Multumim pentru vizita! Incercam pe cat posibil sa ajutam la crearea de continut din arii precum cultura, educatie, stiinta. literatura si altele. Orice distribuire este binevenita, asadar va invitam cu drag sa folositi butoanele de Social Media.

JUNIMEA si revista CONVORBIRI LITERARE

JUNIMEA si revista CONVORBIRI LITERARE

Preliminarii:

   Actiunea de intemeiere culturala realizata de societatea Junimea reprezinta una dintre marile izbande ale spiritului creator national.

   Pentru intelegerea motivatiilor adanci ale atitudinii culturale si literare ale Junimii si junimismului, ca manifestare particulara a spiritului creator national, terbuie sa stim de conceptia acestora, conform careia pentru a directiona formele tinere formate si lansate in cultura si mai ales in literatura romana (dupa 1860), sunt necesare resurse, pregatire, cunoastere, dar si stabilirea unor idealuri corespunzatoare, pe masura fortelor creatoare ale unui popor.

Scurta istorie:

Junimea   Junimismul s-a constituit in ultimele patru decenii ale secolului al XIX-lea, dupa intemeierea la Iasi a asociatiei Junimea in 1863 si aparitia revistei Convorbiri literare la 1 martie 1867.

   Initiatorii acestei actiuni au fost niste tineri intelectuali intorsi de curand de la studii din strainatate: Petre P. Carp (1837), Vasile Pogor (1833), Theodor Rosetti (1837), Iacob Negruzzi (1813) si Titu Maiorescu (1840), ,conducatorul acestei grupari.

   Asociatia detine o tipografie proprie, o librarie si o revista, ceea ce explica atractia exercitata asupra tinerelor talente ca Eminescu si Slavici, care primesc burse de studii in strainatate.

   In evolutia Junimii se disting cateva etape importante:
– prima – (intre 1864 si 1874) cu desfasurare la Iasi, are un caracter polemic, cu accente de critica si se manifesta in limba, literatura si cultura. Acum se elaboreaza principiile sociale, lingvistice si estetice ale junimismului.
– a doua etapa – (1874 – 1885) cu desfasurare la Iasi si la Bucuresti este de consolidare a unei „directii noi”, caracterizata prin aparitia in revista a operelor de maturitate ale lui Eminescu, Creanga, Caragiale, Slavici etc.
– etapa a treia incepe dupa 1885, cand este stramutata la Bucuresti si revista Convorbiri literare, dupa ce venisera pe rand in noua capitala mai intai Titu Maiorescu, apoi cei mai multi junimisti, ultimul fiind I. Negruzzi. Activitatea, mai ales cea de cenaclu, se diminueaza, revista capata un caracter preponderent universitar, publicand studii istorice, filozofice, filologice, geografice.

   La conducerea revistei vor veni, pe rand, oameni importanti de cultura, dar in lunga-i viata, pana in 1944, revista nu va mai cunoaste nici un moment valoarea si popularitatea primilor 25 de ani

Discutii pe Facebook
books-express.ro

Iubitor de arta si bun-simt, dispus intotdeauna la flirt cu Social Media, Advertising, Copywriting, Jurnalism si Fotografie. Entuziast Wordpress si SEO, dar cu limita, jurnalist pensionat inainte de termen din pricina dezgustului politic.

Post a Comment

You don't have permission to register