce ai deja in tine”. In cartile lui Carlos Ruiz Zafon am descoperit ca magia copilariei inca imi apartine si te invit si pe tine sa te descoperi prin prisma basmelor sale pentru oameni mari.

Jocul ingerului - Carlos Ruiz Zafon

Discutii pe Facebook
libris.ro

Pentru ca lucrez in domeniul juridic, un domeniu mult prea pragmatic pentru firea mea romantica, evadez cat de des pot in lumea artelor: citesc neaparat inainte de culcare, ador cinematografia non-hollywoodiana si fotografiez secvente de frumos. In lumea pianului evadez prea rar, din pacate, pianul ramanand in casa parinteasca, dar muzica ma insoteste non-stop. Sufletul mi-e ca o carte deschisa, dar scrisa codificat, cu coperte frumoase si scriitura melodioasa.

Post a Comment

You don't have permission to register